18 vackra bilderböcker som är lika mycket konst som bok
Böcker

18 vackra bilderböcker som är lika mycket konst som bok

En del böcker verkar dubbelt som både bok och konst. Vi listar 18 barnböcker med de där något extra fina illustrationerna och omslagen som gör att du både vill visa upp bläddra i dem.

Illustratör: Lisa Aisato

En del böcker verkar dubbelt som både bok och konst. Vi listar 18 barnböcker med de där något extra fina illustrationerna och omslagen som gör att du både vill visa upp bläddra i dem.

Bok 1

Vindmakaren

Maja Lunde & Lisa Aisato

Det här är den tredje, helt fristående delen i Maja Lundes hyllade årtidsserie, som inleddes med Snösystern. Tobias och alla de andra barnen måste spendera sommarlovet på landet medan de vuxna bygger upp staden som står i ruiner efter kriget. När han kommit till rätta hemma hos den sura fiskaren Lothe upptäcker Tobias ett vindsrum fullt av besynnerliga teckningar. Nu börjar han nysta i ett mysterium som visar sig bli ett storslaget äventyr. Lisa Aisato gör gudomliga illustrationer till den här årstidsserien.

Passar 6–9 år.

Översättare: Barbro Lagergren

Inlaga från Vindmakaren av Maja Lunde och Lisa Aisato
Bok 2

Räven och mullvaden: en spökhistoria

Cecilia Heikkilä

Räven och mullvaden är bästa vänner. När vinter kommer har räven bunkrat upp, men det har inte mullvaden. Förrådet sinar snabbt och en dag är det tomt. Och en hungrig räv, det är inte något som en mullvad vill stöta på. Cecilia Heikkiläs balanserar fint mellan det läskiga och det mysiga i den här bilderboken, som för tankarna till skräckhistorier på stora öppna slätter.

En bild ur boken Räven och mullvaden.
Bok 3

Vikgubbar

Marcus-Gunnar Pettersson

I den här boken har 219 illustratörer, bildkonstnärer och tecknare gått ihop och gjort 55 stycken vikgubbar. Fyra och fyra har de tagit sig an en gubbe vardera. Först började en med huvudet och postade bilden till nästa person på listan. Denne gjorde överkroppen. Det postades igen. Underkroppen blev till och avslutningsvis fötterna. I den här boken är alla vikgubbarna samlade. Det är en samling underbara figurer där tecknarlust och kreativitet sprudlar på varje sida. En bok som tål att tittas igenom hundratals gånger!

Bok 4

Blå ugglan

Lotta Geffenblad

Granlund och Stenberg bor tillsammans och gör allt tillsammans. Men plötsligt en dag dör Stenberg. Granlund blir ensam kvar med tårarna. En sådan stor mängd tårar att det blir en hel sjö. Och det är då den blå ugglan dyker upp och flyttar in. Oerhört vacker bok om sorg, och hur den alltid tar en viss plats hos oss efter en förlust. Lotta Geffenblads bilder är alltid något alldeles extra.

Passar 3–6 år.

 

Bok 5

Kurran och Pigan flyger drake

Lisa Moroni

Kurran och Pigan är ute och flyger drake, tills vinden blir så pass kraftig att Pigan flyger iväg! Hur ska Kurran få tillbaka sin vän? Det blir en jakt i en enastående miljö och roliga figurer. Lisa Moronis bilder är alltid oerhört vackra, med detaljer och färger som gör att du kan titta på bilderna länge.

Passar 3–6 år.

Bok 6

Morsan är haffad

Daniel Sjölin & Klara Bartilsson

Karl Hygges dyrbara skogshuggarmaskin har saboterats. Sabeltand och storasysters mamma blir anklagad för brottet och hamnar bakom lås och bom. Vad ska barnen göra? Försöka lösa problemet så klart. De ger sig ut på jakt efter den Gyllene Jättebaggen, en insekt som kan rädda skogen. Samtidigt får de hjälp från oväntat håll. Daniel Sjölin skriver med ett krasst, humoristiskt språk som gör läsningen till ett nöje. Klara Bartilssons illustrationer förhöjer det hela ytterligare med sina murriga, detaljrika och charmiga bilder.

Bok 7

Livets alla färger

Lisa Aisato

Livets alla färger är en fantastisk presentbok med underbara bilder som fångar livets alla stora och små ögonblick. Illustrationerna är såväl gamla som nya, och alla utsökta exempel på Lisa Aisatos säregna uttryck. En makalöst vacker och hoppingivande bok där bilderna varsamt bär berättelsen och påminner oss om tidens – och livets – flyktighet.

Passar 9–12 år.

Översättare: Ulrika Caperius

Bok 8

Ovetenskapliga studier: Nio bevis för saker som förmodligen aldrig har hänt

Emma Karinsdotter och Marcus-Gunnar Pettersson

Det här något så roligt som en novellsamling för barn! Emma Karinsdotter låter berättelserna gå åt alla möjliga vinklar och vrår. Marcus-Gunnar Pettersson ändrar manér beroende på novell och kombinationen av bild och text har sällan varit så pass tjusigt, eller roligt.

