8 böcker för barn som gillar vikingatiden
Böcker

8 böcker för barn som gillar vikingatiden

Ta med dina små äventyrare på en tidsresa de sent kommer att glömma. Här listar vi åtta barnböcker som gör vikingatiden tillgänglig och spännande för yngre läsare.

Av: Linnéa Ivares
Illustratör: Mats Vänehem (Ur ”Hövdingens bägare”)

Ta med dina små äventyrare på en tidsresa de sent kommer att glömma. Här listar vi åtta barnböcker som gör vikingatiden tillgänglig och spännande för yngre läsare.

Bok 1

Vikingar – den stora boken

Peter Bergting

Vikingarnas framfart sträckte sig över hela världen. Men vilka var de i egentligen? I boken Vikingar – den stora boken avslöjar Peter Bergting, en av Sveriges mest framstående fantasykonstnärer, allt om vikingarnas liv.

Bok 2

Asynja: Völvans väv

Elisabeth Östnäs och Lina Neidestam

Völvans väv är den tredje delen i Elisabeth Östnäs och Lina Neidestams prisbelönta Asynja-serie. Det är en episk och rikt illustrerad berättelse om hämnd och vänskap bland Birkas yngsta krigare. Passar 9-12 år.

Bok 3

Isen

Gabi Frödén

Josef och hans familj har flytt från Syrien och efter några år i Sverige hamnat i kustbyn Freivik. Snart börjar märkliga saker hända i det lilla samhället. Tillsammans med sin nya vän Jenny börjar Josef undersöka saken och upptäcker spår som sträcker sig tillbaka till vikingatiden. Passar 9-12 år.

Bok 4

Drakskeppet

Maj Bylock

En samlingsvolym med Maj Bylocks berättelser om den tioåriga flickan Petite som blir bortrövad av vikingar och tvingas med till Norden. Väl där säljs hon som träl. Kommer hon någonsin att återfå sin frihet? Och finns det någon möjlighet för henne att återförenas med sin egen familj? Passar 9-12 år. 

Bok 5

Lätta fakta om nordiska gudar

Elisabeth Östnäs

Under Vikingatiden trodde man att det fanns många gudar, alla med olika funktion. I denna bok lär man sig om Frigg, Tor och Freja, Oden, Loke och Idun. Hur tedde sig kriget mellan asar och vaner? Hur tog kriget slut? Passar 6-9 år.

Bok 6

Hövdingens bägare

Martin Widmark och Mats Vänehem

Välkända detektiver, resor till främmande världar och nu – VIKINGAR!  Tillsammans med Mats Vänehem har Martin Widmark, med inspiration från Frans G Bengtsson, skapat en serie om den unge pojken Halvdan, som hamnar i det ena äventyret efter det andra, tillsammans med kompisen Meia. Passar 6-9 år.

Bok 7

Vikingar

Mats Vänehem

Vilka var vikingarna? Den vanliga bilden av vikingar i filmens värld kommer från sagorna. Senare tiders arkeologiska kunskap visar upp en delvis annorlunda, men minst lika spännande värld. Passar 6-9 år.

Bok 8

Riktiga vikingar!

Bengt-Erik Engholm och Jonna Björnstjerna

Bengt-Erik Engholm nyanserar bilden av vikingar och låter kvinnor, barn, samer och andra nordbor också få plats. Boken är rikt illustrerad av Jonna Björnstjerna, som med stor humor och inkänning gör det här till lustfylld läsning utöver det vanliga. Passar 9-12 år.

En sida till? Fortsätt läs!