16 vackra bilderböcker som är lika mycket konst som bok
Böcker

16 vackra bilderböcker som är lika mycket konst som bok

En del böcker verkar dubbelt som både bok och konst. Vi listar 16 barnböcker med de där något extra fina illustrationerna och omslagen som gör att du både vill visa upp bläddra i dem.

Illustratör: Lisa Aisato

En del böcker verkar dubbelt som både bok och konst. Vi listar 16 barnböcker med de där något extra fina illustrationerna och omslagen som gör att du både vill visa upp bläddra i dem.

Bok 1

Blå ugglan

Lotta Geffenblad

Granlund och Stenberg bor tillsammans och gör allt tillsammans. Men plötsligt en dag dör Stenberg. Granlund blir ensam kvar med tårarna. En sådan stor mängd tårar att det blir en hel sjö. Och det är då den blå ugglan dyker upp och flyttar in. Oerhört vacker bok om sorg, och hur den alltid tar en viss plats hos oss efter en förlust. Lotta Geffenblads bilder är alltid något alldeles extra.

Passar 3–6 år.

 

Bok 2

Kurran och Pigan flyger drake

Lisa Moroni

Kurran och Pigan är ute och flyger drake, tills vinden blir så pass kraftig att Pigan flyger iväg! Hur ska Kurran få tillbaka sin vän? Det blir en jakt i en enastående miljö och roliga figurer. Lisa Moronis bilder är alltid oerhört vackra, med detaljer och färger som gör att du kan titta på bilderna länge.

Passar 3–6 år.

Bok 3

Livets alla färger

Lisa Aisato

Livets alla färger är en fantastisk presentbok med underbara bilder som fångar livets alla stora och små ögonblick. Illustrationerna är såväl gamla som nya, och alla utsökta exempel på Lisa Aisatos säregna uttryck. En makalöst vacker och hoppingivande bok där bilderna varsamt bär berättelsen och påminner oss om tidens – och livets – flyktighet.

Passar 9–12 år.

Översättare: Ulrika Caperius

Bok 4

Ovetenskapliga studier: Nio bevis för saker som förmodligen aldrig har hänt

Emma Karinsdotter och Marcus-Gunnar Pettersson

Det här något så roligt som en novellsamling för barn! Emma Karinsdotter låter berättelserna gå åt alla möjliga vinklar och vrår. Marcus-Gunnar Pettersson ändrar manér beroende på novell och kombinationen av bild och text har sällan varit så pass tjusigt, eller roligt.

Passar 6–9 år.

Bok 5

Den lilla spenatgumman

Martin Widmark, Emma Karinsdotter & Emilia Dziubak

Våren är på väg. Skogens djur och växter börjar titta fram. Knappt har de börjat innan den lilla spenatgumman, som har vinter i sitt bröst och hatar att levande, kommer farande och beordrar alla tillbaka till sina platser. Varför är spenatgumman så arg? Och pojken som hittar henne i skogen, vad är det med honom? Kan de tillsammans få känslan i bröstet att gå från vinter till vår?

Martin Widmark och Emma Karinsdotter har tillsammans skrivit den här vackra historien, som blir ännu finnare med Emilia Dziubaks illustrationer. Hon vet hur man får en skog att kännas magisk.

Passar 3–6 år.

 

Bok 6

Elsa Beskows sagoskatt. Tusselull

Elsa Beskow

En vacker och lyxig samlingsvolym med illustrationer, sagor, visar, rim och ramsor. Frossa i nostalgi med sagor som Blomsterfesten i täppan, Barnen på Solbacka, Ocke, Nutta och Pillerill och andra klassiker.

Passar 3–6 år.

Bok 7

Den sista utposten

Cecilia Heikkilä

Följ med på ett episkt bilderboksäventyr signerat Cecilia Heikkilä. En liten och en stor björn ger sig iväg på en resa till andra sidan världen. De letar efter den sista utposten – världens sista vilda plats. Men mycket har hänt sedan morfars tid. Finns den kvar? Cecilia Heikkiläs har tidigare designat mönster till både tapeter och Fjällrävens klassiska Kånken-ryggsäck.

Passar 3–6 år.

