Foto: Shutterstock Naturskönt - 19 vackert illustrerade böcker om naturens hemligheter och egenheter
Böcker

Naturskönt - 19 vackert illustrerade böcker om naturens hemligheter och egenheter

En sjö att flyta på rygg i eller ett fjäll att bestiga. En äng att vila sig på eller en skog att gå vilse i. Naturen rymmer små som stora hemligheter och det finns så mycket att upptäcka och uppleva. Vi listar 19 vackert illustrerade böcker som handlar om eller utspelar sig i naturen.

Av: Ingrid Nilsson

En sjö att flyta på rygg i eller ett fjäll att bestiga. En äng att vila sig på eller en skog att gå vilse i. Naturen rymmer små som stora hemligheter och det finns så mycket att upptäcka och uppleva. Vi listar 19 vackert illustrerade böcker som handlar om eller utspelar sig i naturen.

Bok 1

Lugo och Lill: Önskesnön

Anna Lundgren & Maya Jönsson

Lugo och Lill är bästa vänner som har är ganska olika. Lugo är stor, Lill är (som namnet antyder) liten. Lugo vill vara inne och ta det lugnt. Lill vill ut på äventyr. I Önskesnön anländer vintern och de två vännerna ger sig ut. Lill ser fram emot en dag med vinteraktiviteter, men det går inte riktigt som hon tänkt sig. Som tur är finns Lugo till hands och deras upptåg hjälper Lugo med en fundering. Vad är det som fattas i målningen han kämpar med?

Bok 2

Kurran och Pigan flyger drake

Lisa Moroni

Vad ska Kurran och Pigan göra om inte flyga drake när höstens vindar viner över deras skog? När draken flyger längre och längre upp mot himlen blir det svårt att hålla fast den och plötsligt ser man Pigan försvinna iväg, insnärjd i snöret. Det blir en svindlande resa genom skogen där teman som vänskap, hopp och återförening möter en bakom varje moln. Passar 3-6 år.

Bok 3

Kom dagen, kom natten

Åsa Lind och Emma Virke

Poesi och bilderbokskonst dansar en finstämd vals i denna bok om sommarens sista suck. Dagens händelser och nattens visioner möts i bokens unika dragspelsformat. Passar 3-6 år.

Bok 4

Stora boken om Vips

Oskar Jonsson

Upptäck naturen som finns på nära håll med den nyfikna näbbmusen Vips! I denna samlingsvolym, innehållande Vips vid bäcken, Vips i trädet, Vips på isen och Vips bakom stenarna utforskar Vips hur naturen låter, ser ut och känns. Dessutom hjälper han gärna till när uttern, hackspettsungen, den lilla larven eller den snabba ödlan hamnar i trubbel. Ackompanjerat av vackra akvarellbilder förmedlas både saga och fakta i denna samling böcker. Passar 3-6 år.

Stora boken om Vips av Oskar Jonsson
Bok 5

En blommas liv

Stefan Casta och Sara Lundberg

I vårsolen slår blomman ut. Genom dess ögon får man sedan följa den under året; genom hopp om att flickan som kommer springande ska upptäcka henne och genom förtvivlan när blomman upptäcker att många av de äldre blommorna somnat in. Så småningom är det hennes tur. Passar 3-6 år.

Bok 6

Mormor vid havet

Moa Graaf

En flicka har en mormor som bor vid havet och gör allt som hör det livet till; hon ror ut på öppet hav, röker pipa vid strandkanten och plockar skimrande snäckor på havets botten. En dag blåser mormorns klänning iväg, bort över havet. Efter att mormorn försökt simma efter klänningen men inte lyckats få fatt i den, kreerar flickan och mormorn en ny, alldeles särskild klänning som passar perfekt för en mormor vid havet. Passar 3-6 år.

Mormor vid havet av Moa Graaf
Bok 7

Allrakäraste syster

Astrid Lindgren och Hans Arnold

En dag när Barbro är less på sin lillebror och längtar efter någon att leka med klättrar hon ner under rosenbusken i utkanten av trädgården. För visst bor tvillingsystern Ylva-li där? I underjorden gömmer sig magiska upplevelser, som att leka i de gyllene salarna och rida genom Hemska Skogen mitt i natten. Passar för 3-6 år.

Bok 8

I skogen

Eva Lindström

Från en dag till en annan förändras allt. I Snuten, Maggan och Tims skog brukade det vara de som bestämde, men plötsligt blir asparna rädda för ett snår och lämnar skogen och dessutom ska tallarna och björkarna åka på semester. Skogen försvinner, men livet måste fortsätta för trion, som får rå om en fågel som missat att flytta. Kanske kan allt bli bra tillslut! Passar för 3-6 år.

Bok 9

Maja tittar på naturen

Lena Andersson och Ulf Svedberg

Vad är skillnaden mellan en gräshoppa och en vårtbitare? Och vad händer egentligen med fröet efter man planterat det? Utforska naturens alla årstider med Maja! I denna bok får man tack vare Majas nyfikna blick och naturglädje stanna upp och se sig omkring i naturen. Passar för 3-6 år.

