11 barnbokshjältinnor att se upp till

11 barnbokshjältinnor att se upp till

Vi på Bokiño älskar att läsa om starka kvinnor som lämnar oss med känslan att ingenting är omöjligt. Därför har vi listat 11 inspirerande barnbokshjältinnor som både små och stora kan se upp till.

Av: LINNÉA IVARES

Vi på Bokiño älskar att läsa om starka kvinnor som lämnar oss med känslan att ingenting är omöjligt. Därför har vi listat 11 inspirerande barnbokshjältinnor som både små och stora kan se upp till.

Bok 1

Lilly my

från Sagor från Mumindalen av Tove Jansson, Alex Haridi och Cecilia Davidsson

Tove Janssons böcker om Mumindalen har lästs och älskats av flera generationer. Lilla My, som är en av Toves mest älskade karaktärer, är modig och orädd – argsint och hetlevrad – men ändå alltid snäll. Hon möter faror på samma sätt hon möter folk i allmänhet: genom att bitas. 

Bok 2

Katniss Everdeen

från Hungerspelen av Suzanne Collins

Katniss Everdeen i Hungerspelen har blivit en förebild för många unga läsare där ute. Hon gör allt för dem hon älskar, offrar sig själv för sin lillasyster och värderar rättvisan högt. Hon är stark, intelligent och självförsörjande. Tack vare hennes normbrytande handlingar i Hungerspelen blir hon en ikon för revolutionen och ger invånarna i det dystopiska landet Panem det hopp och den kämpaglöd de behöver för att stå upp mot regimen.

Bok 3

Athena

från böckerna om Athena av Elin Ek

Möt Athena: Tolv år, kompis, syster och aktivist. Döpt efter den grekiska krigs- och vishetsgudinnan ser hon sig själv som ovanligt smart och påhittig, och hon ser det som sin uppgift att upplysa alla människor som går runt med en massa kunskapsluckor. Med sin starka självkänsla och ostoppbara attityd försöker Athena förändra världen till det bättre och lämnar läsaren med känslan att ingenting är omöjligt.

Bok 4

Coraline

från Coraline av Neil Gaiman

Coraline må vara liten för sin ålder, men hon är en tjej med en stor personlighet. Hon är kvicktänkt och äventyrlig. Även om hon är uttråkad i sitt vanliga liv, låter hon sig inte lockas in i den ”andra världen” och hon går medvetet tillbaka in i en mycket läskig och farlig situation för att rädda sina riktiga föräldrar. Om modig innebär att ”göra någonting trots att man är jätterädd” är Coraline ett solklart exempel.

Bok 5

Liten skär

från Var är liten skär och alla små brokiga? av Carin Wirsén och Stina Wirsén

Liten skär är en av alla underbara figurer i Carin Wirséns och Stina Wirséns böcker om de brokiga. Hon är både hetlevrad och bedårande på en och samma gång – och given för denna lista.

Bok 6

Kulla-Gulla

från böckerna om Kulla-Gulla av Martha Sandwall-Bergström

Kulla-Gulla är torparflickan som kommit att ta en särskild plats i våra hjärtan. Hon står upp för sig själv och för andra, är inte rädd för det främmande och trots att hon bara är tolv år har hon redan lärt sig hur hon kan utföra sina uppgifter på Kullatorpet på bästa möjliga sätt. Hon är dessutom envis som en oxå och jobbar hårt utan att klaga.

Bok 7

Alba

från Modigast i världen av Alexander Karim och Malin Karim

Hur känns det att vara rädd för allting – och ändå tvingas göra det läskigaste av allt? När Albas syskon försvinner efter en storm ger hon sig ut på en lång vandring tillsammans sin matglada get. Under resan utsätts hon för både äventyr och läskigheter, och hon bevisar att mod inte alls handlar om att inte vara rädd – utan att vara rädd men ändå försöka!

Bok 8

Pippi Långstrump

från böckerna om Pippi Långstrump av Astrid Lindgren

Ingen bestämmer över Pippi Viktualia Rullgardina Krusmynta Efraimsdotter Långstrump. Hon är så stark att hon kan bära sin egen häst, rockade sockorna långt innan det blev populärt, säger emot vuxna och försörjer sig själv. Dessutom har hon en enorm fantasi!

Bok 9

Hermione Granger

från Harry Potter-serien av J.K. Rowling

Hon briljerar inte bara i skolbänken, Hermione Granger är den riktiga hjälten i Harry Potter-serien. Utan hennes kunskaper hade Harry och Ron varit helt chanslösa – redan i första boken. Hon är driven, vågar alltid ta ställning och trots att hon ogärna bryter mot regler eftersträvar hon alltid att försöka göra det rätta. Hermione kommer alltid med de bästa lösningarna och hon vet hur man använder de mest avancerade förtrollningarna.

Bok 10

Miranda

från Pärlfiskaren av Karin Erlandsson

Trots att hon bara har en arm är Miranda den skickligaste pärlfiskaren av alla. Hon är modig, målinriktad och kämpar för att övervinna sina egna brister för att hjälpa andra. Under sin jakt på ögonstenen, den mytomspunna och mest värdefulla pärlan, bevisar Miranda att nästan ingenting är omöjligt – inte ens om man har en funktionsvariation.

Bok 11

Anne Shriley

från Anne på Grönkulla av L.M. Montgomery

En föräldralös, rödhårig tjej med bristande etikettvett. Ja, vi pratar förstås om Anne på Grönkulla. Anne har en vilja av stål, hon håller aldrig inne med vad hon tycker och hon har drömmar som hon kämpar för. Dessutom har hon en fantasi som ingen annan.

Missa inget

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på Bokiños nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!