8 böcker som får ditt barn att röra på sig
Böcker

8 böcker som får ditt barn att röra på sig

Upp och hoppa, det är dags att sporta! Från parkour och fotboll till simning och yoga — Bokiño listar böckerna som får ditt barn att vilja röra på sig.

Av: Johanna Stenius
Fotograf: Viktor Engholm

Upp och hoppa, det är dags att sporta! Från parkour och fotboll till simning och yoga — Bokiño listar böckerna som får ditt barn att vilja röra på sig.

Bok 1

Dam-Dam. Dansar

Josefin Sundström och Mervi Lindman

Idag ska barnen på förskolan dansa. I början är Dam-Dam blyg och gosedjuret Fanten får dansa istället. Plötsligt tar det fart i kroppen, det är roligt att skaka, skutta och springa.

Bok 2

Tora och Tytte motionerar

Lotta Geffenblad

Tora och Tytte är bästa vänner, men det är en viss storleksskillnad. Tora är jättestor och Tytte är pytteliten. Trots det lyckas de få till ett riktigt roligt motionspass med dans, hopprep och ringar. När Tora löser det på ett sätt, gör Tytte på ett annat vis. Komiskt och mysigt blir det allt när de ska pusta ut tillsammans efter ett krävande gympapass.

Bok 3

Sagasagor: Fiffiga kroppen och finurliga knoppen

Josefin Sundström och Emma Göthner

En bok där saga och lätta fakta om kroppen blandas för rolig läsning om hur kul och bra det är att röra på sig. Kompisarna Saga och Samir bygger en hinderbana till den trötta lilla hunden Lars-Laban, för att han ska bli pigg och busig. Men rätt var det är kommer de på att det är kul att springa banan själva. Sagasagor. Fiffiga kroppen och finurliga knoppen är framtagen tillsammans med Generation Pep – en icke vinstdrivande organisation som arbetar för att sprida kunskap och skapa engagemang kring barn och ungdomars hälsa. Passar barn 3-6 år.

Bok 4

Aysa i simhallen

Therese Alshammar och Jonas Burman

Simdrottningen Therese Alshammar barnboksdebuterar med en inspirerande berättelse om lek, vattenvana och simkunnighet. Aysa är fyra år och älskar att vara i simhallen. Hon älskar att plaska, skvätta och doppa sig i bassängen. Det finns bara en dum sak med vatten: att simma. Varje gång Aysa försöker så sjunker fötterna bara till botten. Tänk om hon kunde lära sig! Aysa i simhallen bjuder in till en hemlig värld under ytan där ljuden låter annorlunda och kroppen känns lätt och smidig. I boken finns även lekfulla flytövningar att prova själv. Passar barn 3-6 år.

Bok 5

Sagoyoga

Filippa Odevall och Karin Lundström

Mys bland mjuka moln, bli masserad av myror eller prova att vila hjärnan i en vacker blomma. Bokens fem sagor introducerar barnen till avslappning, meditation, mindfulness, yoga och massage. Utöver de fantasifulla sagorna finns här även utförliga beskrivningar och illustrationer av flera yogapositioner. Passar barn 3-6 år.

Bok 6

Parkour

Maria Frensborg och Viktor Engholm

Den perfekta boken för barn som inte riktigt fastnar för sporter som fotboll och ishockey utan hellre tar sig an lite mer ovanliga sorters träning. Parkour är en rolig och spännande träningsmetod som går ut på att ta sig förbi hinder och förflytta sig från en plats till en annan, ofta på ett kreativt sätt. I den här boken får du nybörjartips, vad du behöver tänka på och hur du gör sju grundläggande rörelser.

Det finns inga regler, inga rätt eller fel. Parkour är ett kul sätt att hålla igång och få bättre kroppskontroll. Och det enda du behöver är sköna kläder, bra skor och någonstans att vara! Passar barn 9-12 år.

Bok 7

Lillis och riktiga laget

Micaela Favilla

Lillis älskar sport. Därför har hon startat sitt eget lag: Snabbsportens IK. I Snabbsportens IK får man hålla på med vilken sport man vill och man bestämmer reglerna lite som man tycker. När Lillis får prova att spela fotboll i storasysterns lag, ett riktigt lag, blir hon jätteglad. Hon vet ju hur man gör, man passar bollen till varann och skjuter i mål. Men när Lillis väl är på träningen är det inte alls som hon tänkt sig. Frågan är om det inte är roligare med Snabbsportens IK? Passar barn 6-9 år.

Bok 8

Sport är kul

Ole Könnecke

En bok där ni får lära er om massor med olika sporter så som fotboll, handboll, hästsport, klättring, tennis, hockey, friidrott, rugby, balett, cykling, störtlopp, rodd och basket. Här är det djuren som sportar och kämpar för att vinna. Passar barn 3-6 år.

Bok 9

Maraton

Karin Cyrén

En textlös bilderbok där läsaren blir sportkommentator i ett lopp. Deltagarna springer uppför berget, nerför berget, förbi tigrar och andra faror längs vägen. Vem tar täten? Vilka klarar sig hela vägen till mål och vem vinner? Passar barn 3-6 år.

En sida till? Fortsätt läs!