9 älskade barnböcker som kom till genom tävlingar
Böcker

9 älskade barnböcker som kom till genom tävlingar

Det händer att bokförlag arrangerar manustävlingar för att hitta nästa stora författare och flera av de vinnannde titlarna har nu blivit klassiker. Här listar vi nio barnböcker som tagit hem det.

Av: Linnéa Ivares

Det händer att bokförlag arrangerar manustävlingar för att hitta nästa stora författare och flera av de vinnannde titlarna har nu blivit klassiker. Här listar vi nio barnböcker som tagit hem det.

Bok 1

Älgkungen

Maria Hellbom

År 2022 stod Älgkungen som vinnare i Barnradions bokpris! Byn där Klaras föräldrar vuxit upp angränsar till en förtrollad skog där en magisk älg lever. Klara längtar till sommaren, då hon ska få åka dit och umgås med älgen Reynir, som blivit hennes vän. Sommaren visar sig bli fylld av upplevelser. Klara hittar övernaturliga varelser och hemliga tecken i skogen. Dessutom finns en faster som ska öppna en restaurang tillsammans med en finansiär som kan stanna tiden. Men bäst av allt är kanske att Klara får en kompis, världens bästa kompis Aron. Mitt i alla äventyr händer dessvärre det som inte får hända. Hur ska Klara lyckas rädda alla? Passar 9-12 år.

 

 

Bok 2

Kulla-Gulla

Martha Sandwall-Bergström

Kulla-Gulla vann Bonniers flickbokstävling år 1945. Det är en serie böcker om flickan Kulla-Gulla som i det tidiga 1900-talets Sverige är föräldralös och flyttas runt mellan olika fattiga torparfamiljer för att arbeta. Det är en skildring av ett fattigt Sverige med en modig, ärlig och beskyddande flicka i centrum.

Bok 3

Dårfinkar och Dönickar

Ulf Stark

1984 satt juryn för Bonniers dåvarande barnbokstävling och läste ett manus med titel Dårfinkar och Dönickar. Författaren, som till en början var anonym, visade sig senare vara Ulf Stark, en författare som de flesta känner till idag. Dårfinkar och Dönickar handlar om kortklippta Simone som ska börja en ny klass och när hon stiger in i klassrummet tror fröken att hon är en kille. Hon väljer att spela med och är snart intrasslad i en karusell av lögner. Bland annat hamnar hon mitt i ett triangeldrama med den populära tjejen Katti och kompisen Isak.

Bok 4

Agaton Öman och alfabetet

Sven Nordqvist

Sven Nordqvist, som idag är en av våra mest älskade barnboksförfattare, vann Bokförlaget Opals bilderbokstävling 1983 med Agaton Öman och alfabetet. Detta blev hans genombrott som bilderboksskapare och idag är han mest känd för böckerna om Pettson och Findus. När Nordqvist sedan fyllde 70 år annordnade Bokförlaget Opal en liknande tävling i hans ära. Boken Agaton Öman och alfabetet handlar om Agaton som hittar ett A i garaget, och han ger det till apotekaren för att denne samlar på A. Han får ett B istället, men en bov knycker det. Bovens kompis tycker synd om Agaton och ger honom ett C. Och så fortsätter det, genom hela alfabetet, Agaton möter många udda typer på sin väg. Tills han slutligen har kvar ett A som han lägger i garaget.

Bok 5

Astons stenar

Lotta Geffenblad

I samma veva som Lotta skickade in Astons stenar till Bonniers bilderbokstävling 2004 började hon skriva om Prick och Fläck som hon skickade in till förlagets manuslåda. Så när juryn äntligen fick sprätta upp kuvertet och se vem som skrivit Astons stenar var hennes andra bok redan på väg att ges ut. Astons stenar handlar om Aston som varje kväll hittar nya stenar som är ensamma eller fryser eller som verkar ha tråkigt. En del är stora, andra lite mindre men alla är det synd om och Aston tar med dom hem. Där får stenarna det varmt och mysigt i en egen säng. Men tillslut blir det väldigt trångt hemma hos Aston och hans mamma och pappa försöker få honom att hitta ett annat ställe för sina stenar. Både barn och föräldrar kan känna igen sig i denna varma vardagsberättelse.

Visste du att! En annan person som skickade in manus till denna tävling var Jonna Björnstjerna som skrivit de gastkramande barnböckerna om den underbara Familjen Kanin. Hennes bidrag handlade inte om familjen Kanin i sagoskogen, men det var en berättelse som stack ut och som var med i ”finalgruppen”.

Bok 6

Britt-Marie lättar sitt hjärta 

Astrid Lindgren

Astrid Lindgren kom tvåa i Rabéns flickbokstävling 1944 med Britt-Marie lättar sitt hjärta. Detta är Astrid Lindgrens debutbok och ett år senare kom manuset till Pippi Långstrump. Britt-Marie lättar sitt hjärta skaffar sig Britt-Mari en brevvän för att ha något vettigt att skriva på sin egen ägandes skrivmaskin. Och för brev-vännen Kajsa berättar hon om hela sin stora, röriga och glada familj, om sina kärleksbekymmer och sitt händelserika liv i Villa Ekeliden, Småstad. Detta är en rolig och underhållande tidsskildring.

Bok 7

Sms från Soppero

Ann-Helén Laestadius

2007 deltog Ann-Helén Laestadius i bokförlaget Podiums och Nordiska museets barnbokstävling ”Att vara ung same idag”. Hon vann tävlingen med sitt bidrag SMS från Soppero och fick sin bok utgiven på förlaget Podium. Här får vi läsa om trettonåriga Agnes som lär sig samiska i smyg. Riktigt spännande blir det när hon börjar messa med en snygging i byn Soppero. Men det är inte alldeles okomplicerat. Hur samisk är Agnes egentligen, och hur ska hon vara som same? Och kommer kompisarna hemma i Solna att förstå? Den är den första delen i serien om Agnes; Hej vacker och Ingen annan är som du är del två och tre. Boken blev startskottet för Laestadius författarskap. I juni 2016 vann hon det prestigefyllda Augustpriset med boken Tio över ett och ett år senare vann boken även Norrlands litteraturpris.

Bok 8

Skuggrädsla

Annica Wennström

Liksom Ann-Helén Laestadius deltog även Annica Wennström i Podiums och Nordiska museets barnbokstävling ”Att vara ung same idag”. Boken Skuggrädsla vann inte, men gavs ändå ut 2008.

Bok 9

Joy till världen

Viveka Sjögren

2009 vann Viveka Sjögrens manustävlingen ”Du är inte ensam” som var en gemensam satsning av Bris, Hela människans, Blå Bandets, LP-verksamhetens och IOGT-NTO:s Juniorförbund. Syftet med tävlingen var att hitta en berättelse som barn med missbruk i sin närhet kan känna igen sig i och som samtidigt förmedla hopp. Den vinnande boken handlar om elvaåriga Joy vars mamma just har dött. Joys lärare delar ut skrivböcker till klassen. I dem får man skriva om vad man vill. Om hemliga saker också, för ingen får läsa varandras böcker. Till Joy säger läraren att hon kanske kan försöka skriva om det som hänt. Joy skriver ner sina tankar i en bok och ibland ritar hon serier också. Hon fantiserar ofta om sin riktiga pappa i Thailand, som en vacker dag kanske kommer och hämtar henne på sin ädla springare…

Missa inget

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på Bokiños nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!