17 av de bästa ungdomsböckerna någonsin
Böcker

17 av de bästa ungdomsböckerna någonsin

Ungdomsböcker är böcker som kan läsas av alla som är unga eller någon gång varit det. Här har praktikant Agnes Lindholm valt ut sina ungdomsboksfavoriter genom tiderna.

Av: Agnes Lindholm
Fotograf: Shutterstock

Ungdomsböcker är böcker som kan läsas av alla som är unga eller någon gång varit det. Här har praktikant Agnes Lindholm valt ut sina ungdomsboksfavoriter genom tiderna.

Bok 1

En ö i havet

Annika Thor

I fyra böcker får vi följa systrarna Steffi och Nelli som En ö i havet skickas till en ö i Göteborgs skärgård för att komma undan judeförföljselserna i Österrike där föräldrarna är kvar. Genom serien växer de upp och berättelserna handlar om systerskap, kärlek, vänskap, rädsla och saknad och skulle kunna kallas för moderna klassiker. 

Bok 2

Tillsammans

Denise Rudberg

Denise Rudberg är kanske mest känd för sina böcker för vuxna men hon har även skrivit böcker för unga läsare. I Tillsammans-trilogin får vi följa tre ungdomar. Alexander, Jakob och Therese. I den första boken lär de känna varandra under en tv-inspelning på Djurgården och genom seriens gång får vi följa deras vänskap och allt som händer kring dem. Det är berättelser som fångar läsaren i sitt grepp och är svåra att släppa när man väl börjat läsa.

Bok 3

Om det regnar i Ahvaz

Nioosha Shams

Läsambassadören Nioosha Shams debuterade 2020 med ungdomsromanen Om det regnar i Ahvaz som alla som precis tagit studenten eller snart ska göra det nog kan känna igen sig i. Boken handlar om Ava som aldrig trott på kärlek, men så möter hon Nadja och blir förälskad. Men kärlek är inte alltid enkelt. Nadjas bästa kompis Joel som hon tidigare varit tillsammans med verkar fortfarande gilla Nadja. Dessutom vet inte Ava riktigt var hon har Nadja. Om det regnar i Ahvaz är en fantastisk ungdomsbok för alla som vill läsa om himlastormande känslor.

Bok 4

Tio över ett

Ann-Helén Laestadius

Ann-Helén Laestadius tilldelades Augustpriset i barn- och ungdomskategorin 2016 för Tio över ett. Boken handlar om Maja som bor i Kiruna, staden som ska flyttas, eller till viss del rivas på grund av gruvan som finns under marken. Varje natt vaknar Maja klockan tio över ett för att vara redo när de spränger i gruvan ifall något skulle hända. Det här är en berättelse om vad som händer inom en när miljön runt omkring förändras.

Bok 5

Berätta tre saker

Callum Bloodworth

Det är mars 2020 och coronapandemin har precis brutit ut. Efter att av misstag blivit kysst på en fest får Liv veta att hon kan ha blivit smittad av viruset och måste stanna hemma i fjorton dagar. En dag dyker Dag utanför hennes dörr. Liv och Dag lär känna varandra och känslorna mellan dem blir starkare och starkare. Callum Bloodworth har beskrivits som en svensk motsvarighet till John Green. Han skriver berättelser som verkligen känns och Berätta tre saker är inget undantag.

Läs mer: Callum Bloodworth: ”Jag hoppas man lämnas med en varm känsla efteråt”

Bok 6

Karta för förälskade och andra vilsna

Johanna Lindbäck

Johanna Lindbäck är en av vårt avlånga lands mest omtyckta ungdomsboksförfattare. Karta för förälskade och andra vilsna handlar om Julia och Rasmus som träffas på Dalarö. Julia är där med familjen och under sommaren hoppas hon på att hon ska bli kär i sin kille Isak på riktigt och att hennes kompisproblem ska lösa sig. Istället lär hon känna Rasmus och med honom är allt mycket enklare än vad det är med Isak. Karta för förälskade och andra vilsna är en somrig ungdomsbok om kärlek och vänskap.

Bok 7

Förr eller senare exploderar jag

John Green

Hazel Grace har cancer och kommer aldrig bli frisk igen. I en stödgrupp för unga med cancer möter hon Augustus Waters och en stark kärlek växer fram mellan dem. Förr eller senare exploderar jag är en vacker historia om livet, döden och kärleken. Det är en av de mest omtyckta ungdomsböckerna genom tiderna som lästs och älskats av många. 

Översättare: Ylva Stålmarck

Bok 8

Flyga högt

Katarina von Bredow

Vad vore svensk ungdomslitteratur utan Katarina von Bredow? Hon skriver om kärlek, vänskap och att vara ung som ingen annan. I Flyga högt får vi möta Vendela som är kär i Nils och när hennes bästis Tove blir tillsammans med Nils bästa kompis blir allting perfekt. Men när Silja börjar i deras klass förändras allt. 

