Neil Gaiman – författaren med rockstjärnestatus
Neil Gaiman – författaren med rockstjärnestatus
Inspiration

Neil Gaiman – författaren med rockstjärnestatus

Av: Tove Kullenberg

Fantasyikon, 2,6 miljoner följare på twitter och så nära rockstjärna man kan komma i bokvärlden. Men vad är det egentligen som gjort honom till en sådan superstjärna? Vi reder ut fenomenet Neil Gaiman.

Vem

Neil Gaiman

Gör

Skriver. Rör sig mellan många olika genres – tecknade serier, fantasyromaner, barnböcker, film- och tv-manus. Serien Sandman, som gavs ut i 70 nummer, blev en otrolig framgång: endast serierna Stålmannen och Batman har sålt bättre. Hans konstnärliga produktion är omfattande, och bland de mest omtalade titlarna kan nämnas Amerikanska gudar, Coraline, The Sandman: Book Of Dreams, The Sandman: The Dream Hunters och Kyrkogårdsboken för att nämna några. Den senaste boken heter Nordiska myter – från Yggdrasil till Ragnarök.

Likheten mellan mig och en rockstjärna är väl att jag är lycklig när folk vill se och höra mig

Om rockstjärnestatusen

Neil Gaiman liknas ofta vid en rockstjärna. Att han har hängivna fans är en underdrift – det händer att folk övernattar utanför bokhandeln inför hans boksigneringar. Fansen skriker, gråter och applåderar vilt när han står på scen. Oavsett vart han framträder i världen drar han fulla hus. Och hans karisma är omtalad. Själv säger han: ”Likheten mellan mig och en rockstjärna är väl att jag är lycklig när folk vill se och höra mig, och att jag några gånger fått framträda på lika stora scener som rockstjärnor för att det blivit utsålt på de mindre. Och jag har också rest runt i turnébuss./…/Halva grejen är nog att jag inte är som folk förväntar sig av en författare. Jag tycker om att läsa högt ur mina böcker, och det är underbart med stående ovationer. Jag är en underhållare.”

Tillsammans med Barbro Lindgren inför SVT Babel i maj 2014. Intervjun med Jessika Gedin beskrev han efteråt som ”en av de bästa jag gjort”.

Barndomen

Neil Gaiman växte upp i Hampshire på den engelska landsbygden. Som barn älskade han att läsa, och bland favoritförfattarna fanns C S Lewis, JRR Tolkien, Edgar Allan Poe och Ursula K LeGuin. ”När min familj åkte till släkttillställningar brukade mina föräldrar kroppsvisitera mig och låsa in alla böcker de hittade i bilen. När min mamma fyllde 80 kom varenda släkting på festen fram och sade att deras minne av mig var att jag satt under ett bord med en bok. ”Vi tyckte alltid att du var konstig”, sade de. Men jag tyckte inte att jag var konstig. Jag gillade bara böcker.”

Neil Gaiman på besök i Stockholm maj 2014, här lite trött efter framträdanden på Internationell Författarscen, signering i ett par timmar på SF-bokhandeln och ett hektiskt intervjuschema.

Om bibliotek

Neil Gaiman hyllar bibliotekarierna där han växte upp – de är anledningen till att han blev författare. ”Jag skulle aldrig ha blivit den jag är om jag inte haft biblioteket. Mina bästa stunder som liten var när mina föräldrar lämnade mig på biblioteket på väg till jobbet, och jag kunde få vara där hela dagen. Jag insåg snabbt att bibliotekarierna var där för att hjälpa mig, och det gjorde de.”

Författardrömmarna

Som barn fantiserade Neil Gaiman oupphörligen om att bli författare. Med böcker i fickorna försökte han komma på ett sätt att själv skriva dem, men han insåg att sjuåringar inte kan skriva romaner och att han var tvungen att komma på ett annat sätt. ”Jag byggde upp gigantiska fantasier för att komma runt problemet. I den ena tog jag med mig ett exemplar av Sagan om ringen och gled in i ett parallellt universum där den inte skrivits. Sedan skickade jag den till en förläggare. Problemet var bara att jag var tvungen att anlita någon att skriva av boken först, och sedan mörda den personen så att ingen visste.”

Religionen

Neil Gaimans mamma var judinna, och fram till att han var fyra år levde familjen ett judiskt liv. När Neil var fem år flyttade familjen till East Grinstead, där scientologernas högkvarter i England låg. Inom kort hade föräldrarna anslutit sig till religionen. Neils pappa var fram till sin död högt uppsatt inom scientologikyrkan, och hans tre systrar sägs fortfarande vara scientologer. Neil själv pratar sällan om religion, men har sagt i intervjuer att han inte är scientolog. Han har dock berättat att hans olika erfarenheter inom vitt skilda religioner har gett honom många traditioner att hämta inspiration från.

Bild på Amanda Palmer och Neil Gaiman från Amanda Palmers instagram.

Äktenskapen

Den 1 januari 2011 gifte sig Neil Gaiman med sångerskan och performance-artisten Amanda Palmer, känd bland annat från punk-cabaret-duon The Dresden Dolls. De har en son, Anthony, född 2015. Neil Gaiman har varit gift tidigare. Hans första fru hette Mary McGrath, de gifte sig 1985 och fick tre barn. 2008 skilde de sig, men sägs ha en fin relation.

Neil Gaiman och sonen Anthony, från Neil Gaimans instagram.

Om vänskapen med Tori Amos

Sångerskan Tori Amos skrev om Neil Gaiman i en av sina sånger. När Neil Gaiman hörde den blev han så tagen att han skrev ett beundrarbrev tillbaka, vilket inledde en nära vänskap. Hans barnbok, Blueberry Girl, baseras på en dikt som han skrev till Toris dotter Tash, som han också är gudfar åt. ”Hon är helt magisk”, har Neil Gaiman sagt om Tori Amos.

Neil Gaiman och Tori Amos (från Bookriot.com)

Om romanen Oceanen vid vägens slut

Neil Gaiman ville berätta om sin barndom för frun Amanda, som var bortrest för att spela in ett album. Han hade tänkt skriva en kort historia, men så tog berättelsen över: ”Jag gick upp varje morgon och tänkte – den här veckan har jag nog skrivit klart den – och i slutet av veckan insåg jag att det skulle bli en kortnovell, så fortsatte jag att skriva, och tänkte, nej, det är nog en novell, varpå jag räknade orden och insåg att, bloody hell, det är en bok, helt enkelt!”

Om inflytande

Neil Gaiman är enormt populär på twitter, med drygt 2,5 miljoner följare (och hans ofta fyndiga tweets har gett upphovs till många sådana här listor). Själv har han sagt att han vill använda sin plattform till att uppmärksamma frågor han brinner för. I flera år har han varit engagerad i UNCHRs arbete och bland annat rest till Jordanien för att hälsa på syriska flyktingar. 2017 blev Neil Gaiman utsedd till Global Goodwill Ambassador för UNHCR.

Om biodling

”Det finns inget som gör dig så närvarande som att vara med bin. Förutom att vara med bin och plötsligt tappa något med 10 000 bin på, och så har du 10 000 ilskna bin som svärmar runt dig. Då är det bara att tänka ”jag är ett träd”. Du står där, och är helt stilla, och tänker ”varför skulle någon vilja sticka ett träd?”

Neil Gaiman som biodlare. Bild härifrån.

 

Källor: Aftonbladet 2015-01-17, DN 2014-06-02, www.buzzfeed.com, www.mic.com, www.bookbrowse.com

Köp boken här

Köp boken här

En sida till? Fortsätt läs!