10 barnböcker du garanterat läste om du var barn på 00-talet

10 barnböcker du garanterat läste om du var barn på 00-talet

Att minnas tillbaka på barndomens läsning kan vara nostalgiskt. Här har vi samlat böckerna du garanterat läste om du var barn i början av 2000-talet. En stor dos av nostalgi för vår praktikant Agnes Lindholm, född 2001.

Av: Agnes Lindholm
Fotograf: Privat

Att minnas tillbaka på barndomens läsning kan vara nostalgiskt. Här har vi samlat böckerna du garanterat läste om du var barn i början av 2000-talet. En stor dos av nostalgi för vår praktikant Agnes Lindholm, född 2001.

Bok 1

Böckerna om Alfons Åberg

Gunilla Bergström

Böckerna om Alfons Åberg kom ut första gången redan på 70-talet men Alfons har blivit en karaktär som många barn gillar och böckerna om honom läses även av dagens barn. Du som var barn i början av 2000-talet känner garanterat igen berättelserna om när Alfons vill att hans pappa ska leka med honom i Aja baja, Alfons Åberg!, när Alfons vill göra allt annat än att sova i God natt, Alfons Åberg och när Alfons ska ha kalas i Kalas, Alfons Åberg!. Alfons, hans pappa och faster Fiffi är klassiska barnbokskaraktärer som aldrig går ur tiden.

Bok 2

Böckerna om Mamma Mu och Kråkan

Jujja Wieslander, Tomas Wieslander och Sven Nordqvist

“Hallå Mamma Mu, är det du? Muuuu!”. Böckerna om Mamma Mu och Kråkan är fantastiska bilderböcker som nog många som var barn i början av 2000-talet läste. I berättelser med humor får vi följa med när Mamma Mu åker rutschkana, klättrar i träd, simmar, städar och gungar. Och det går inte alltid så bra för Mamma Mu. Böckerna är fint illustrerade av Sven Nordqvist.

Bok 3

LasseMajas detektivbyrå

Martin Widmark och Helena Willis

De flesta som var barn i början av 2000-talet känner nog igen böckerna om LasseMajas detektivbyrå. De lånas flitigt ut på skolbiblioteken och fortfarande kommer det ut nya böcker i serien. Böckerna handlar om Lasse och Maja i den lilla staden Valleby som har en egen detektivbyrå och löser olika brott. I Diamantmysteriet är det någon som stjäl diamanter av guldhandlaren Muhammed Karat, i Cafémysteriet har stadens café råkat ut för rån och i Sjukhusmysteriet försvinner smycken när folk gipsas. Böckerna om LasseMajas detektivbyrå är kluriga böcker för kluriga barn.

Bok 4

Böckerna om Sune

Anders Jacobsson och Sören Olsson

Sune är tjejtjusaren som många gillar att läsa om. Hans familj består av mamma Anna, pappa Rudolf, lillebror Håkan, storasyster Anna och lillasyster Isabelle. Många knasiga saker händer kring Sune och hans familj. Alla som läst om Sune och hans tjejtjusande vet att det är böcker där skratt utlovas. 

Bok 5

Regnbågsälvorna

Daisy Meadows

Regnbågsälvorna är en bokserie för barn i lågstadieåldern som varit mycket populära. Serien består av sju delar och det finns också sju stycken regnbågsälvor, en för varje färg i regnbågen. Böckerna handlar om Rebecka och Kristin som fått i uppdrag att hitta de sju älvorna som jagats bort från Älvlandet av Kung Bore. Utan regnbågsälvorna har Älvlandet förlorat sina färger och Rebecka och Kristin är landets enda hopp. Det finns även flera bokserier om andra typer av älvor som exempelvis Väderälvorna, Partyälvorna och Husdjursälvorna. 

Böckerna finns inte längre att köpa, men kan ofta hittas på loppisar

Bok 6

Kråke-böckerna

Marie Bosson Rydell och Jessica Lindholm

Kråke är en pojke som bor med sin mamma, pappa och två systrar. I böckerna om Kråke får vi följa med på olika händelser i Kråkes liv. I Kråke hos doktorn ska Kråke ta reda på om han är allergisk mot något, i Kråkes vett och etikett ska det bli fest på Kråkes förskola och i Kråke i mammas mage handlar det om hur Kråke kom till världen. 

Boken finns inte längre att köpa, men kan hittas på antikvariat och bibliotek.

Bok 7

Böckerna om Pettson och Findus

Sven Nordqvist

De här klassiska barnböckerna behöver väl egentligen ingen närmare presentation. Böckerna om gubben Pettson och hans katt Findus känner de flesta igen. Pannkakstårtan handlar om att Findus fyller år tre gånger om året och då bakar Pettson pannkakstårta. I Tomtemaskinen bygger Pettson en tomtemaskin för att Findus inte ska bli ledsen om tomten inte kommer på julafton.

Bok 8

Sigge-böckerna

Lin Hallberg och Margareta Nordqvist

Sigge är en vit shetlandsponny som Elina förälskar sig i första gången hon kommer till stallet. I serien får vi följa Elina och hennes kompisar och alla händelser kring hästarna. Det är mysiga berättelser som lästs och älskats av många barn.

Bok 9

Astrid Lindgrens böcker

Astrid Lindgrens böcker har lästs av flera generationer och även de som var barn i början av 2000-talet har fått följa Pippi, Emil, Ronja, Lotta och Madicken. Böckerna innehåller både humor och allvar och talar verkligen till barnen.

Bok 10

Gittan och gråvargarna

Pija Lindenbaum

Pija Lindenbaum har skapat många omtyckta bilderböcker och Gittan och gråvargarna är en av dem. I den får vi följa Gittan som tappar bort dagis men hittar gråvargarna. Då händer magiska och spännande saker. Boken tilldelades Augustpriset år 2000.

Bok 11

Billy-böckerna

Birgitta Stenberg och Mati Lepp

Billy och mormor, Billy och grisarna och Billy får besök är bara några av alla böckerna om Billy där vi genom Birgitta Stenbergs text och Mati Lepps illustrationer får följa Billy i hans upplevelser av livet.

Bok 12

Majas alfabet

Lena Andersson

“Vi har en ask, den är minst hundra år. Den blir bara högre ju mer tiden går.” A som är ask, B som är blåklint, C som är champinjon och D som är daggkåpa. Genom Lena Anderssons Majas alfabet har många barn fått lära sig alfabetet. För varje bokstav finns en vers om en växt som börjar på bokstaven. Verserna har också blivit till sånger.

Läs mer