Kära dagbok! 6 barnböcker i dagboksformat
6 till 9 år

Kära dagbok! 6 barnböcker i dagboksformat

Det som skrivs i en dagbok är oftast hemligt, men här får vi följa sju personer som öppet delar med sig av allt de varit med om.

Av: Linnéa Ivares

Det som skrivs i en dagbok är oftast hemligt, men här får vi följa sju personer som öppet delar med sig av allt de varit med om.

Bok 1

Dagbok för alla mina fans

Jeff Kinney

Pojkar skriver inte dagbok, eller? Hjälten i den här boken, Greg, gör i alla fall det. Och inte nog med det – han ritar fullt med bilder i den också. Dagbok för alla mina fans är serien som har fått massor av ovana läsare att vilja sluka böcker. Passar barn 9–12 år.

Här finns alla delarna i serien Dagbok för alla mina fans – bok för bok

Bok 2

Lennart Lordis loggbok: Utsikt från livets planet

Tove Berggren

”Hej. Den här boken är min första dagbok i livet. NOT. Det är min syrras dagbok som jag har snott. Så nu är det min loggbok istället”.

I Tove Berggrens debutroman får vi följa en helt ovanlig kille under ett händelserikt läsår. Med humor, värme och träffsäkerhet filosoferar Lordi över livet, döden och universum. Passar barn 9–12 år.

Bok 3

Jättehemligt

Barbo Lindgren

En modern svensk klassiker. Barbro, tio år, skriver dagbok om stort och smått. Hon tänker mycket på livet men kanske ännu mer på döden. Boken bygger på författarens egna dagböcker från 50-talet. Det är en uppriktig och gripande berättelse om en ung människas första möte med livets realiteter, de stora gåtorna sorgen, döden och kärleken, skriven utifrån barnets perspektiv.. Passar barn 9–12 år.

Läs också: Barnböcker du garanterat läste om du var barn på 70-talet

Bok 4

Mitt klimatkatastrofala liv

Saci Lloyd

För att göra något åt koldioxidutsläppen och de drastiska klimatförändringarna tvingar regeringen alla att börja minska den energi de förbrukar. Så inte nog med att Laura Brown måste tänka efter ordentligt innan hon tar en dusch, laddar sin mobil eller repar med sitt punkband – resten av medlemmarna i hennes familj verkar ha flippat ur totalt. Samtidigt som oväder härjar i Europa och en översvämning hotar London försöker Laura hålla sig flytande genom att föra dagbok över sin skruvade tillvaro. Välkommen till hennes klimatkatastrofala liv.

Boken är slut hos bokhandlare men kan finnas på bibliotek eller antikvariat.

Bok 5

En ettas dagbok

Viveca Lärn

Mimmi har börjat ettan och skriver fortfarande dagbok – fast nu på en rosa skrivmaskin.  Ett fint container-fynd, även om den saknar bokstaven z. Mimmi är Viveca Lärns kanske mest älskade barnboksfigur. Detta är en given bok för alla som ska börja eller nyligen börjat i skolan. Passar barn 6–9 år.

Läs också: Barnböcker av Viveca Lärn som älskats av många generationer

Bok 6

Berts dagbok

Anders Jacobsson och Sören Olsson

Nu har det snart gått två dygn av det nya året och inte ett förbaskat dugg har hänt. Han har fortfarande en finne bredvid vänster öra. Han har fortfarande två föräldrar med ögonbryn, dålig andedräkt och för liten lägenhet. Han har fortfarande världens snyggaste tjej, Nadja Nilsson, som tyvärr fortfarande har världens osnyggaste och farligaste brorsor. Och han har fortfarande universums och alla evigheters mest rimvänliga och fula namn. Han heter Bert Ljung, och gör någonting som är absolut förbjudet för killar. Han skriver dagbok …

Denna serie är en kraftigt omarbetad upplaga av tidigare utgåvor av Berts betraktelser.

Klart slut – varulvstjut.

En sida till? Fortsätt läs!