Foto: Shutterstock De 29 bästa böckerna för barn mellan 3 och 6 år
3 till 6 år

De 29 bästa böckerna för barn mellan 3 och 6 år

Är du på jakt efter nya boktips till dina barn? Vi har samlat de bästa böckerna för barn 3-6 år.

Av: Johanna Stenius
Fotograf: Pernilla Sjöholm

Är du på jakt efter nya boktips till dina barn? Vi har samlat de bästa böckerna för barn 3-6 år.

1. Sagan om den underbara familjen Kanin och fru Skräck av Jonna Björnstierna

Den underbara familjen kanin och fru skräck
På väg till sin snälla farmor möter Lillebror Kanin Fru Käck som bjuder hem honom till sitt hem så han kan vila sina trötta tassar. Men under den gulliga och snälla ytan döljer sig en helt annan person — Fru Skräck — som avskyr allt som är snällt och gulligt.

Boken finns här.

Missa inget

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på Bokiños nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

2. Mirabell och Astrakan av Annika Thor och Maria Jönsson

De 29 bästa böckerna för barn mellan 3 och 6 år

Två barn väntar på Någon på en lekplats. Men vem är Någon? Kan det vara så att de faktiskt väntar på varandra? Kanske det – men för att kunna möta någon annan måste man först möta sig själv.

Boken finns här.

3. Fler berättelser om Pelle Svanslös av Gösta Knutsson m.fl.

Fler berättelser om pelle svanslös
Michael och Åsa Rönn och Ingrid Flygare väcker nytt liv i Gösta Knutsson klassiska karaktärer. En sagosamling med tre berättelser om vänskap och vikten av att vara snäll mot andra.

Boken finns här.

4. Muminserien av Tove Jansson

Sagor från Mumindalen
Klassiska och älskade böcker som nu kommer i utvecklat format av Alex Haridi, Cecilia Davidsson, Cecilia Häkkilä och Filippa Widlund. Läs om hela Muminfamiljen och deras äventyr i Mumindalen, Lilla My, Sniff och Snusmumriken.

Böckerna finns här.

5. Viktiga kartor av Sarah Sheppard


Fantasibränsqle för äventyrliga barn som drömmer om att resa och upptäcka världens alla spännande platser. En kartbok där ni lär er var på jorden man kan uppleva vulkanutbrott, bestiga de högsta bergen och hitta ädelstenar.

Boken finns här.

6. Super-Charlie och skurksystern av Camilla Läckberg

Super-Charlie och skurksystern
Super-Charlie är inget vanligt barn, han är nämligen ett barn med superkrafter. När familjen får tillskott i form av lilla Polly börjar mystiska saker hända. Kan den till synes oskyldiga Polly ha ett finger med i spelet?

Boken finns här.

7. Bokbarnet av Oliver Jeffers och Sam Winston/h2>

En magisk bilderbok som inspirerar läsaren att utforska, ifrågasätta, skapa och använda sin fantasi. En flicka seglar på sin flotte över ett hav av ord. Hon träffar en ung pojke och de dras in i ett äventyr i berättelsernas värld. De färdas genom skogar av sagor och över höga låtsasberg som lockas fram pojkens fantasi.
Boken finns här.

8. Vips i trädet av Oskar Jonsson

Vips i trädet
Vips är skogens minsta och mest hjälpsamma äventyrare. När regnet öser ner tar han skydd under en stor ek, där hittar han en rädd och ledsen hackspettsunge som har kommit bort från sin familj. I boken hittar ni även fakta om djur och natur.

Boken finns här.

9. Kurran och Pigan räddar en liten av Lisa Moroni

Kurran och pigan räddar en liten
De bästa vännerna Kurran och Pigan ska just ha en picknick när de ser två läskiga fåglar som ska äta upp en liten larv. De skyndar för att hjälpa larven, tar hem och tar hand om honom. Larven växer för varje dag, men en dag är larven plötsligt borta.

Boken finns här.

10. Sagasagor av Josefine Sundström och Emma Göthner

Sagasagor
En boksserie om Saga och hennes äventyr i vardagen. Läs om när Saga går till frisören, går på fest på förskolan, tappar sin första tand och handla händelser, små som stora. Böckerna är en perfekt övergång från att läsa bilderböcker till textböcker.

Böckerna finns här.

11. Puck-böckerna av Anna-Karin Garhamn

Puck lär sig cykla
En bokserie som både väcker nyfikenhet bland barn och bjuder på igenkänning. Följ med när Puck går på bio för första gången, flyger flygplan, går till frisören och lär sig cykla.

Böckerna finns här.

