Illustration av Marcus-Gunnar Petersson ur Lysande trädets hemlighet Simsalabim! 12 böcker med magiska inslag

Simsalabim! 12 böcker med magiska inslag

Övernaturliga krafter, fantastiska varelser och stora hemligheter. Vi listar 12 böcker med magiska inslag. Välj en förtrollad värld att vandra in i!

Av: Ingrid Nilsson

Övernaturliga krafter, fantastiska varelser och stora hemligheter. Vi listar 12 böcker med magiska inslag. Välj en förtrollad värld att vandra in i!

Bok 1

Isen

Gabi Frödén

Josef har tillsammans med sin familj hamnat i Freivik, en liten by på västkusten. Direkt när de anländer märker han att något är inte som det ska där. Ingen verkar bo där. Luften stinker av något ruttet och viken är istäckt, trots att det inte är minusgrader ute. Snart visar det sig att det är något mystiskt som väntar där nere i det mörka vattnet. Vad som börjar som ett skolprojekt blir snart riktigt farligt för både Josef och hans nyfunne vän Jenny.

Bok 2

Sunnanvinda

Elin Säfström

Sunnanvinda är en serie om vänskap och magi! Mirandas bortsprungna katt leder henne över åkrarna till ödehuset Sunnanvinda. Där väntar hemligheter och prövningar, magiska krafter och William, som också älskar böcker och som ska komma att bli en kär vän. Omöjlig magi är den senaste boken i Elin Säfströms serie.

Passar 9-12 år.

Bok 3

Den magiska djuraffären

Lin Hallberg och Jonna Björnstjerna

Gulliga djur, spänning och magi i en salig blandning! I den här Extra lätt att läsa-serien med text i versaler, ackompanjeras Lin Hallbergs text av Jonna Björnstjernas illustrationer. I staden där böckerna utspelar sig finns en magisk djuraffär, som kan vara lite läskig att kliva in i eftersom ägaren är en mystisk tant och konstiga djur hörs i hela butiken. Men den gåtfulla expediten vet att alla barn behöver ett djur och i varje bok lyckas hon ordna fram det djur som passar just det barn som kommer på besök! Den senaste boken i serien är Bos bästis.

Passar 6-9 år.

Bok 4

Jacks öde

Martin Olczak och Anna Sandler

Jacks öde inleds med att Jack går ett förödande öde till mötes: Vid frukostbordet blir plötsligt halva hans finger osynligt. Jack som sett fram emot sin innebandyturnering får istället hänga med familjen till vikingaön Birka – och här börjar ett äventyr i fyra delar. Med mormorn vid sin sida gör Jack allt för att förhindra att totalt gå upp i rök. Bland fantastiska väsen och intressanta miljöer tar de hjälp av uråldrig och livsfarlig magi från Vikingatiden! Ragnarök i Stockholm city är den senaste och avslutande delen i serien.

Passar 6-9 år.

 

 

Bok 5

Älgkungen

Maria Hellbom

Serien Älgkungen bjuder på folktro och magiska under, djupt inne i skogen. Klara som tillbringar sina somrar i föräldrarnas hembygd får genom den magiska älgen Reynir, som blivit hennes vän, upptäcka en förtrollad skogsvärld med varelser och väsen som bara hon tycks kunna se. Med den nyfunna vännen Aron, som med sin familj hyr en sommarstuga i närheten, uppstår en kamp mellan skogsbränder och skimrande magi, hämnd och försoning. Pärlbäraren är den senaste boken i serien.

Passar 9-12 år.

Bok 6

Norrsken

Malin Falch

Allting börjar med att Sonja besöks av en trollpojke som hon inte känner igen, men som trots det verkar bekant. Med norrskenet som ledstjärna reser de till Norge, för att så småningom anlända till den magiska platsen Jotundalen, där ett långt äventyr bland magiska bergstroll och vikingar väntar. Portalträdet. Del 2 är den senaste boken i serien.

Översättare: Hanna Strömberg

Bok 7

Den magiska tidsskogen

Tristan Roulot och Mateo Guerrero

Enligt sägnen fanns det en gång för längesen en liten by, i mitten av den magiska tidsskogen. En makalöst mäktig kristall skyddade den barnbefolkade byn från klockans eviga tickande. Barnen levde i trygghet enda tills den dag kristallen gick i tusen bitar. Fyra hjältar blir utsända att lämna den magiska tidsskogen och rädda hela byn. Det blir tjuvjakt, nyfunna vänskaper och en resa genom tidsepokerna! Den senaste boken i serien är Uppdrag utan återvändo.