Bok 8

Solvaktaren

Maja Lunde & Lisa Aisato

Det här är den andra delen i Maja Lundes hyllade årtidsserie, som inleddes med Snösystern. Solen har slutat lysa över byn där Lilja bor. Hon kan knappt minnas den. Inget växer och allt är mörkt. Men Liljas morfar vet något han inte berättar. En dag följer Lilja efter honom in i skogen, trots att det är strängt förbjudet. Det blir början på ett storlaget äventyr.

Lisa Aisato gör gudomliga illustrationer till den här årstidsserien.

Passar 6–9 år.

Översättare: Barbro Lagergren

Bok 9

De tre bockarna Bruse

Mac Barnett & Jon Klassen

Visst kan du historien om bockarna Bruse? Men har du tidigare läst den ur trollets perspektiv? Ett vääääldigt hungrigt troll som längtar efter en mumsig bock. Problemet är bara att det finns en väldigt stor bock, som du kanske känner igen från sagan. Den här boken är oerhört snygg, och dessutom utlovas rolig högläsning.

Passar 3–6 år.

Översättare: Caroline Bruce

 

Bok 10

Ensam med min bror

Ulf Stark & Jockum Nordström

En nyutgivning av en älskad klassiker. Mamma och pappa åker utomlands och Ulf och hans bror får bo hos goda vänner. På nätterna följer Ulf med brorsan på upptåg. På dagarna tränar han magmusklerna och tänker på presenten han ska få när mamma och pappa kommer hem. En dag bestämmer brorsan att Ulf behöver klippa håret, och när mamma och pappa kommer hem känner de knappt igen honom. Ulf får sin present men nu känns den för liten och passar inte alls till hans nya frisyr.

Passar 3–6 år.

Bok 11

Pojkarna på sommarön

Lars Lerin

Lars Lerin är en av våra mest älskade konstnärer och en sann mästare av akvarellkonsten. Följ med när Lars och hans familj reser till västkusten för en sommar i skärgården.  Pojkarna på sommarön är en hyllning till den där nyfikenheten som sommaren ofta för med sig. Samtidigt är det fyllt med underbara akvareller.

Passar 3–6 år.

Bok 12

Du. Dikter för nyfödingar

Stina Wirsén

Stina Wirsén har skapat en vacker och poetisk bok om det lilla och stora i livet. Finstämda dikter möter bilder som även går att sätta upp som affischer på väggen. En storslagen bok som går rakt in i hjärtat.

Passar barn mellan 0-3 år, men egentligen kan den läsas oavsett ålder.

Bok 13

Här är vi

Oliver Jeffers

En poetisk faktabok om allt du behöver veta om att bo på jorden. Fakta blandas med funderingar i den här magiska kärleksförklaringen till vår planet och livet på den.

Passar barn mellan 3-6 år.

Översättare: Marcus Olsson

Bok 14

Den långa vandringen

Martin Widmark & Emilia Dziubak

En flicka och en pojke befinner sig på varsin sida av havet med sina respektive bästa vänner, katten Missan och hunden Rufus. Rufus är en gammal och trött hund och när han dör försvinner pojken in i sig själv. Flickan och Missan ger sig ut på en lång och mödosam vandring för att hitta pojken.

Passar barn mellan 3-6 år.

Bok 15

Boken om Mademoiselle Oiseau

Andrea de La Barre de Nanteuil och Lovisa Burfitt

En fantastisk, härlig saga om vänskapen mellan en liten flicka och en tidlös dam, om livet och kärleken och drömmarna. Om det som är sant och det som är nästan-sant, och om allt det som nästan är för bra för att vara sant men likväl är sant ändå. Eller? Lovisa Burfitts skira illustrationer fångar på pricken den magiska charm och förtrollande dekadens som råder i en överdådig Parisvåning där tiden verkar stå stilla.

Passar barn mellan 6-9 år.

Bok 16

Till vildingarnas land

Maurice Sendak

Den busiga Max skapar en fantasivärld full av vildingar. Max lyckas tämja vildingarna med sin magiska blick och upplever många spännande äventyr. Men efter ett tag längtar han hem till tryggheten och någon som tycker om honom. När BBC listade de 100 bästa barnböckerna genom tiderna kom Till vildingarnas land på första plats.

Passar barn mellan 3-6 år.

Översättare: Boris Persson

Missa inget

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på Bokiños nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!