25 kändisar som skrivit barnböcker
Böcker

25 kändisar som skrivit barnböcker

Vad har Jim Carrey, prinsessan Madeleine och Therese Alshammar gemensamt? De har alla skrivit böcker för de minsta läsarna. Här listar vi 25 kändisar som tagit plats i barnbokhyllan.

Av: LINNÉA IVARES

Vad har Jim Carrey, prinsessan Madeleine och Therese Alshammar gemensamt? De har alla skrivit böcker för de minsta läsarna. Här listar vi 25 kändisar som tagit plats i barnbokhyllan.

Svenska kändisar

1. Therese Alshammar, f.d. tävlingssimmare

Foto: Magnus Ragnvid

Foto: Magnus Ragnvid

Fakta

 • Therese Alshammar

 • Gör: Den europeiska simmare som tagit flest internationella mästerskapsmedaljer genom tiderna

Simdrottningen Therese Alshammar har barnboksdebuterat tillsammans med den välkände illustratören Jonas Burman. I boken Aysa i simhallen flyter fakta och fantasi samman i en inspirerande berättelse om lek, vattenvana och simkunnighet. Therese Alshammar delar med sig av en hemlig värld under ytan, där ljuden låter annorlunda och kroppen känns lätt och smidig. Både text och bild genomsyras av en glädje till vatten som är svår att motstå. Man vill bara hoppa i!

Boken finns här.

2. Madeleine Bernadotte, prinsessa

Foto: Charles Lidbom

Foto: Charles Lidbom

Fakta

 • Prinsessan Madeleine Bernadotte

 • Gör: Prinsessa av Sverige, samt hertiginna av Hälsingland och Gästrikland

När Prinsessan Madeleine barnboksdebuterar är det med ett tema som, i och med arbetet för World Childhood Foundation, engagerar henne starkt: barns rättigheter. Hennes första bok handlar om nioåriga Stella som flyttar till Sverige tillsammans med sin pappa. Allt känns nytt och lite konstigt: språket, skolan och fritidsaktiviteterna. En dag berättar kompisen Elena en fruktansvärd hemlighet för Stella. Något som Stella inte får berätta för någon. Men Elenas hemlighet skaver som en tung sten i magen på Stella. Stella och hemligheten är en vardagsnära berättelse att läsa tillsammans, men också en bok med ett viktigt ämne att prata om. I slutet av boken finns frågor till läsaren för att öppna till samtal om svåra frågor som rör integritet, förtroenden och självkänsla.

Boken finns här.

3. Malin Karim och Alexander Karim, frilansjournalist och skådespelare

Foto: Caroline Andersson

Foto: Caroline Andersson

Fakta

 • Malin Karim och Alexander Karim

 • Gör: Malin är frilansjournalist och poddare, Alexander är skådespelare

Malin är frilansjournalist och driver den populära podden ”Den ultimata föräldrapodden” tillsammans med Olga Akolor. Alexander är en internationellt känd skådespelare som spelat i ett femtiotal film- och TV-produktioner. Han har även spelat William Shakespeare i pjäsen Shakespeare in love på Stadsteatern. Modigast i världen är deras gemensamma barnboksdebut – en högläsningsbok om att hitta styrkan inom sig själv.

Boken finns här.

4. Camilla Läckberg, författare

Foto: Magnus Ragnvid

Foto: Magnus Ragnvid

Fakta

Camilla Läckberg är en av Sveriges mest lästa författare, och hennes böcker har sålt fler än 23 miljoner exemplar i nära 60 länder. Hon barnboksdebuterade 2016 med Super-Charlie. Historierna är baserade på Läckberg själv och hennes familj. Idén kom när Camilla Läckberg väntade sitt tredje barn. Det var ett sätt att ”sälja in den nya bebisen” som en superhjälte. Super-Charlie är nämligen ingen vanlig bebis. Han har superkrafter. Humorn och de träffsäkra skildringarna av livet i en småbarnsfamilj gör böckerna till barnens favoriter.

Böckerna finns här.

5. Birgitta Ohlsson, politiker

Foto: Caroline Andersson

Foto: Caroline Andersson

Fakta

Birgitta Ohlsson är en av Sveriges mest profilerade politiker och hennes starka engagemang för rättvisa och feminism är brett och välkänt. Lev som du vill. Tio svenska kvinnor visar vägen är hennes barnboksdebut. Med tio fascinerande och engagerande porträtt av svenska framstående kvinnor (både moderna och historiska) uppmanar Birgitta Ohlsson sina läsare att leva livet så som de själva vill. Våga bestämma hur du vill leva, våga trotsa omgivningen och dem som vill hindra dig!

Boken finns här.

