Sick lit - de trendiga böckerna där unga älskar, dör och sörjer
Böcker

Sick lit - de trendiga böckerna där unga älskar, dör och sörjer

Det finns ett ord för böcker för unga vuxna som handlar om sjukdom och död. I den typen av böcker kretsar handlingen kring en person som har en svår sjukdom, eller som har en nära person som är sjuk eller har dött. Genren kallas för sick lit och har vuxit lavinartat de senaste åren.

Av: Johanna Stenius
Fotograf: Shutterstock

Det finns ett ord för böcker för unga vuxna som handlar om sjukdom och död. I den typen av böcker kretsar handlingen kring en person som har en svår sjukdom, eller som har en nära person som är sjuk eller har dött. Genren kallas för sick lit och har vuxit lavinartat de senaste åren.

En sick lit innehåller ofta alla eller några av följande saker: insjuknande, stor kärleksupplevelse, funderingar över livets stora frågor, en sorglig död. Ofta förekommer också någon sorts listor över viktiga saker att uppleva i livet. Genren är relativt stor, och även till viss del omdebatterad (läs ett detbattinlägg här).  Böckerna är heller inte bara för ungdomar egentligen, också vuxna läser gärna sick lit, och det finns mängder av fantastiska böcker! Här är ett urval.

1. Förr eller senare exploderar jag av John Green

Förr eller senare exploderar jag John Green

 

Om det skulle finnas ett startskott för sick lit-genren så skulle det nog vara denna bok. John Greens berättelse om 17-åriga Hazel som är cancersjuk, och hennes kärlekshistoria med Augustus, före detta cancersjuk, är något av det mest gripande man kan läsa. Boken har dragit fram som en storm över världen och fungerar numera som referens när andra liknande böcker ska beskrivas. Ett måste, helt enkelt!

 

2. Ingenting och allting av Nicola Yoon

Ingenting och allting av Nicola Yoon

Om du inte läst denna finns det en sak att veta innan du börjar: den går inte att lägga ifrån sig. Börjar man är det kört, så se till att ha några timmar fria. Handlingen kretsar kring Maddy, som  lider av en extremt ovanlig sjukdom. Den innebär i princip att hon är allergisk mot världen och på sjutton år har hon aldrig varit utanför huset. Så en dag flyttar den jämnårige Olly in i huset bredvid När de börjar chatta och lär känna varandra på riktigt inser Maddy att hon måste få träffa honom, vilka riskerna än är …

3. Som stjärnor i natten av Jennifer Niven

Som stjärnor i natten Jennifer Niven

En totalt hjärtskärande berättelse, men ändå med ett ljus och hopp som är oemotståndligt.  Berättelsen inleds med ett självmordsförsök. Alla är övertygade om att populära Violet Markey räddar skolans ”freak”, Theodore Finch, från att hoppa, den där dagen uppe i skolans klocktorn – men sanningen är egentligen en annan. Ända sedan hennes syster dog i en trafikolycka har Violets liv varit skevt. När hon lär känna Finch öppnas dörren till något nytt. En tillvaro där allt är möjligt – som rymmer den djupaste sorgen och den största kärleken. Men samtidigt som Violets värld växer, börjar Finchs värld krympa.

4. Himlen börjar här av Jandy Nelson

himlen börjar här jandy nelson

En bok som verkligen tar i hjärtat, av författaren till hyllade Jag ger dig solen. Lennie är sjutton år och lever ett tryggt liv i skuggan av sin utåtriktade syster Bailey. Men när Bailey plötsligt dör förändras Lennies liv dramatiskt. Förlamad av sorg drar hon sig undan alla i sin närhet, men vad gör man när man plötsligt drabbas av passionen?

5. Våra kemiska hjärtan av Krystal Sutherland

våra kemiska hjärtan krystal sutherland

Ibland är det inte man själv som förlorar någon, utan den man älskar. Och vad gör man då? När Grace Town haltar in i Henry Pages liv liv med käpp och för stora pojkkläder  vet han att något stort är på väg att ändras. För alltid. Men vad är det egentligen Grace har varit med om, och förlorat? Det här är en stark påminnelse om den första bitterljuva kärleken , som kan vara så orättvis på vissa sätt, och insikten om att livet trots allt går vidare.

6. Innan jag dör av Jenny Downham

Innan jag dör Jenny Downham

Fruktansvärt sorglig, underbart fint. Sextonåriga Tessa har leukemi och bara några månader kvar att leva. Så hon gör en lista över saker hon vill uppleva innan hon dör. Innan jag dör handlar om att ta farväl av livet, men lika mycket om att leva det fullt ut.

7. Jag var här av Gayle Forman

gayle forman jag var här.jpg

Otroligt stark och viktig bok som stannar kvar länge, och blir en sådan man rekommenderar till andra.. Cody blir först chockad och sedan förkrossad när hon får veta att hennes bästa vän Meg tagit livet av sig, ensam på ett hotellrum. Cody kan inte fatta varför Meg skulle vilja dö. De pratade ju om allt. Varför hade hon inte sagt något? Men när Cody reser till Megs universitetsstad för att packa ihop hennes tillhörigheter upptäcker hon att det är mycket Meg inte har berättat.

8. Var är Audrey? av Sohie Kinsella

Var är Audrey Sophie Kinsella

Superviktig roman om psykisk ohälsa! Audrey lider av social fobi, generaliserat ångestsyndrom och depressiva episoder. Hon går hos en psykolog och gör hela tiden framsteg, men det är inte förrän hon träffar Linus som hennes tillfrisknande tar fart på riktigt. Linus får henne att våga göra saker hon aldrig trodde att hon skulle kunna göra igen. Och långsamt, långsamt börjar hon hitta tillbaka till sig själv.

Missa inget

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Läs mer

Moa Herngren: "Jag gjorde själv livsfarliga grejer som ung"

Att vara ung är att leva i ett hav av känslor och snabbt – ofta lite för snabbt, i eftertankens kranka blekhet – agera på dem. Vi tog ett snack med Moa Herngren, aktuell med sin andra ungdomsroman som tar avstamp i en 17-årig tjej som känner sig sviken av vuxenvärlden och kompisarna. Bara några dygn senare befinner hon sig mitt i en polisjakt...