Ur Lars Lerins barnbok "Trollet är inte hemma" Nu är Lars Lerins barnbok om sonen Rafael här
Böcker

Nu är Lars Lerins barnbok om sonen Rafael här

En av våra mest folkkära konstnärer och författare är aktuell med sin första barnbok. Vi har längtat efter Lars Lerins ”Trollet är inte hemma” – och nu har boken äntligen kommit från tryckeriet.

Av: Linda Fritiofsson
Fotograf: Lars Lerin

En av våra mest folkkära konstnärer och författare är aktuell med sin första barnbok. Vi har längtat efter Lars Lerins ”Trollet är inte hemma” – och nu har boken äntligen kommit från tryckeriet.

Han anses vara Nordens främsta akvarellmålare och är en våra allra mest folkkära konstnärer. Under de 35 år som Lars Lerin varit verksam har han hunnit ge ut över 50 böcker, och med tv-succéer som Vänligen Lars Lerin och Lerins lärlingar har han på senare år blivit en rikskändis.

I Lars Lerins stora utgivning finns både naturskildringar, brevsamlingar och resebetraktelser – och nu även en barnbok. Trollet är inte hemma är en berättelse i ord och vackra akvarellbilder – och huvudpersonen är hans fyraårige son Rafael. I boken får vi följa med dem på en promenad i det värmländska landskapet, och under rundan möter de olika djur och passerar jordkällaren där trollet kanske bor. Rafael kikar in i det svala mörkret och ropar, men ingen svarar. Trollet är nog inte hemma, kanske ligger det och sover.

Naturen blev en tröst och tillflyktsort för konstnären redan som liten, och den spelar även en viktig roll i den här barnboken. Här finns björkskogen, vitsipporna och sjön som är stor som ett hav. Trollet är inte hemma är Lars Lerins första barnbok – men inte sista. Om även den nästa blir en trollbok återstår att se, men klart är att också den ett år yngre lillebrodern ska få en egen bok.

– Jag tyckte att det vore roligt för dem att få varsin. Det blir ju mest rättvist på så sätt, säger Lars Lerin till Nya Wermlands tidningen.

Konstnären som tidigare bott i i bland annat Lofoten, är sedan flera år bosatt på värmländska Hammarö. På ön som ligger i Vänern har han ”skogen i ryggen och hjärtat mot havet”. Några mil bort finns Karlstad och Sandgrund som är hans konsthall sedan 2012 – och intendent på muséet är hans man Manoel ”Junior” Marques Lerin. Junior är från Brasilien och makarna träffades på internet. Deras första möte på Arlanda flygplats är en oförglömlig scen i Saras Broos För dig naken från 2012. I dokumentärfilmen fick man följa deras första tid tillsammans och mycket har hänt sedan dess, för i huset på Hammarö bor numera en tvåbarnsfamilj.

Efter att familjen tillbringat sommaren i Bohuslän är de nu tillbaka på ön. Lars Lerin går varje dag till ateljén intill deras hus för att måla, och det praktiska därhemma är det framför allt Junior som står för, berättar han i en intervju. Det gäller även barnuppfostran med mattider, skärmförbud och tydliga morgon- och kvällsrutiner.

– Själv är jag inte lika noga. Men eftersom det blev en bra person av Junior som uppfostrats på samma sätt så litar jag på honom, säger han till Göteborgs-Posten.

Boken hittar du här.

Faktaruta

  • Lars Lerin

    Yrke: Konstnär och författare.

  • Ålder: 65 år.

  • Familj: Gift med Manoel ”Junior” Marques Lerin och sönerna Rafael, 4 och Gabriel, 3.

  • Bor: Hammarö i Värmland.

  • Priser och utmärkelser: Har blivit Årets värmlandsförfattare, fått Augustpriset för Naturlära, blivit hedersdoktor vid Karlstads universitet och fått utmärkelsen Årets tv-personlighet under Kristallengalan med mera.

  • Aktuell med: Barnboken Trollet är inte hemma. Boken, som passar för 3-6-åringar, hittar du här.

  • Tidigare böcker i urval: Råskinn (2018), Och fågeln flög fritt för att uppsöka sin bur (2017), Axels tid (2015) och Naturlära (2014) med flera.

Nu är Lars Lerins barnbok om sonen Rafael här

En sida till? Fortsätt läs!