Passar 6–9 år.

Bok 9

Den lilla spenatgumman

Martin Widmark, Emma Karinsdotter & Emilia Dziubak

Våren är på väg. Skogens djur och växter börjar titta fram. Knappt har de börjat innan den lilla spenatgumman, som har vinter i sitt bröst och hatar att levande, kommer farande och beordrar alla tillbaka till sina platser. Varför är spenatgumman så arg? Och pojken som hittar henne i skogen, vad är det med honom? Kan de tillsammans få känslan i bröstet att gå från vinter till vår?

Martin Widmark och Emma Karinsdotter har tillsammans skrivit den här vackra historien, som blir ännu finnare med Emilia Dziubaks illustrationer. Hon vet hur man får en skog att kännas magisk.

Passar 3–6 år.

 

Bok 10

Elsa Beskows sagoskatt. Tusselull

Elsa Beskow

En vacker och lyxig samlingsvolym med illustrationer, sagor, visar, rim och ramsor. Frossa i nostalgi med sagor som Blomsterfesten i täppan, Barnen på Solbacka, Ocke, Nutta och Pillerill och andra klassiker.

Passar 3–6 år.

Bok 11

De tre bockarna Bruse

Mac Barnett & Jon Klassen

Visst kan du historien om bockarna Bruse? Men har du tidigare läst den ur trollets perspektiv? Ett vääääldigt hungrigt troll som längtar efter en mumsig bock. Problemet är bara att det finns en väldigt stor bock, som du kanske känner igen från sagan. Den här boken är oerhört snygg, och dessutom utlovas rolig högläsning.

Passar 3–6 år.

Översättare: Caroline Bruce

 

Bok 12

Ensam med min bror

Ulf Stark & Jockum Nordström

En nyutgivning av en älskad klassiker. Mamma och pappa åker utomlands och Ulf och hans bror får bo hos goda vänner. På nätterna följer Ulf med brorsan på upptåg. På dagarna tränar han magmusklerna och tänker på presenten han ska få när mamma och pappa kommer hem. En dag bestämmer brorsan att Ulf behöver klippa håret, och när mamma och pappa kommer hem känner de knappt igen honom. Ulf får sin present men nu känns den för liten och passar inte alls till hans nya frisyr.

Passar 3–6 år.

Bok 13

Pojkarna på sommarön

Lars Lerin

Lars Lerin är en av våra mest älskade konstnärer och en sann mästare av akvarellkonsten. Följ med när Lars och hans familj reser till västkusten för en sommar i skärgården.  Pojkarna på sommarön är en hyllning till den där nyfikenheten som sommaren ofta för med sig. Samtidigt är det fyllt med underbara akvareller.

Passar 3–6 år.

Bok 14

Du. Dikter för nyfödingar

Stina Wirsén

Stina Wirsén har skapat en vacker och poetisk bok om det lilla och stora i livet. Finstämda dikter möter bilder som även går att sätta upp som affischer på väggen. En storslagen bok som går rakt in i hjärtat.

Passar barn mellan 0-3 år, men egentligen kan den läsas oavsett ålder.

Bok 15

Här är vi

Oliver Jeffers

En poetisk faktabok om allt du behöver veta om att bo på jorden. Fakta blandas med funderingar i den här magiska kärleksförklaringen till vår planet och livet på den.

Passar barn mellan 3-6 år.

Översättare: Marcus Olsson

Bok 16

Den långa vandringen

Martin Widmark & Emilia Dziubak

En flicka och en pojke befinner sig på varsin sida av havet med sina respektive bästa vänner, katten Missan och hunden Rufus. Rufus är en gammal och trött hund och när han dör försvinner pojken in i sig själv. Flickan och Missan ger sig ut på en lång och mödosam vandring för att hitta pojken.

Passar barn mellan 3-6 år.

Bok 17

Boken om Mademoiselle Oiseau

Andrea de La Barre de Nanteuil och Lovisa Burfitt

En fantastisk, härlig saga om vänskapen mellan en liten flicka och en tidlös dam, om livet och kärleken och drömmarna. Om det som är sant och det som är nästan-sant, och om allt det som nästan är för bra för att vara sant men likväl är sant ändå. Eller? Lovisa Burfitts skira illustrationer fångar på pricken den magiska charm och förtrollande dekadens som råder i en överdådig Parisvåning där tiden verkar stå stilla.

Passar barn mellan 6-9 år.

Bok 18

Till vildingarnas land

Maurice Sendak

Den busiga Max skapar en fantasivärld full av vildingar. Max lyckas tämja vildingarna med sin magiska blick och upplever många spännande äventyr. Men efter ett tag längtar han hem till tryggheten och någon som tycker om honom. När BBC listade de 100 bästa barnböckerna genom tiderna kom Till vildingarnas land på första plats.

Passar barn mellan 3-6 år.

Översättare: Boris Persson

Missa inget

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på Bokiños nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.