7 kokböcker för matglada barn
Böcker

7 kokböcker för matglada barn

Är du en juniorkock som gillar att ta över i köket hemma eller vill du lära dig att laga mat? Vi tipsar om sju lärorika och fantasifulla matlagningsböcker för barn och unga.

Av: Andrea Lindelöw
Fotograf: Midjourney

Är du en juniorkock som gillar att ta över i köket hemma eller vill du lära dig att laga mat? Vi tipsar om sju lärorika och fantasifulla matlagningsböcker för barn och unga.

Bok 1

Dantes bästa mat

Dante Zia

En färgglad kokbok för både nybörjaren och den som kommit en bit på vägen. Den populära programledaren Dante Zia, som också är kock, delar med sig av enkla recept för måltider, mellanmål och kompishäng. Det finns också qr-koder i boken som leder till videor där Dante förklarar olika moment i köket – till exempel hur du gör maräng, hur du handskas med kniven på ett säkert sätt, samt fiffiga knep för att dela på olika frukter.

Passar från 9 år och uppåt.

Bok 2

Jag grejar alltså finns jag

Elin Ek

Elin Ek eller hennes kända alterego Grynet är tillbaka. Denna gång med en fullspäckad bok med roliga idéer och tips på hur du enkelt kan skapa saker till dig själv och andra. Sy en väska eller en kudde eller gör en buffé av deg till kompisarna.  Den här boken är ett perfekt underlag för den som vill testa sig fram. Ta till vara på saker som finns hemma och återbruka material till kompisar och familjen.

Bok 3

Cake Hero

Roy Fares

Kakexperten Roy Fares delar med sig av sina goda recept på bullar, tårtor och kakor. Denna bok riktar sig till yngre bakningsintresserade. Du får tillgång till 35 recept på olika bakverk och kan antingen lära dig mer genom bokens bakskola eller hitta nya roliga recept. Ett plus är att bilden innehåller massvis med fina bilder vilket gör det ännu roligare.

Bok 4

Little Green Kitchen

David Frenkiel och Luise Vindahl

En bok för både föräldrar och barn. Författarna David Frenkiel och Luise Vindahl delar med sig av 70 olika recept som är enkla och hälsosamma skapade utifrån barnens smaker. I boken finns tips på hur man kan göra barnen delaktiga i matlagningen.

Bok 5

Barnens stora kokbok

Clara Lidström och AnnaKarin Nyberg

Barnens stora kokbok är självklart till för barnen. Boken innehåller lätta instruktioner i form av bilder och steg-för-steg. En perfekt bok för yngre barn som vill lära sig att baka, laga mat och göra mellanmål. Illustrationerna i boken är gjorda av Katy Kimbell och Li Söderberg som gör att den blir sådär lekfull och magisk.

Bok 6

Göra gott<

Malin Landqvist, Victoria Bignet, Victoria Voss

En kokbok och inspirationsbok för barn och ungdomar. Miljötänket står i fokus i denna bok och bjuder på 70 recept som gynnar oss själva och planeten. Korta men informativa texter om miljöpåverkan kan öka kunskapen i tidig ålder och leda till många spännande samtal. Göra gott innehåller allt från mellis till kalasmat.

Bok 7

Nya första kokboken

Johanna Westman

Att lära barn att laga mat är det roligaste Johanna Westman vet. Första kokboken kom ut 2001 men nu är den större, nyttigare och godare. Det är en bok för alla barn, med eller utan allergier, fler grönsaksrecept och tips på hur man tillagar maten. Hur gör man när man bränt sig och hur kokar man pasta bäst? Detta är en enkel bok utan kaloritabeller och krångliga råd.

Bok 8

Tinas recept för unga kockar

Tina Nordström

Det här är en kockskola som hjälper dig med matlagningen. Du kan laga till dig själv, vännerna eller familjen och det kommer garanterat bli supergott. Tina Nordström är en känd svensk kock och programledare i Sveriges yngsta mästerkock. Alla recept som finns med i denna guide passar den som precis lärt sig laga mat eller den som vill avancera sig.

En sida till? Fortsätt läs!