9 böcker om barn som far illa i hemmet
Böcker

9 böcker om barn som far illa i hemmet

Barn ska kunna känna sig trygga i hemmet, men så är det tyvärr inte alltid. Genom att läsa med barn om hur det kan vara hemma kan man öka förståelsen och ge dem möjlighet att dela med sig av sina egna upplevelser.

Av: Bokiño

Barn ska kunna känna sig trygga i hemmet, men så är det tyvärr inte alltid. Genom att läsa med barn om hur det kan vara hemma kan man öka förståelsen och ge dem möjlighet att dela med sig av sina egna upplevelser.

Bok 1

Liten

Stina Wirsén

Liten är en långörad figur vars tillvaro är stretig och fylld med bråk. Hemma hos Liten är det många dagar som inte är glada och det blir ofta farligt. Boken Liten är en allvarlig men hoppfull berättelse om hur det kan vara att vara barn i en ledsam hemmiljö. Passar barn i åldrarna 3–6 år.

Bok 2

Femtiofem meter under ytan

Conny Palmkvist

Bengt-Gustav lever med sin pappa som har alkoholproblem. Den enda lugna platsen i Bengt-Gustavs liv är i badkaret. Där sänker han sig under ytan och inbillar sig att han ser sin livbåt långt där uppe ovanför honom. I den sitter han ensam.
En dag får han möjlighet att resa genom tiden för att försöka bota pappans alkholism, men han inser snart att det som behövs är fler i livbåten, inte resor genom tiden.

Bok 3

I döden för dig

Mian Lodalen & Maria Ahlsdotter

Det är mycket som inte står rätt rätt till i Smultronkullen, men de flesta barn sover åtminstone inomhus. Det gör inte Nina. Hon sover på balkongen. Inne i lägenheten bryter nämligen Ninas styvpappa långsamt ner familjen. Om Nina ska ha en chans att överleva vintern måste han försvinna. Passar unga vuxna.

Bok 4

Matilda

Roald Dahl

Matilda är en ovanligt smart flicka som är omtyckt av sina klasskompisar och hennes lärare. Men hemma hunsas och hånas Matilda av sina elaka föräldrar och i skolan härjar världshistoriens vidrigaste rektor. Så när hon upptäcker att hon har en hemlig kraft bestämmer hon sig för att skipa rättvisa. Passar barn i åldrarna 6–9  år.

Boken är för tillfället slut i lager.

Bok 5

Billie-serien

Sara Kadefors

Billies mamma klarar inte att ta hand om sin dotter eller sig själv och sin sjukdom. Därför får Billie flytta in till en fosterfamilj i Bokarp med två föräldrar och två barn i ett stort brunt hus; som alltid är nystädat och fint. Den nya vardagen blir mycket omvälvande och prövande för Billie, som annars tillbringat dagarna i sängen bredvid sin mamma, tittandes på serier och ätandes hämtmat. Passar barn i åldrarna 9–12 år.

Bok 6

Odd är ett ägg

Lisa Aisato

I Odd är ett ägg möter vi den ängslige och ensamme Odd som har ett ägg till huvud. Varje morgon slår Odd in sitt huvud i handdukar och tevärmare så att det inte ska gå sönder. På gympan håller han sig undan och i skogen har han ett paraply som skydd för tallkottarna. Hemma ligger mamma bara på soffan och lyssnar på radio eftersom hon är så trött efter jobbet. Men allt förändras när Odd en dag träffar flickan Gun. Passar barn i åldrarna 3–6 år.

Bok 7

Pax-serien

Åsa Larsson & Ingela Korsell

I PAX-serien får vi följa Viggo och Alrik som kämpar mot olika fornnordiska väsen. Men anledningen till att de två killarna hamnar i Mariefred från första början är att deras mamma har stora alkoholproblem och blir intagen på avgiftning. Passar barn i åldrarna 9–12 år.

Bok 8

Flickan från långt borta

Annika Thor & Maria Jönsson

En kall vinterkväll knackar en flicka på dörren till en enslig liten stuga. Den Gråa som bor där inne vill inte släppa in flickan, men bestämmer sig ändå för att öppna dörren. Flickan berättar att hon gått i många dagar. Den Gråa frågar varför hon inte stannade hemma. ”För att jag var ensam”, förklarar flickan. ”Det fanns ingen som kunde ta hand om mig längre”. Flickan från långt borta väcker frågan om att våga öppna dörren och släppa in den som behöver en trygg hamn. Passar barn i åldrarna 3–6 år.

Bok 9

Godnatt mister Tom

Michelle Magorian

Många av oss har vuxit upp med berättelsen om enstöringen Tom som tar hand om Willie Beech under andra världskriget. Hos Mister Tom möter Willie för första gången i sitt liv vänlighet, men det lyckan tar slut när hans mamma plötsligt hämtar hem honom igen. Godnatt Mister Tom av Michelle Magorian har med åren blivit en riktig klassiker. Passar barn i åldrarna 12–15 år.

En sida till? Fortsätt läs!