Foto: Pernilla Sjöholm Dämpa paniken med knep som funkar och gör barnen till läsare
Inspiration

Dämpa paniken med knep som funkar och gör barnen till läsare

Det är lätt att få panik över hur man ska få barnen att ens öppna en bok under lovet. Oroa dig inte - första hjälpen är här! Det är expertens bästa tips för att boosta barnens läsning under loven - belöningar är tillåtna!

Av: Johanna Stenius

Det är lätt att få panik över hur man ska få barnen att ens öppna en bok under lovet. Oroa dig inte - första hjälpen är här! Det är expertens bästa tips för att boosta barnens läsning under loven - belöningar är tillåtna!

Nyhetsbrev

Sugen på fler lästips?

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på Bokiños nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

Skolloven är en fantastisk chans att samla ny kraft och skaffa ett försprång genom att läsa. Men att motivera barn och unga till läsning är en av dagens föräldrars största utmaningar, distraktionerna är många och roliga. Det vet Maria Björsell allt om.

Hon är lärare i svenska, matematik och SO och arbetar deltid som speciallärare. Övrig tid ägnar hon åt att göra läromedel för Bonnierförlagen Lära, och hon kan det mesta om barns läsning och motivation.

Kort sagt: det finns ett visst antal timmar på dygnet under loven då vi vill att barnen ska leka och bada. För att även klämma in läsning måste man plocka bort något. Varför inte skärmtid?

– Vi måste lära våra barn att prioritera läsning framför skärmen, det är en ny del av vår uppfostran och vårt vuxenansvar. Det är tyvärr få barn som väljer läsandet före skärmen, den prioriteringen måste vi hjälpa dem att hitta, säger Maria Björsell som gärna delar med sig av sina bästa tips för att boosta läsningen. För det GÖR skillnad att läsa!

– För barnet självt är det jättetydligt att det finns ett ”summer drop”. Barn som inte läser på sommarlovet backar i sin läsutveckling. De börjar inte där de slutade, och det gäller även en duktig läsare, säger Maria Björsell.

Läser man inte på 8–10 veckor så går läsutvecklingen helt enkelt tillbaka.

– Jag brukar jämföra det med muskler – ett ben som varit gipsat i sex veckor blir smalare. Man behöver öva varje dag.

Ett barn som inte läser på flera månader tappar helt enkelt lite, medan de som läser får ett försprång. Sätt igång direkt!

Boosta barnens läsning - 7 tips som funkar

  1. Läs tillsammans. Man umgås även när man sitter bredvid varandra och läser varsin bok.
  2. Läs högt för barn! Barn har rätt att försöka ”tvinga” föräldrar och andra vuxna i närheten att läsa för dem i sommar.
   – Spela på de vuxnas dåliga samvete, brukar jag säga till mina elever, säger Maria Björsell.
  3. Skärmen är en enkel barnvakt. Men hoppsan! Plötsligt finns det ingen täckning … Det är du som vuxen som har makten över barnens uppkoppling.
  4. Ljudböcker är precis lika bra som de fysiska! Det finns massor av forskning som visar det. Det är upplevelsen barnet ska få, oavsett om man läser eller lyssnar.
  5. Avsätt tid för en läs-stund någon gång under dagen och gör den mysig, till exempel serva med kuddar, saft och kex.
  6. Biblioteken har jättefina erbjudanden under loven, som exempelvis långlån. De är också duktiga på att hjälpa till att hitta bra böcker. Många sommarorter har ett litet provinsbibliotek, skaffa ett kort där om ni är borta. De som är hemma har ju sitt bibliotek. Biblioteken ordnar mycket roliga happenings också.
  7. Ändra ditt eget beteende som vuxen. Vad kastar du upp på planet – är det en surfplatta eller en bok? Och vad gör du själv när du har en stund över? Läs mycket själv!

En sida till? Fortsätt läs!