6. Johan Anderblad, programledare

Foto: Ulrica Zwenger

Foto: Ulrica Zwenger

Fakta

 • Johan Anderblad

 • Gör: Programledare, föreläsare och författare

Johan Anderblad är journalist och har jobbat med både radio- och tv-produktioner för alla åldrar. Han har producerat många program om fordon, vilket gjort honom till något av en expert på att förklara teknik för barn. Bojan och brandbilen är Johan Anderblads barnboksdebut. I alla böcker om Bojan blir det både fakta och saga. Böckerna är djuplodande och verklighetsbaserade utan att vara för långa för att högläsas om och om igen!

Böckerna finns här.

7. Flora Wiström, influencer

Foto: Frida Vega

Foto: Frida Vega

Fakta

Flora Wiström är författare och influenser med en trogen följeskara. År 2016 gjorde hon sin romandebut med boken Stanna. En bok om att hålla andra uppe när man själv är nära att gå sönder, om den stora livsavgörande kärleken och om att stå still när alla andra rör på sig. 2019 kom hennes andra bok vid namn Hålla andan. I den utforskar Flora Wiström ämnen som kroppslighet och sexuellt maktutövande, prestationskrav och förbundet mellan syskon. Böckerna passar unga vuxna.

Den senaste boken Hålla andan finns här.

Lyssna på boken här.

8. Cecilia Forss, skådespelare

Foto: Göran Segeholm

Foto: Göran Segeholm

Fakta

Många minns skådespelaren Cecilia Forss som ”Ica-Cindy” från  ICA:s reklamfilmer. År 2017 debuterade hon i barnbokssammanhang med Fislandet. En rolig, färgstark och tänkvärd berättelse om det tabubelagda ämnet fisar. 2018 var hon tillbaka med den fristående uppföljaren Paketlandet, en lika varm och skruvad berättelse som lär få det mest läsovilliga barn att vilja sträckläsa!

Boken Fislandet finns här.

9. Elin ”Grynet” Ek, tv-personlighet

Foto: Stefan Tell

Foto: Stefan Tell

Fakta

Elin Ek är programledare och författare som troligen är mest känd som Grynet i Grynets Show. Athena. Grattis världen — jag är här nu! är hennes skönlitterära debut och har samma träffsäkerhet och kaxiga, självklara tonalitet som Grynet gjorde sig känd för. Elin Ek har även skrivit boken Jag odlar – inomhus, på balkongen och i trädgården, som är den ultimata odlingsguiden för alla nybörjare. Hon har även skrivit Jag grejar alltså finns jag, som innehållet tips på hur man enkelt och billigt kan skapa personliga och användbara saker till sig själv, sitt rum eller andra.

Boken Athena-serien finns här.

Boken Jag odlar – inomhus, på balkongen och i trädgården finns här.

Boken Jag grejar alltså finns jag finns här.

Lyssna på böckerna här.

10. Ola Lindholm, programledare

Foto: Stefan Tell

Foto: Stefan Tell

Fakta

Genom klassiska program som Myror i Brallan och Wild Kids, och som chefredaktör för Kamratposten har Ola Lindholm kommunicerat med hundratusentals barn under många år. Ola barnboksdebuterade med Drömfångaren-serien år 2016. I den första boken möter vi bland annat en paddofant, schackrutiga zebror och en tvåhövdad fågel när föräldralöse Andy förs till en hemlig ö och lärs upp till drömdjursfångare. Hösten 2019 ger Ola, tillsammans med Johan Lindqvist, ut en ny bokserie. Böckerna om Kung Pow är fyllda av spännande äventyr och snabb action. Duon har skrivit utifrån vad de själva gillade att läsa när de växte upp.

Kung-Pow-serien finns här.

Lyssna på Kung-Pow här.

Drömfångaren-serien finns här.

Lyssna på Drömfångar-serien här.

11. Sanna Dahlén, sångerska och skådespelare

Foto: Sanna Dahlén

Foto: Sanna Dahlén

Fakta

Eva Dahlgren är en av Sveriges största stjärnor, hennes album har sålt i miljonupplagor och hon är niofaldigt Grammisbelönad. Hon är även barnboksförfattare och debuterade 2001 med berättelserna om Lars & Urban. Böckerna är fulla av fantasi, uppfinningsrikedom och språklig påhittighet.

Boken Lars & Urban : valparna tar över finns här.

12. Ylva Hällen, programledare

Foto: Stefan Tell

Foto: Stefan Tell

Fakta

 • Ylva Hällen

 • Gör: TV-producent, programledare, låtskrivare, författare och illustratör

Ylva Hällen har i mer än femton år skapat populära tv-program för barn, bland annat Minimello, Ylvania och Superlördag. De som har följt den spännande serien ”Ylvania” på Bolibompa kommer att känna igen hennes högläsningsfantasy som tar vid tio år efter händelserna i teveserien. Mystiska varelser, väl bevarade hemligheter och fyra utvalda barn som måste besegra ondskan. Två år efter succén med Ylvania – Sagan om ljusbäraren kom uppföljaren Sagan om de stulna skuggornas tid. En minst lika spännande historia som även kan läsas fristående.

