11 sorgliga barnböcker som får vuxna att hulka av gråt

11 sorgliga barnböcker som får vuxna att hulka av gråt

Det är i barnböckerna som de riktiga tragedierna äger rum. Vi listar elva böcker som kommer få dig att storböla.

Av: Linnéa Ivares

Det är i barnböckerna som de riktiga tragedierna äger rum. Vi listar elva böcker som kommer få dig att storböla.

Bok 1

Adjö, herr muffin

Ulf Nilsson och Anna-Clara Tidholm

”Det gör så ont i magen och i benen”

Augustprisvinnaren Adjö, herr Muffin av Ulf Nilsson handlar om ett älskat marsvin som blir sjukt och dör. Här får vi följa med när Herr Muffin tänker tillbaka på sitt liv, till när han var ung och stark. Nu är han gammal, trött och grå. Passar barn i åldrarna 3–6 år.

adjö herr muffin
Bok 2

En stjärna vid namn Ajax

Ulf Stark och Stina Wirsén

”När Johan är sju vill Ajax inte vakna mer”

En bok som går rakt in i hjärtat. En stjärna vid namn Ajax av Ulf Stark och Nina Wirsén handlar om vänskapen mellan en liten pojke och hunden Ajax, och vad som händer när Ajax en dag inte vill vakna mer. Här vävs fantasi och verklighet ihop till en berättelse om livet och döden och vänskap. Passar barn i åldrarna 3–6 år.

En stjärna vid namn Ajax
Bok 3

Godnatt Mister Tom

Michelle Magorian

”Godnatt, mister Tom”, viskade Willie…

Många av oss har vuxit upp med berättelsen om enstöringen Tom som tar hand om Willie Beech under andra världskriget. Hos Mister Tom möter Willie för första gången i sitt liv vänlighet, men det lyckan tar slut när hans mamma plötsligt hämtar hem honom igen. Godnatt Mister Tom av Michelle Magorian har med åren blivit en riktig klassiker. Passar barn i åldrarna 12–15 år.

Bok 4

Snösystern

Maja Lunde och Lisa Aisato

”Hon låg där i sin säng och blev smalare och smalare”

Snösystern av Maja Lunde handlar om Julian som tycker att julen är det bästa som finns, men det här året är ingenting som vanligt. Det hänger nämligen en stor sorg över familjen efter storasyster Junis bortagång, och Julians föräldrar verkar helt ha glömt bort att det snart är jul. Men så träffar han en flicka som heter Hedvig och allt förändras.

Snösystern Maja Lunde
Bok 5

Liten

Stina Wirsén

”Hemma hos Liten blir bråken så stora”

Liten är en långörad figur vars tillvaro är stretig med mycket bråk. Hemma hos Liten är det många dagar som inte är glada och det blir ofta farligt. Boken Liten av Stina Wirsén är en allvarlig men hoppfull berättelse om hur det kan vara att vara barn i en ledsam hemmiljö.

Liten Stina Wirsén

 

Bok 6

Kan du vissla Johanna

Ulf Stark och Anna Höglund

”Va”, säger farbrorn. ”Är jag din morfar?”

Berra önskar sig en morfar – en som man kan älska, som bjuder på kaffe och som kan lära en vissla. Som tur är vet hans vän Ulf ett ställe som är fullt av gamla gubbar. Kan du vissla Johanna av Ulf Stark och Anna Höglund är en gripande berättelse om vänskap, kärlek, liv och död. Passar barn i åldrarna 6–9 år.

Bok 7

Historien om Bodri

Hédi Fried och Stina Wirsén

”Soldaterna hämtade oss, min familj och alla andra judar”

Hédi älskar sin hund Bodri och sin bästa vän Marika. De klättrar och springer, leker och lever i frihet i den lilla staden de bor i. En dag får de höra talas om en elak man, som har mycket makt, han bestämmer i sitt land och har börjat bestämma över fler länder. Han heter Adolf Hitler. Tillsammans med Hédi Fried, som själv överlevt koncentrationsläger, har Stina Wirsén skapat Historien om Bodri, en barnbok om hur Förintelsen förändrade världen för en ung flicka.

Bok 8

Tusen stjärnors ö

Emma Karinsdotter

”En lastbil kom från ingenstans och sen fanns inte mamma mer”

Hur överlever man när någon man älskar dör? Genom 11-åriga Tigris ögon får vi inte bara se sorgen på nära håll utan också hitta vägar till att gå vidare. Tusen stjärnors ö av Emma Karinsdotter är en berättelse som träffar rakt i hjärtat. Passar barn i åldrarna 9–12 år.

Bok 9

Bröderna Lejonhjärta

Astrin Lindgren

”Ja, Jonatan, ja, jag ser ljuset!”

Vi är nog många som har gråtit till Bröderna Lejonhjärta av Astrid Lindgren som barn och orden ”Jag ser ljuset!” ger oss fortfarande rysningar. Med allra största säkerhet kommer många generationer barn att läsa om Jonatan och Skorpan och deras äventyr i Nangijala. Passar barn i åldrarna 6–9 år.

Bok 10

Förr eller senare exploderar jag

John Green

”Jag är en granat och förr eller senare kommer jag att explodera”

Självklart måste Förr eller senare exploderar jag finnas med på denna lista. John Greens berättelse om 17-åriga Hazel som är cancersjuk, och hennes kärlekshistoria med Augustus, före detta cancersjuk, är något av det mest gripande man kan läsa. Passar unga vuxna.

Bok 11

Den långa, långa resan

Rose Lagercrantz och Ilon Wikland

”Den skällde och skällde ända tills det hördes ett skott”

Det är omöjligt att inte gråta till Den långa, långa resan av Ilon Wikland och Rose Lagercrantz. En sann berättelse om den välkända illustratören Ilon Wiklands resa som ensamkommande flyktingbarn från ett krigsdrabbat Estland till Sverige. När flickan kommer fram finns det ingen på stationen för att möta henne. Men hon är inte rädd, varken för bomberna eller soldaterna, för hon har ju sin älskade hund med sig. Passar barn i åldrarna 6-9 år.

Missa inget

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på Bokiños nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!