Foto: Shutterstock 10 spännande bladvändar-deckare för barn
Böcker

10 spännande bladvändar-deckare för barn

Spänning från allra första sidan och lömska skurkar som lurar i varje hörn. Bokiño tipsar om mystiska deckare för barn.

Av: Johanna Stenius

Spänning från allra första sidan och lömska skurkar som lurar i varje hörn. Bokiño tipsar om mystiska deckare för barn.

Bok 1

Spökbyrån. Fallet med den gråtande gasten

Kristina Ohlsson och Moa Wallin

Vad är det som syns där ute till havs? Jo, det är ett fint, gammalt kryssningsfartyg som strax lägger till vid Dimdalen. Spökbyrån, beståendes av Elsa och Kalle, blir genast exalterad. Men det är något som inte stämmer på fartyget – någon välter bord och stolar samt äter upp maten för passagerarna. Dessutom syns ett odefinierbart mystiskt ljussken ute på däck varje natt. Polisen letar förgäves efter spår som sabotören kan ha lämnat efter sig. Kanske kan istället Elsa och Kalle lösa fallet, innan fartyget måste lämna hamnen…

Passar 6-9 år.

Den gråtande gasten av Kristina Ohlsson och Moa Wallin
Bok 2

Dinosauriemysteriet

Martin Widmark och Helena Willis

Valleby har fått besök av ett komplett T-rex-skelett! Två paleontologer är i full färd med att föreläsa om dinosaurien, när ett oersättligt dinosaurieben försvinner. LasseMajas detektivbyrå är givetvis på plats för att leta rätt på den skyldige. Men vem vill egentligen sno ett dinosaurieben? Kanske den stissiga konditorn som heter just Dino, den dinosaurieförnekande prästen eller den dinosaurieälskande Ivy Roos?

Passar 6-9 år.

Dinosauriemysteriet av Martin Widmark och Helena Willis
Bok 3

Nelly Rapp och varulvarna

Martin Widmark och Emil Maxén

Det börjar närma sig fullmåne – tiden då somliga varelser omvandlas från vanliga människor till farliga, blodtörstande monster! Därför har Nelly Rapp fått order av LENA-SLEVA om att inta beredskap V3. V står för varulvar och 3 står för högsta beredskap. Nelly är på sin vakt, och när hon möter de timida hundskötarna Vanja och Ralf, minns hon LENA-SLEVAS ord. Hundskötarna bär solglasögon även när solen inte lyser, andas med öppen mun och går med krökta ryggar. Mycket misstänksamt…Som vanligt gäller det att agera med Lugn, Lärdom och List. Men det gäller också att jobba snabbt, för snart rinner tiden ut… Detta är den tredje fristående boken i Martin Widmarks serie om monsteragenten Nelly Rapp, nu illustrerad i färg av Emil Maxén.

Passar 6-9 år.

Nelly Rapp och varulvarna av Martin Widmark och Emil Maxén
Bok 4

Dubbeldeckarna och fallet med mumiens hämnd

Jørn Lier Horst och Hans Jørgen Sandnes

Dubbeldeckar-serien är lagom lättlästa och spännande från allra första sidan. Den här gången förbereder museet en utställning om Egypten, och oförklarliga olyckor blir allt vanligare. Det har något att göra med den tusen år gamla mumie som är utställningens huvudattraktion? Kan ryktena om förbannelsen stämma — eller är det bara någon som vill sabotera utställningen? Tilde, Viktor och hunden Åtto tar sig an fallet.

Passar 6-9 år.

Översättare: Barbro Lagergren

Bok 5

Spionerna i Oreborg

Jakob Wagelius

En nyutgåva av Jakob Wegelius charmiga spionberättelse. Kommendanten tycker att de har alldeles för få hemligheter på Snårholmarna och skickar iväg magister Nillebu till grannstaden Oreborg för att spionera. I Oreborg däremot, där vimlar det av misstänkta personer: Sparven, Agent X och Titi Hara, med flera. En berättelse i bästa Ture Sventon- och Agaton Sax-anda, med magiska illustrationer.

Passar 6-9 år.

Bok 6

Kommissarie Gordon och Paddy. Största minsta polisen

Ulf Nilsson och Gitte Spel

Ett bilderboksäventyr som fungerar utmärkt som högläsning för stora och små. Förskolan är på studiebesök på skogens polisstation. Dessutom får de träffa två riktiga poliser — kommissarie Gordon och Paddy. Den lilla, modiga sovmusen Pip vill desperat bli polis. Men hon blir jättearg när hon är för liten för att kunna se hur poliserna jobbar. ”Hur liten kan en polis egentligen vara?” undrar kommissarie Gordon. ”Hur liten som helst!” svarar kommissarie Paddy.

Passar 3-6 år.

Bok 7

Scoopet. Mordbranden

Martin Widmark, Erik Fichtelius och Kim W Andersson

Efter att Hugo, Maryam och Johanna rapporterat om mobbning på skolan stänger rektorn plötsligt ner nättidningen Scoopet. Det verkar som att rektorn bara vill att skoltidningen skriver om det som är bra för skolan. Men vännerna låter sig inte stoppas. Den prisbelönta journalisten Katja Ritter lånar ut sin skrivarstuga och blogg. Men en dag inträffar en katastrof — skrivstugan brinner ner till grunden. Dessutom verkar branden vara anlagd. Scoopet är en bokserie för mellanstadieläsare om journalistik och källkritik.

Passar 9-12 år.

Bok 8

Gastens öde

Kjell Thorsson

Gabriel, Shirin och Leo är bästa vänner och bor alla i samma bostadsområde. Varje dag går de samma väg till skolan: genom skogen, förbi dammen och Sjömansgården. En dag hittas ett lik nere vid dammen. Vännerna ser inte skymten av kroppen, men människor i deras närhet börjar bete sig märkligt. Gabriel, Shirin och Leo bestämmer sig för att starta en egen utredning där ledtrådarna är lika många som svårtolkade.

Passar 9-12 år.

Bok 9

Mat-mysteriet

Lena Lilleste och Lena Forsman

En lättläst bokserie om skoldeckarna Max och Penny. Någon verkar vilja förstöra elevernas mat i skolmatsalen. Plötsligt är potatismoset så starkt att det nästan börjar brinna i munnen på de som äter det. Vem kan vilja sabotera skolmaten? Max och Penny tar sig an fallet.

Passar 6-9 år.

Bok 10

Cykeltjuven

Anna Jansson och Mimmi Tollerup

Det är en vecka kvar till sommarlovet och Emils klass gör en cykelutflykt till havet. Men för Ubbe går det mindre bra, hans cykel är rostig och skramlar och har knappt någon luft kvar i däcken. Han fyller år dagen därpå och vännerna i detektivbyrån överraskar honom med en fest och en ny cykel. Men dagen efter är cykel borta och låset ligger uppklippt på marken. Vem kan ha tagit den?

Passar 6-9 år.

Missa inget

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på Bokiños nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.