Bok 9

Systrar i jeans

Ann Brashares

Böckerna om vännerna Lena, Carmen, Tibby och Bridget och deras flygande jeans är klassiska ungdomsböcker. När den första boken i serien tar sin början är det snart sommar och för första gången ska de spendera den på olika platser. Tjejerna har hittat ett par magiska jeans som passar dem alla och skickar dem mellan sig under sommaren för att ha kvar sin gemenskap. Systrar i jeans gavs ut på svenska i början av 2000-talet men beskrivningen av systerskapet går att relatera till än idag. 

Boken finns att köpa på Adlibris på sitt originalspråk engelska.

Översättare: Caroline Zielfelt

Bok 10

Saker ingen ser

Anna Ahlund

Sebastian, Fride, Johannes, Yodit, Linn och Aron går alla på Sibylla allmänestetiska läroverk i Uppsala. Under ett år får vi följa deras liv både i skolkorridorerna och i känslobanorna. Anna Ahlund skriver med glödande penna om att vara ung. Hennes böcker är fyllda med starka känslor och utspelar sig i ett universum där alla accepteras precis som de är.

Bok 11

Till alla killar jag har gillat

Jenny Han

Till alla killar jag har gillat är den första boken i Jenny Hans serie om Lara Jean som också blivit filmer på Netflix. Lara Jean har en ask där hon lagt brev hon skrivit till alla killar hon någonsin gillat. En dag upptäcker hon att breven är försvunna. Någon har postat dem och killarna får veta hur hon känt för dem. Det är början på en vändning i hennes liv. Böckerna om Lara Jean är mysiga feelgood-berättelser för unga läsare.

Översättare: Sofia Ejheden

Bok 12

Jag kan nästan känna solen

Ebba Hyltmark

Ingen kan skriva om att vara ung som en som själv är ung. Ebba Hyltmark var bara 18 år när hon släppte sin andra ungdomsroman Jag kan nästan känna solen. Den handlar om Siri som är en vanlig tjej som inte sticker ut i mängden. Hon blir kär i Vega som är hennes raka motsats. Kärleken visar sig vara besvarad men Siri vill fortsätta vara en person som inte sticker ut. Måste hon riskera kärleken för att få fortsätta vara den alla tror att hon är och är det verkligen värt det?

Bok 13

Konsten att ha sjukt låga förväntningar

Åsa Asptjärn

Konsten att ha sjukt låga förväntningar av Åsa Asptjärn är en humoristisk vardagsskildring om Emanuel Kent som lever efter mottot att alltid ha sjukt låga förväntningar. Emanuel är kompis med Tore men nu börjar han fundera på om de verkligen är kompisar på riktigt eller bara umgås för att de inte har någon annan att vara med. Samtidigt börjar Bianca i Emanuels klass. När Tore inte är i skolan är Emanuel med Bianca och Ammis och snackar skit om Tore inför dem. Efter det går allting utför.

Bok 14

Fula tjejer

Lisa Bjärbo, Johanna Lindbäck och Sara Ohlsson

Tilde, Jasmine och Eleni går i högstadiet i Gnesta. Någon på skolan har startat ett instagramkonto där hen lägger ut bilder på “fula tjejer”. De tre tjejerna bestämmer sig för att ta reda på vem som ligger bakom kontot och sätta dit denna någon. Boken innehåller både spänning, vardag och girl power. I uppföljarna Svaga tjejer och Jobbiga tjejer får vi fortsätta läsa om Tilde, Jasmine och Eleni.

Bok 15

Ingenting och allting

Nicola Yoon

Madeleine har spenderat hela sitt liv innanför väggarna i sitt hus eftersom hon lider av en sjukdom som gör att hennes immunförsvar är i botten. När Olly flyttar in i huset mittemot får Madeleine upp ögonen för honom och för första gången börjar hon längta efter ett liv utanför huset och efter att få uppleva den stora kärleken. Nicola Yoon har efter debuten med Ingenting och allting blivit en av USA:s stora ungdomsboksförfattare. 

Bok 16

Sakramentet

Ann-Sofi Forsmark

Sakramentet är den första boken i serien om Hilde Stridh som passar den som gillar spänning, övernaturligheter och historia. När Hilde ska konfirmeras i Katarina kyrka i Stockholm dras hon in i ett kusligt mysterium. Hilde får reda på att en konfirmand för 30 år sedan mördades och bestämmer sig för att ta reda på vad som faktiskt hände. Utöver Sakramentet finns även Förbannelsen och Ritualen där vi får fortsätta följa Hilde.

Bok 17

Moxie

Jennifer Mathieu

I Vivians skola har det gått för långt. Gång utsätts tjejerna för trakasserier från killarna utan att någon gör något åt det och tjejerna tillåts inte klä sig som de vill. Därför startar Vivian fanzinet Moxie där hon uppmanar alla som vill att något ska förändras att rita hjärtan och stjärnor på sina händer. Det visar sig vara många som står på Vivians sida. Läs och inspireras! Moxie finns också som film på Netflix.

Översättare: Carina Jansson

En sida till? Fortsätt läs!