Illustration: Shutterstock 10 böcker om mobbning: hur man står ut och står stadigt kvar
Böcker

10 böcker om mobbning: hur man står ut och står stadigt kvar

Utfrysning, skällsord och näthat - blir man mobbad som barn är vardagen tung. Livsviktigt kan då vara att genom litteraturen få relatera till karaktärer med samma svåra känslor som en själv. Vi listar 10 böcker om mobbning.

Av: Ingrid Nilsson

Utfrysning, skällsord och näthat - blir man mobbad som barn är vardagen tung. Livsviktigt kan då vara att genom litteraturen få relatera till karaktärer med samma svåra känslor som en själv. Vi listar 10 böcker om mobbning.

Bok 1

Pelle Svanslös och spöket

Gösta Knutsson, Åsa Rönn, Michael Rönn och Ingrid Flygare

När det är stora fyrverkerier på gång i Uppsala kuvar katterna i Domkyrkan. Smällare och fyrverkerier är något av det läskigaste de vet! Måns vill göra det hela ännu kusligare genom att berätta spökhistorier och skrämmas. Pelle blir som vanligt det största offret när Måns är i farten. Men vem är egentligen mest rädd? Passar 3-6 år.

Pelle Svanslös och spöket av Gösta Knutsson, Ingrid Flygare, Åsa och Michael Rönn
Bok 2

Rädda Rut

Lin Hallberg och Jonna Björnstjerna

”Stick, det här är vår park!” ropar barnen i lekparken, som Rut hade önskat att få leka med. Som tur är finns det en magisk djuraffär i staden där Rut bor med en expedit som inte är sen med att erbjuda henne den mest varma och pålitliga djurvän som finns. Denna bok med både knasigheter och magi är en extra lätt att läsa-bok och den passar 6-9 år.

Rädda Rut av Lin Hallberg och Jonna Björnstjerna
Bok 3

Är du feg, Alfons Åberg?

Gunilla Bergström

Ibland bråkar barnen ute på gatan eller lekskolan. Smockorna hänger i luften! Alfons pappa försöker lära Alfons självförsvar, men inte ens det vill han lära sig. Han är inte snällare än andra barn, men tycker det är modigast att låta bli att slåss!

 

Bok 4

Alla utom Allis

Eva Staaf och Clara Dackenberg

I tamburen letar Allis efter sin festliga inbjudan till Kittys kalas. Men den finns inte på kroken, golvet eller i stöveln. Alla är inbjudna, förutom Allis. När det är lördag smyger Allis fram till Kittys hus och hon kan bara föreställa sig hur kul de andra barnen har det därinne. Senare i parken träffar Allis på både små och stora som också varit med om att inte få vara med. En gammal, klok människa på en bänk berättar för Allis att många som inte är inbjudna gör stordåd under tiden. Och det är precis vad Allis gör! Passar 3-6 år.

 

Bok 5

Vera vem?

Anna Sundström Lindmark och Elisabeth Widmark

Vera + Nour = Best Friends Forever. Men i sjuan vänds allt upp och ner. När Nour lär känna den populära Emilia blir Vera liksom osynlig för henne. Dessutom möts Vera av fler och fler elakheter och skämt på hennes bekostnad i klassen. Vera vägrar gå med på detta men det är tufft att stå emot när kränkningarna blir grövre och grövre. Kan Vera förlåta det som Nour slutligen gör? Passar 12-15 år.

Bok 6

Ni vann aldrig : så tog jag mig levande ur högstadiet

Lisa Misslisibell Jonsson och Pernilla Karlsson

Många känner igen Misslisibell från sociala medier, där hon glatt talar om allt mellan himmel och jord – hästar, smink och godis. Men vad inte många känner till är att skoltiden var en mardröm för henne, där skitsnack och utfrysning var vardagsmat. Lisa fick byta skola, men inte blev det bättre för det. I boken berättar Lisa om sina erfarenheter och om tacksamheten till fansen, som fanns där när ingen annan gjorde det. Dessutom berättas om mobbning, näthat och psykisk ohälsa ur ett vidare perspektiv. Passar 15 år och uppåt.

Bok 7

Sahar som inte syns

Anna Platt och Li Söderberg

Sahar är osynlig. Hon blev det när Lo bjöd alla utom henne på kalas. Sakta började Sahar blekna bort och suddas ut. Barnen slutade hälsa och tillslut var hon puts väck…Men plötsligt en dag får någon syn på henne! Passar 3-6 år.

 

 

Bok 8

Lilla boken om Stopp! Min kropp!

Hanna Thermaenius och Åsa Karsin

Denna bok, som bilderboksskaparen Åsa Karsin skapat tillsammans med Rädda Barnen, handlar om gränssättning och samtycke, kroppslig integritet och att våga säga nej. Situationer som kan uppstå hemma och på förskolan presenteras med expressiva illustrationer och lättförståelig text. Trixiga frågor lyfts – som hur det känns att bli kittlad när man inte har lust att bli det eller hur man säger ifrån när någon annan vill kramas men man själv inte vill. Passar från 3 år.

Bok 9

Mumintrollen och den osynliga gästen

Tove Jansson, Cecilia Davidsson och Filippa Widlund

En kulen höstkväll hälsar Too-ticki på i muminhuset med en flicka som inte syns. Eftersom någon har varit mycket ond mot henne har hon blivit osynlig. Muminhuset välkomnar flickan och under hösten inser de tillsammans vikten av att vara vänlig och respektfull – men även av att emellanåt bli rasande! I en satsning tar Bonnier Carlsen fram nya bilderböcker om mumintrollen för denna tids muminälskare och denna bok är en del av den satsningen. Passar 3-6 år.Mumintrollen och den osynliga gästen av Tove Jansson, Cecilia Davidsson och Filippa Widlund

Bok 10

Tsatsiki och morsan

Moni Nilsson

Hemma har Tsatsiki Morsan och tur är väl det, för pappan har han aldrig träffat. Pappan är nämligen Bläckfiskare och bor i Grekland. I skolan finns Per Hammar som är världens bästa vän och så finns ju Tsatsikis kärlek Maria Grymwall. Men där finns även den store och skräckinjagande Mårten Pissråtta. Vad ska Tsatsiki göra åt honom? Passar 6-9 år.

 

 

Missa inget

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på Bokiños nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!