Illustration ur Kattpromenaden av Sara Lundberg 12 fina barnböcker där ord och bild skapar något fantastiskt
3 till 6 år

12 fina barnböcker där ord och bild skapar något fantastiskt

Vissa barnböcker gör extra starkt intryck på en! Kanske beror det på att ord och bild tillsammans kreerar något finstämt, finurligt och fenomenalt. Vi listar 12 barnböcker där ord och bild skapar något fantastiskt fint!

Av: Ingrid Nilsson

Vissa barnböcker gör extra starkt intryck på en! Kanske beror det på att ord och bild tillsammans kreerar något finstämt, finurligt och fenomenalt. Vi listar 12 barnböcker där ord och bild skapar något fantastiskt fint!

Bok 1

Det bästa jag vet

Beatrice Alemagna

Den lilla fladdermusen Pascaline följer med mamma till affären i den stora eken. Här finns allt som skogens djur kan behöva. Pascaline vill ha allt! Hon dreglar och tjatar på mamma som bara säger nej. Till slut har hon blivit en slemmig hög på golvet av allt tjat. En blåmes som också är i affären misstar Pascaline för en stor fin snigel och kniper tag om henne och flyger iväg ut i skogen. Det bästa jag vet är ett varmt bilderboksäventyr med ett visst mått av igenkänning om allt det där man önskar sig, och om det som är viktigt när det verkligen gäller.

Passar 3-6 år.

Översättare: Stina Zethraeus

Bok 2

Räven och mullvaden: En spökhistoria

Cecilia Heikkilä

Cecilia Heikkilä är författare och illustratör som med ord och bild utforskar stora frågor på ett sätt som barn kan ta till sig. Hennes kärlek för djur och natur speglas i de fantastiska illustrationerna i denna underfundiga bok om de svårigheter man kan råka på i en vänskapsrelation. I synnerhet om man är så olika som en räv och en mullvad …

Passar barn 3-6 år

Bok 3

Joni och grottans hemlighet

Baek Heena

I Joni och grottans hemlighet använder sig Baek Heena av samma fascinerande teknik som i sina tidigare böcker, där hon fotograferar sina egentillverkade modellbyggen, som sedan får pryda bokens sidor. Denna bok är en tolkning av en klassisk koreansk folksaga, där man får följa flickan Jonis resa från hemmet där hon lever med en tant som hon förser med allt hon vill ha. När Joni en frusen dag ska hämta sallad och förgäves letar i snön, går hon vilse och hittar en grotta. I grottan finns en tung stendörr och bakom den öppnar en helt ny värld av varma vårvindar upp sig. Dessutom välkomnas Joni av en vacker pojke!

Passar 3-6 år.

Översättare: Sun-Kyoung Choi

Bok 4

Så sover staden

Oskar Kroon och Josefin Sundqvist

Så sover staden är en bilderbokspärla med kärnfulla textrader och finstämda illustrationer! Den utspelar sig just när staden är på väg att sova. En pappa somnar mitt i sagoberättandet, en pojke övar på fiolen, giraffer står och fryser på stadens zoo och ett fartyg seglar iväg, in i mörkret. Ovanför staden glimmar den vackra månen likt en kapsyl. Kanske liknar staden ens egen?

Passar 3-6 år.

Bok 5

Kattpromenaden

Sara Lundberg

Människan och hennes katt går på promenad ihop, vareviga dag. Människan lite före och katten lite efter. Promenaden brukar se likadan ut. De stannar alltid på samma ställe för att leka kurragömma. Men en dag kommer katten på andra tankar och väljer en annan väg, bort från människan. Hos människan väcker detta stor rädsla. Vart är katten egentligen på väg? Ska hon följa efter eller också stanna kvar?

Passar 3-6 år.

Kattpromenaden av Sara Lundberg
Bok 6

Fluff

Annica Hedin och Erik Svetoft

När man har hand om en liten fluffig kanin som man älskar mest på jordklotet är det lätt att se allt som faror. Det finns fästingar i gräset, hungriga örnar som hovrar över en och skator som kraxar med sina vassa näbbar. En liten kanin som Fluff ska därför helst stanna inomhus, i sin trygga bur. Dessvärre händer det som inte får hända, på sommarens soligaste dag. Fluff skuttar ut genom dörren och försvinner i det höga gräset. Var tog den vita lilla fluffiga kaninen vägen? Han måste letas upp! Men kanske är Fluff inte borta utan bara på en annan plats…Och tänk så finns det mer att hitta där ute, i det gröna och fria?

Passar 3-6 år.

Bok 7

Samtidigt i min låtsasvärld

Lisa Bjärbo och Emma Adbåge

Vad funderar man egentligen på när man sitter och käkar middag en tisdag mitt i livet? Samtidigt i min låtsasvärld är en hyllning till dagdrömmandet och fantiserandet – som vi alla fifflar med dagarna i ända. Men boken får en ändå att känna att vardagen kanske inte är så dum, trots allt!

Passar för 3-6 år.

Bok 8

Mer än något annat glittrar det

Hiroshi Osada och Ryōji Arai

Denna bilderbok är en tankfull bilderbok – en homage till vattnet som omger oss! Det är källan till allting och finns i allt levande. Ett barn och en förälder befinner sig i en båt ute på älven och denna poetiska stund blir ett utforskande av vattnet runtikring dem och naturen som är beroende av det.

Passar 3-6 år.

Översättare: Björn Wada

Bok 9

Ingenting är omöjligt för oss

Eva Lindström

Ingenting är omöjligt för oss är en bilderbok med inbjudande akvarellmålningar och koncentrerat språk. Alla kommer från en planet, även vi. Vi bor i en helt ny stad, men där har vi allt! Mamma, King och varandra. Det händer att vi tänker på Pappa. Hur har han det egentligen där borta? På Pluto, Månen eller var han nu är?

Passar 3-6 år.

Bok 10

Hej, jag heter Folke

Lars Winnerbäck och Olle Eksell

I Hej, jag heter Folke gör artisten Lars Winnerbäck sin debut i barnboksvärlden, då han skriver en fyndigt rimmad berättelse om Folke och hans häst. På sextiotalet gjorde designern Olle Eksell dessa illustrationer till en bilderbok för ett amerikanskt förlag. Välkommen att ta del av Folke och hans värld!

Passar 3-6 år.
Bok 11

Dyksommar

Sara Stridsberg och Sara Lundberg

Med ett direkt språk och indragande illustrationer skildrar bilderboken Dyksommar Zoe och hennes pappa, som en dag bara är borta. Pappan kommer bli kvar länge på det stora sjukhuset, eftersom han har blivit sjuk. Zoe och hennes mamma hälsar på pappan, men han säger att han inte vill ha fler besök. Han orkar inte. Trots det fortsätter Zoe att åka till sjukhuset. Så småningom träffar hon simmerskan Sabina och en vänskap slår rot.

Passar 3-6 år.

Bok 12

En stackars liten haj

Mårten Sandén och Per Gustavsson

En pojke som är väldigt rädd för hajar, älskar att bada. Om det inte vore för det där med hajarna, skulle han nog ha badat varje dag. En kväll i badkaret dyker en helt verklig haj upp. Det visar sig att hajen, om möjligt, är ännu räddare än pojken…Den har nämligen kommit bort ifrån sin mamma och nu måste pojken vara riktigt modig för att hjälpa hajen hitta tillbaka till mamman igen. Medan natthimlen sänker sig över dem ger de sig ut på en spännande färd genom staden, för att hamna vid havet där återföreningen kan ske!

Passar 3-6 år.

Missa inget

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på Bokiños nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!