7 barnbokspappor vi älskar - och en vi är livrädda för
Böcker

7 barnbokspappor vi älskar - och en vi är livrädda för

En är kung i Söderhavet, en annan bär alltid badrock och tehuva och så finns det dem som är sju stycken och väldigt små. Pappor i barnlitteraturen - ni är oförglömliga!

Av: Johanna Stenius

En är kung i Söderhavet, en annan bär alltid badrock och tehuva och så finns det dem som är sju stycken och väldigt små. Pappor i barnlitteraturen - ni är oförglömliga!

Bok 1

Else-Maries 7 små pappor

Pija Lindenbaum

Pija Lindenbaums underfundiga barnbok Elsa-Marie och småpapporna handlar om en ovanlig familj – Else-Marie har nämligen SJU pappor. Förutom att de är sju och väldigt små, är de nästan som vanliga pappor. Men när hennes mamma berättar det förfärliga att småpapporna ska hämta henne på fritids blir hon riktigt orolig. Else-Marie är rädd för att personalen ska råka sätta sig på dom eller att de andra barnen ska tro att de kan ha papporna som dockor.

Passar 3-6 år.

Else-Maries 7 pappor av Pija Lindenbaum
Bok 2

Alfons Åbergs pappa

Gunilla Bergström

Gunilla Bergströms böcker om Alfons tillhör våra främsta klassiker som ständigt får nya läsare. Och om man ska tala om oförglömliga pappor i barnlitteraturen vore det ju konstigt att inte nämna Bertil – Alfons snälla och skalliga pappa – som dock bara är 36 år?! Det finns 26 böcker i serien som i mångt och mycket bygger på just relationen mellan denne oväntat unga far och son.

Bilden är hämtad ur omslaget till Alfons Åbergs Posterbok.

Bok 3

Loranga

Barbro Lindgren

Barnlitteraturens mest egendomliga familj. Så skrev recensenterna om Loranga, Masarin och Dartanjang när den kom ut för 50 år sedan. Barbro Lindgrens älskade klassiker har getts ut flera gånger och handlar om Masarin och hans excentriske pappa Loranga och hypokondriske farfar Dartanjang. I böckerna har författaren lånat mycket från sin egen familj och Barbro Lindgren har i intervjuer berättat att hon brukade smyga på sin man Bo och deras söner medan de lekte och tävlade.

Passar 6-9 år.

Bok 4

Pippis pappa Efraim Långstrump

Astrid Lindgren

Pippis pappa har en given plats på denna lista! För oavsett om man är född på 50-talet eller är barn i dag så finns nog Efraim Långstrump i mångas medvetande. Han är kung i Söderhavet, kapten på skeppet Hoppetossa och nästan lika stark som Pippi!

Passar 3-6 år.

Bok 5

Dunnes pappa Gianni

Rose Lagercrantz och Eva Eriksson

Dunneböckerna är en älskad serie, och pappa Gianni en mycket älskad person som lyckas vara både komplicerad och fantastisk på en och samma gång. Ensamlivet efter Dunnes mammas död är inte alltid så enkelt, men Gianni och Dunne klarar sig tillsammans igenom det mesta. Heja Gianni!

Böckerna passar 6-9 år.

Bilden är hämtad ur boken Livet enligt Dunne.

Bok 6

Muminpappan

Tove Jansson

Muminpappan. En vild och fri själ i formen av ett mumintroll med hög hatt. Han längtar bort och tar med familjen på äventyr. Han berättar om sin vilda ungdom. Han skriver memoarer, älskar gäster och att festa. Och vi älskar honom!

Bilden är hämtad ur boken Mumintrollen och den osynliga gästen, men glöm inte att även läsa Muminpappans memoarer!

Läs mer: De nya Muminböckerna är här

Muminpappan
Bok 7

Emils pappa Anton

Astrid Lindgren

Förgrömmande unge! De som växt upp med Astrid Lindgren kan nog höra hur Emils arga pappa Anton, som spelas av Allan Edwall, skriker just det. En av barnlitteraturens oförglömliga pappor med högrött ansikte är väldigt sträng och hans nerver och sätts ständigt på prov av sin busige son.

Passar 9-12 år.

Missa inget

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på Bokiños nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

Läs mer