Bok 10

Mamma Mu klättrar i träd

Jujja Wieslander och Sven Nordqvist

Mamma Mu har fastnat, uppe i ett träd. Vilken tur att solnedgången är fin där uppifrån, och framför allt att Kråkan kan komma till Mamma Mus undsättning! Denna bok är en humoristisk och tankeväckande kapitelbok, med tio självständiga berättelser. Passar 3-6 år.

Bok 11

Min skog

Katrin Wiehle

Vad händer på marken? Vad händer i träden? I behagliga färger välkomnar denna pekbok de minsta barnen att peka på grejer som finns i skogen. Titta där, en sömnig uggla! Passar 0-3 år.

Översättare: Dorothea Hygrell

Bok 12

Naturens hemligheter

Rachel Williams och Freya Hartas

I naturen gömmer sig gåtor av alla dess slag – sandkorn blir pärlor, spindlar spinner nät, larver blir till fjärilar och dagg lägger sig över bladen på nätterna. Denna faktabok med detaljrika illustrationer handlar om alla dessa underliga och förbluffande små processer. Passar 6-9 år.

Översättare: Sara Jonasson

Bok 13

I en helt vanlig skog

Amanda Bengtsson

Majvor är ett helt vanligt barn – ibland är hon glad, ibland är hon ledsen, ibland känner hon sig stark och busig och ibland ganska ensam. Men någonting skiljer henne från andra, närmare bestämt att hon har en liten skog på sitt huvud. Denna bok handlar om hur helande fantasin kan vara och uppmuntrar barnens förmåga att skapa sin egen värld.

Bok 14

Vilse

Elin Sandström

Agnes är vilse i skogen! Stubbarna, stenarna och träden som hon brukar känna igen framstår nu som främmande. Stigen som hon ofta vandrar på är som försvunnen. Tack och lov möter Agnes en annan vilsen flicka i skogen. Flickan kan inte minnas någonting, förutom att hon tappat fem magiska stenar som de måste hjälpas åt att återfinna. Så småningom börjar Agnes känna att någonting är egendomligt med flickan. Beter hon sig inte lite udda? Och är det verkligen möjligt att glömma allt? Passar 6-9 år.

Bok 15

Granen som längtade

Sofia Hedman och Emelie Gårdeler

Är man en småvuxen skogsgran, inklämd mellan de täta äldre granarna och de ståtliga tallarna, har man inte mycket till utsikt. Träd är det enda man ser. Den småvuxna skogsgranen börjar längta bort – den vill upptäcka världen. Och som ett brev på posten kommer en dag två män med en motorsåg. I denna bok trängs förväntningar, drömmar och överraskningar. Hur hittar man sin plats i livet? Passar 3-6 år.

Bok 16

Molnens melodi

Linnéa Frylén och Björn Petersson

Lyssna till sången som ljuder över fjällen! Denna musiksaga bjuder på muntra sånger och finstämd musik om natur, väder och vind. I fjällen är vädret ombytligt och molnen signalerar att det är påväg att förändras. Dyker ett nimbostratus eller ett cumulonimbus upp är ovädret på ingång. Men man ska inte oroa sig, strax visar sig cumulus och solen igen!

Bok 17

Jag kommer hitta däj där

Jessica Lindholm

Denna poetiska bilderbok är lika mycket en resa genom skogen som en resa genom sorgen. Pojken saknar någon och håller minnet av den vid liv genom att återbesöka favoritplatser och samtal. Boken kan trösta och ge en en chans att prata om sorg och saknad. Passar 3-6 år.

Bok 18

Puttes äventyr i blåbärsskogen

Elsa Beskow

Putte ger sig ut i skogen med korgarna i högsta hugg. Han ska nämligen plocka blåbär och lingon att ge mamman i namnsdagspresent. Det visar sig dock vara lättare sagt än gjort. När Putte precis är påväg att kapitulera ser han en liten gubbe. Gubben är inte vilken liten gubbe som helst, utan blåbärsskogens konung. En beröring av konungens käpp gör att Putte krymper och blir lika liten som konungen själv. Han tar med Putte på en utflykt till sitt land, där blåbären är mogna och korgarna blir väl fyllda! Passar 3-6 år.

Bok 19

Hur mår Dim?

Maria Nilsson Thore

I den andra boken i serien om Dim och Lummer verkar Dim inte alls vara på bra humör. Djupt inne i skogen där de bor är luften kvalmig och full av störande ljud – ekorrgnabb, grävlingskrafs och insektssurr. Dim får svårt att tänka bland allt som tränger sig på och vill inte ha Lummers tröst när han erbjuder den. För att finna en plats där han kan få vila sig, ger sig Dim ut på äventyr. Men det verkar inte som att det är helt tyst någonstans…Denna bok lyfter både hur viktigt det är att få vara ensam med sina tankar och att så småningom få dela dem med någon annan. Passar 3-6 år.

Hur mår Dim? av Maria Nilsson Thore
Missa inget

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på Bokiños nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!