Böckerna finns här.

Lyssna på böckerna här.

13. Annika Leone, journalist och bloggare

Foto: Stefan Tell

Foto: Stefan Tell

Fakta

 • Annika Leone

 • Gör: Journalist och bloggare

Med en bakgrund som redaktör, krönikör och skribent på livsstilsmagasin och på kvällstidningen Expressen arbetar Annika nu som frilansjournalist och föräldrabloggare. Hon är en av de profiler som kopplas ihop med kroppspositivism och matglädje – och med extra förkärlek för pasta. Bara rumpor är Annikas första bok och med den vill hon att barn (och deras föräldrar!) ska få förstå att alla ser olika ut – och att det är högst normalt att göra det!

Boken finns här.

14. Benjamin ”Beppe” Singer, programledare

Foto: Petter Johansson

Foto: Petter Johansson

Fakta

 • Benjamin ”Beppe” Singer

 • Gör: TV-programledare och lärare

För alla barn som tittat på Barnkanalens vetenskapsprogram är Beppe mest bekant som programledare. Beppes ”mission” är att öppna upp barnens ögon och hjärtan för de naturvetenskapliga ämnena genom att låta dem kavla upp ärmarna och göra enkla och roliga experiment. Helst så enkelt som möjligt, med saker man har till hands hemma. Beppe har ingen ambition att göra kemister eller fysiker av barn, utan brinner för att man ska våga vara nyfiken, våga ställa frågor, våga tro på sig själv och framför allt – våga ha roligt! Beppe har skrivit både experimentböcker och pysselböcker. Bland annat Beppe testar! Den stora experimentboken.

Böckerna finns här.

15. Alexander Hermansson, Youtube- och tv-profil

Foto: Karin Törnblom

Foto: Karin Törnblom

Fakta

Alexander Hermansson är bland annat känd som en del av extremsport- och underhållningsgruppen ”Rackartygarna” och har sedan 2014 även deltagit i olika tv-program för barn, däribland varit programledare för Sommarlov. År 2014 debuterade Alexander Hermannson som författare med boken Alex bästa tips och trix!. Här får vi läsa om partytrix, trolleritrix, gympatrix, morgontrix, rittrix och inte minst livstrix. Precis som Alexander själv är Alex bästa tips och trix! rolig, inspirerande och kreativ. Ett måste för alla som gillar att trixa och busa eller rättare sagt: för alla som gillar att ha kul!

Boken finns här.

16. Josefine Sundström, programledare

Foto: Peter Knutson

Foto: Peter Knutson

Fakta

Josefin Sundström har guidat tv-tittare genom program som Melodifestivalen 2001, Världens Barn, Junior Jeopardy och När och fjärran. Hon har dessutom varit tv-producent, programledare i radio samt tidningsredaktör för ungdomsmagasinet Julia. Josefine har skrivit ett flertal barnböcker. Bland annat Sagassagor där vi möter Saga Louisa Larsson, en stadig, klok och envis liten person som bor i ett av ”gladhusen” på Solrosvägen. Hon har även Boken om att gå på förskolan, perfekt läsning för alla småbarn som vill bekanta sig med förskolan!

Sagasagor-böckerna finns här.

17. Linda Bengtzing, artist

Foto till höger: United Stage

Foto till höger: United Stage

Fakta

Linda Bengtzing har radat upp den ena schlagerhiten efter den andra. Som författare gjorde Linda debut 2017 med barnboken Äventyret på Kyrkberget. Boken bygger historier hon själv hörde som barn och som hon sedan berättat otaliga gånger för sina egna barn. Med boken vill Linda också slå ett slag för hur viktigt det är för barn att både höra berättelser men också läsa böcker.

Boken finns här.

18. Henrik Ståhl, skådespelare

Foto: Stefan Tell

Foto: Stefan Tell

Fakta

Henrik Ståhl har medverkat i flera barnprogram och är bland annat känd från ”Supersnällasilversara och Stålhenrik”, där han och Sara Edwardsson spelar två superhjältar som bor på månen. Han har även turnerat genom Sverige med sin egenskrivna föreställning Henrik – en tönt som uppmärksammar mobbing. 2019 utkom Henriks barnbok Till Vial: 8400 dagar kvar som är baserad på hans pjäs med samma namn.

Boken finns här.

Internationella kändisar

Det är inte bara svenska kändisar som klivit in i barnboksvärlden.

