7 barnböcker av Viveca Lärn som älskats av många generationer
Böcker

7 barnböcker av Viveca Lärn som älskats av många generationer

Viveca Lärn har skrivit över 70 böcker är mycket älskad för sina många barnböcker. Böckerna om bland andra Mimmi, Eddie och Ludde har vandrat i generationer och är lika aktuella än idag. Vi listar 7 av våra Viveca Lärn-favoriter.

Av: JOHANNA STENIUS

Viveca Lärn har skrivit över 70 böcker är mycket älskad för sina många barnböcker. Böckerna om bland andra Mimmi, Eddie och Ludde har vandrat i generationer och är lika aktuella än idag. Vi listar 7 av våra Viveca Lärn-favoriter.

Bok 1

Monster i skåpet

Viveca Lärn

Mimmi har varken hund eller lillebror. Men hon har en dagbok som hon fyller med viktiga saker, orättvisa grejer och hemligheter. Hemligast av allt är att det finns ett MONSTER på lekis! Ett som är skärt och luddigt och bor inne på frökens kontor. Det är bara Mimmi och Anders som vet att monstret finns!

Bok 2

En ettas dagbok

Viveca Lärn

Mimmi har börjat ettan och skriver fortfarande dagbok – fast nu på en rosa skrivmaskin. Ett fint container-fynd, även om den saknar bokstaven z. I skolan finns snälla gullfröken och en arg liten skolvaktmästare som säkert kammar sig med kniv! Det säger åtminstone Roberta Karlsson, och hon borde ju veta som går i trean och är släkt med kungen och allt.

Bok 3

Eddie och Johanna

Viveca Lärn

Eddie tillbringar sommaren med sin faster Soffan vid havet i Lysekil. Men först måste han ta bussen till henne ensam. I själva verket skulle han hellre ha stannat hemma och lekt vid sin lilla bäck, för i havet finns stora maneter, som han fasar för mer än för hajar eller ubåtar. Men Eddies pappa har bestämt att Eddie behöver havsluft för sin astma.

I Lysekil träffar han Johanna. Johanna är sju och ett halvt år, hon har tandglugg, stora bruna ögon och bor i ett blått hus. Dessutom kan hon redan simma och verkar inte vara rädd för någonting.

Bok 4

Vad händer om man vänder på Paris?

Viceca Lärn

Tekla Tedin är 12 år och bor i Göteborg. En vår åker hon med sin pappa Tommy till Paris i en hel månad. Tommy är konstnär och vill se det berömda ljuset i Paris. Men det är istället Tekla som hittar en massa saker, bland annat den sorgsne tavelförfalskaren Gustave och de fnissiga tvillingarna Lisbet och Majsan. Men vad händer om man vänder på Paris? Det blir Sirap och den rinner ut så klart!

Bok 5

Dadlar och dromedarer

Viveca Lärn

Tekla och hennes vän Ulle börjar snart på högstadiet. Men innan de börjar skolan igen följer de med Teklas pappa, Tommy, på en resa till Tunisien. Landet har vackra stränder och livliga marknader, men Tekla och Ulle har fullt upp med att rädda Tommy från läskiga drak-kvinnor som vill sätta klorna i honom, och att skriva i sina Tänkeböcker. I Tänkeböckerna antecknar de allt sådant som de inte vill bli eller göra när de blir stora, som att aldrig bära mjukjeans, inte skaffa barn som de inte bryr sig om och inte sjunga offentligt och lukta sprit. På semestern träffar vännerna den snygge Samir, och även flera förstörda vuxna som behöver räddas.

Bok 6

Ludde blir en lirare

Viveca Lärn

Ludde Andersson är sex år och galen i fotboll. Synd då att mamma inte vet vad som är upp och ner på en fotboll och att pappa bor långt upp i Norrland och bara gillar ishockey.
Ludde har tur och kommer med i Rävarnas pojklag där Hugo är världens rättvisaste tränare. Ludde får spela lika mycket som den duktigaste killen i laget, han som kallas Lillen – för att han är så stor.
Ludde och Lillen blir bästa kompisar. När de inte spelar fotboll sorterar de fotbollsbilder.
– Tröttnar ni aldrig på fotboll? frågar både Luddes mamma och Luddes skolfröken.
– Vi tröttnar väl inte på livet heller, svarar Ludde och Lillen.

Bok 7

Luddes första cup

Viveca Lärn

Nu är Ludde sex år och får åka med hela fotbollslaget till Hudiksvall. Där ska de möta andra knattelag. Pappa följer med förstås, trots att han annars bara gillar ishockey. Ludde är väldigt nervös, och de andra lagen bjuder på hårt motstånd. Kan Rävarnas IF vinna hela turneringen? En lättläst, spännande  och rolig bok för alla som gillar fotboll!

Missa inget

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på Bokiños nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!