Maria Gripes åtta mest oförglömliga böcker
Böcker

Maria Gripes åtta mest oförglömliga böcker

Spöklik mystik, identitetssökande och utanförskap. Maria Gripe, en av barn- och ungdomslitteraturens giganter, hann skriva 36 böcker. Ur den skatten kommer här en lista med några guldkorn att upptäcka. Vilken är din favorit?

Av: LINDA FRITIOFSSON
Fotograf: Wikimedia commons

Spöklik mystik, identitetssökande och utanförskap. Maria Gripe, en av barn- och ungdomslitteraturens giganter, hann skriva 36 böcker. Ur den skatten kommer här en lista med några guldkorn att upptäcka. Vilken är din favorit?

Bok 1

Hugo och Josefin

Det var med trilogin som börjar med Josefin (1961) som Maria Gripe fick sitt stora genombrott som författare. Josefin, som egentligen heter Anna Grå, bor på en prästgård på landet. Sommarlovet är slut och i skolan känner hon sig ensam och udda. Hugo börjar i klassen. Han är också annorlunda, men orädd, och i sällskap med honom är det ingen som retar henne. Hugo och Josefin är en berättelse om stark vänskap och barnboksklassikern som utkom första gången 1962 blev som flera av hennes böcker sedan film. Passar barn 6-9 år.

Bok 2

Glasblåsarns barn

Den magiska och suggestiva berättelsen Glasblåsarns barn utspelar sig på den småländska landsbygden på 1800-talet. Den handlar om barnen Klas och Klara som på en marknad blir bortrövade av Härskaren, och nu tvingas bo på ett gotiskt slott i en öde stad. Det är en filosofisk berättelse och kanske den titel av Maria Gripe som en yngre generation framför allt känner till. Boken som gavs ut 1964 blev storfilm i slutet av 90-talet. Passar barn 9-12 år.

Bok 3

Nattpappan

Nattpappan gavs ut 1968 och handlar om en flicka som får en barnvakt eftersom hennes mamma jobbar nätter på sjukhuset. Hon vill egentligen inte att någon ska passa henne och håller sig i början ifrån mannen som mamman har anlitat. Han kallar sig ”nattpappa” i stället för ”dagmamma” och skriver på en bok om stenar. Efter ett tag blir de vänner – och de börjar skriva en bok tillsammans där de turas om att skriva ett kapitel var. Boken är ritad av Maria Gripes man Harald Gripe, som illustrerade det mesta hon skrev. Passar barn 9-12 år.

Bok 4

Att vara Elvis

Maria Gripes böcker om Elvis – den egensinniga pojken som är döpt efter sin mammas stora idol – räknas som klassiker inom barnbokslitteraturen. Att vara Elvis från 1977 är den fjärde boken i serien, och här fortsätter han att brottas med relationen till sin mamma vars förväntningar är svåra att leva upp till. I den här delen får vi även läsa om hans vänskap med Annarosa och följa Elvis under en vinter då hans morfar dör.

Bok 5

Tordyveln flyger i skymningen

Bok 6

Agnes Cecilia: En sällsam historia

Spöklika och vackra Agnes Cecilia från 1981 är en av Maria Gripes mest lästa böcker. Här får vi följa huvudpersonen Nora vars föräldrar dog i en bilolycka när hon var liten. Hon bor hos sina släktingar, men även om hon har det bra där känner hon sig övergiven. När hon är 15 år flyttar de till en gammal lägenhet och där det börjar det hända märkliga saker. Någon verkar söka kontakt med henne från andra sidan, och Nora dras in ett magiskt äventyr där hon försöker lösa en gåta. Passar barn 12-15 år.

Bok 7

Skuggserien

Skuggan över stenbänken gavs ut 1982 och är den första av fyra böcker i Maria Gripes Skuggserie. Berättelsen utspelar sig för drygt hundra år sedan här får vi följa 14-åriga Berta och hennes vänskap med familjens piga Carolin. Flickorna är väldigt olika och Berta är fascinerad av Carolin som verkar ha ett hemlighetsfullt förflutet.  Boken handlar om familjens liv och konflikter, men tar också upp större frågor som kvinnlig rösträtt. Passar barn 12-15 år.

Bok 8

Eget rum

Eget rum gavs ut 1992 och är en av tre böcker som handlar om Lotten. Trilogin utspelar sig i en stad på 30-talet, och här får vi följa flickan som bor i ett tjänsterum i en herrskapsvåning där hennes mamma jobbar som husa. Hon umgås med familjens dotter Marion i smyg och avgudar frun i huset som ingen riktigt förstår sig på.  Precis som titeln berättar längtar Lotten efter ett eget rum – en vrå där hon kan få vara i fred och tänka.

Boken finns att låna på bibliotek eller att köpa på Bokbörsen.

En sida till? Fortsätt läs!