19. Jim Carrey, skådespelare

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Fakta

 • Jim Carrey

 • Gör: Kanadensisk ståuppkomiker, skådespelare, och filmproducent

James Eugene ”Jim” Carrey, är främst känd för sitt slapstick-skådespeleri och anses vara en av Hollywoods största stjärnor. År 2013 debuterade han som barnboksförfattare med How Roland Rolls, som samma år vann Burgess Children’s Book Award. Historien visar mänsklighetens sammankoppling genom metaforen av att vara en våg i havet. Boken är illustrerad av Rob Nason, som bland annat vann pris för sitt arbete som konstdirektör på filmen ”Anastasia”.

Boken finns på engelska här.

20. Madonna, sångerska

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Fakta

 • Madonna Louise Ciccone

 • Gör: Amerikansk sångerska, skådespelare och affärskvinna

 • Bok: Englands rosor

Det finns vissa artister som alla känner till. Madonna är en av dem. Sedan 1979 har hon gett ut låtar som ”Like a prayer”, ”Papa don’t preach” och ”Vogue”. Hon kallas ”Queen of Pop” och ses som en influens bland andra artister runt om världen. Att hon även är författare är ett faktum. Den första av Madonnas fem barnböcker, Englands rosor, är en berättelse om några skolflickors vänskap och rivalitet i dagens London. Böckerna har sålt mer än 500 000 exemplar. Det är inspirerande historier om vikten av vänskap.

Den senaste boken finns på engelska här.
En svensk version av boken finns eventuellt på Bokbörsen.

21. Barack Obama, f.d. president

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Fakta

USA:s 44:e president Barack Obama barnboksdebuterade 2018 med Of Thee I Sing: A Letter to My Daughters som är hans tredje bok, och den första som riktar sig till barn. Med hjälp av illustrationer av Loren Long, presenteras 13 banbrytande amerikaner som har format nationen, bland annat landets förste president George Washington och artisten Georgia O’Keeffe”. Bokens framsida föreställer Obamas egna döttrar Sasha och Malia, tillsammans med hunden Bo.

Boken finns på engelska här.

22. Will Smith, skådespelare

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Fakta

 • Will Smith

 • Gör: Amerikansk rappare, skådespelare och filmproducent.

 • Bok: The fresh princess och Just the two of us

Den Grammy-prisbelönta artisten Will Smith har anpassat sin låt ”Just the two of us” till en bildbok med samma namn. I boken får vi följa förhållandet mellan en son och hans far genom tre etapper i livet. Boken är fylld med bilder av vardagliga händelser som en förälder delar med sina barn när de växer upp och berättelsen visar en fars kärlek genom allt. Will Smith är även en av personerna bakom boken The fresh princess. Det är den klassiska 90-talsserien ”Fresh prince of Bel-Air” med Smith i huvudrollen som blivit barnbok.

23. Julianne Moore, skådespelare

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Fakta

Julianne Moore är en amerikansk skådespelerska som fått många utmärkelser, inklusive en Oscar för bästa skådespelerska. Vid sidan om hennes skådespelande har Moore etablerat en karriär som barnförfattare. Hennes första bok, Freckleface Strawberry, publicerades 2007 och blev snabbt en New York Times bästsäljare. Boken har förvandlats till en serie med flera uppföljningar.

Böckerna finns på engelska här.

24. Pharrell Williams, musiker

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Fakta

 • Pharrell Williams

 • Gör: Amerikansk musiker och musikproducent

 • Bok: Happy!

Pharrell Williams är en amerikansk musiker och musikproducent som producerat låtar för artister som Justin Timberlake, Jay-Z, Britney Spears och Swedish House Mafia. 2014 blev Pharrell Williams nominerad till en Oscar för låten ”Happy” och ett år senare tog han sin sång och skapade en bok för de yngsta läsarna. Det är en bilderbok, fylld med livfulla fotografier av glada barn. Den är full av minnesvärda, dyrbara barndomsmoment som berör läsarna på samma sätt som låten.

Boken finns på engelska här.

25. Bruce Springsteen, rockmusiker

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Fakta

 • Bruce ”The Boss” Springsteen

 • Gör: Amerikansk rockmusiker, sångare, gitarrist och låtskrivare

Den amerikanska rockmusikern Bruce Springsteens fascination för cowboys och vilda västern föddes tidigt. På skivan ”Working on a Dream” introducerades karaktären Outlaw Pete och 2014 återuppstod den unge banditen, i bokform! I boken kombineras Springsteens känsla för ord och rytm med illustratören Frank Carusos humoristiskt vassa teckningar. Resultatet blir ett tidlöst verk som på ett underhållande och eftertänksamt sätt tar upp frågan om ödets betydelse.

Boken finns på svenska här.

Missa inget

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på Bokiños nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!