Passar 9-12 år.

Översättare: Fabian Göranson

Bok 8

En fe på badhuset

Baek Heena

Denna magisprakande bilderbok, som utspelar sig på ett badhus, handlar om ett minst sagt oväntat möte! En flicka ska simma med sin stränga mamma och i bassängen träffar flickan på en rundlagd gumma, som säger sig vara en fe. Flickan och fen leker i bassängen och fen delar med sig av en massa hemligheter. Senare samma kväll när flickan ligger nerbäddad med hög feber och snuva smyger sig badfen fram till henne. Kanske kan fen få henne att tillfriskna?

Passar 3-6 år.

Översättare: Sun-Kyoung Choi

Bok 9

Bortbytingar

Gustav Tegby och Maria Fröhlich

Dorian är ingen människa – han är en bortbyting. När han får reda på sanningen om sig själv framstår verkligheten annorlunda från tidigare. Som det mytiska väsen han visar sig vara inser han att naturen låter något så förskräckligt och att kolonistugor kan dölja hela arméer med planer på att ta över världen. Döda smådjur kan plötsligt vakna till liv i snabbmatslådor och den allvetande jätten Mimers huvud kan hålla tal i en övergiven teaterkällare. Med sina nyupptäckta krafter kan Dorian även själv göra saker han inte hade någon aning om, och kanske har han av misstag använt krafterna på helt fel sätt. Ett virrvarr av intriger och mörka hemligheter mynnar ut i en härva av svek…De dödas längtan är den senaste boken i serien.

Passar 9-12 år.

Bok 10

Mutanterna

Ingela Korsell och Daniel Thollin

När Matteo blir stressad eller arg blir det inte som för andra, som kanske får hög puls eller blir röd om kinderna. Istället tränger fladdermusvingar fram mellan skulderbladen. Men detta är långt ifrån hans största problem…I flykten från familjens gård, som sker för att någon försöker bränna ner gården och kidnappa Matteo, träffar han andra jagade barn som likt honom själv har ovanliga egenskaper. Frågan är bara vem som jagar dem, och varför…I en actiontät berättelse om vänskap och makt får man följa utmaningen det innebär att försöka lära sig hantera sina mutantkrafter och sammarbeta med varandra. I denna serie blandas kapitelboksformatet med serieromanens. Ärans hand är den senaste och avslutande boken i serien.

Passar 9-12 år.

Bok 11

Ylvania

Ylva Hällen och Marcus-Gunnar Petersson

Tillsammans skapar Ylva Hällens berättarglädje och Marcus Gunnar Petterssons unika illustrationer serien Ylvania. Serien tar sin början då fosterbarnet Alba får besök av en budbärare från landet i vilket hon föddes. Alba måste återvända till Ylvania, och där är hon en annan – en med magiska krafter med möjlighet att rädda hela landet från den onda Master och hans monsterarmé. Giftet som gör att människor glömmer vilka de är och gör dem till demoner, har redan börjat spridas! Som tur är får hon hjälp av tre andra barn. Mystiska varelser och väl bevarade hemligheter är bara några av ingredienserna i det som kallats för ett sträckläsningsäventyr i gränslandet mellan Harry Potter och Mio, min Mio! Den senaste och avslutande boken i serien heter Lysande trädets hemlighet.

Passar 6-9 år.

Bok 12

Tilly och bokvandrarna

Anna James och Paolo Escobar

Efter att Tillys mamma spårlöst försvunnit hänger Tilly jämt i morföräldrarnas bokhandel. I böckernas universum finner hon tröst! När Anne på Grönkulla och Alice i Underlandet en dag klampar in på bokhandeln förstår Tilly att hon är en bokvandrare – en som kan följa med sina favoritkaraktärer in i deras berättelser. Kanske kan detta leda till förklaringen om mammans försvinnande, men att vara en bokvandrare är inte bara frid och fröjd. Alla vill nämligen inte att människor ska kunna bokvandra och vad händer egentligen när magi från sagornas värld läcker in i den verkliga? Den senaste boken i serien är Biblioteket i trädkojan.

Passar för 9-12 år.

Översättare: Helena Dahlgren

Missa inget

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på Bokiños nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!