12. Dom som bestämmer av Lisen Adbåge

dom som bestämmer
En kaxig och smart bilderbok om vikten av att säga nej, makt och mobbning. På skolgården är det ett gäng som alltid bestämmer vilka som får vara med och leka. När de som bestämmer ska spela fotboll och inser att de inte är tillräckligt många tillåts barnen som vanligtvis inte får vara med och leka att göra det. När barnen säger nej sker ett maktskifte.

Boken finns här.

13. Bojanserien av Johan Anderblad

Bojan och traktorn
Böckerna för barnet som älskar fordon. I en blandning av fakta och saga om Bojan som stöter på olika fordon som brandbilar, tåg, traktorer och polisbilar. Ofta är det något djur som ska räddas och ni får lära er om tekniken bakom fordonen.

Boken finns här.

14. Chinos tjocka kinder av Maria Nilsson Thore

Chinos tjocka kinder
China är hamstern med tjockast och mjukast kinder, det händer alltid något kul i hamsterburen när Chino är i farten. Med en stor personlighet och mycket energi sprider han glädje, men alla uppskattar inte påhitten. När Chino stoppar in allas frön i kinderna tvingas han tänka på de andra.

Boken finns här.

15. Halsen rapar, hjärtat slår av Emma och Lisen Adbåge

Halsen rapar, hjärtat slår
En bok full av verser, dikter och rim om allt mellan himmel och jord. Ord och bild kombinerar humor med allvar i en bok familj, vänskap, saknad och att bli stor.

Boken finns här.

16. Majas alfabet av Lena Andersson

Majas alfabet
Lär dig alfabetet tillsammans med Maja och sjung sånger om Asken, Eken, Humlen och alla andra träd, blommor och växter som går att hitta i naturen.

Boken finns här.

17. Puttes äventyr i blåbärsskogen av Elsa Beskow

Puttes äventyr i blåbärsskogen
En klassisk saga från en av våra främsta barnboksförfattare och illustratörer om Putte som ger sig ut i skogen för att plocka blåbär och äventyren han upplever.

Boken finns här.

18. Pricken av Margret och H. A. Rey

Pricken
En älskad barnbok om en kaninfamilj med nio kaninungar. Åtta av kaninungarna är helvita, precis som föräldrarna, men den nionde har bruna prickar över hela kroppen och blå ögon.

Boken finns här.

19. Alfons Åberg av Gunilla Bergström

Alfons Åberg
En serie barnböcker om Alfons, en ganska vanlig kille som bor med sin pappa. Ibland leker han med sin låtsaskompis Mållgan och ganska ofta tävlar han med sin pappa om vem som är bäst på olika vardagliga.

Böckerna finns här.

20. Pettson och Findus av Sven Nordqvist

Pettson och Findus
Gubben Pettson bor tillsammans med sin katt Findus och några höns på en gård på landet. Tillsammans hittar de på olika äventyr, fångar rävar och bakar pannkakstårta.

Böckerna finns här.

21. Vem ser Dim? av Maria Nilsson Thore

Vem ser Dim?
Dim är en pytteliten varelse som bor djupt inne i skogen, han är mindre än en kotte. Dim är nyfiken på de stora som kommer till skogen, men han är så liten att ingen ser honom. En dag hör han ett pyttelitet pip.

Boken finns här.

22. En stjärna vid namn Ajax av Ulf Stark och Stina Wirsén

En stjärna vid namn Ajax
Johan och hunden Ajax är vänner som bjuder varandra på korv och jagar fjärilar. Och om den ena försvinner kan den andra resa genom världsrymden för att hitta honom igen. Ulf Stark och Stina Wirsén skapar barnboksmagi tillsammans.

Boken finns här.

23. Till vildingarnas land av Maurice Sendak

till vildingarnas land
Den busiga Max skapar en fantasivärld full av vildingar. Max lyckas tämja vildingarna med sin magiska blick och upplever spännande äventyr. Men efter ett tag längtar han hem till tryggheten och någon som tycker om honom.

Boken finns här.

24. Här är vi av Oliver Jeffers

Här är vi
En poetisk faktabok om allt du behöver veta om att bo på jorden. Fakta blandas med funderingar i den här magiska kärleksförklaringen till vår planet och livet på den.

Boken finns här.

25. Samlade sagor om Pelle Kanin av Beatrix Potter

Samlade sagor om Pelle kanin av Beatrix Potter
En samling med tre klassiska sagor om Pelle Kanin: Sagan om Pelle Kanin, Sagan om Benjamin Kanin och Sagan om Flopsys ungar. När busiga och nyfikna Pelle tar sig in grannens trädgård för att frossa i grönsaker tas han på bar gärning.

Boken finns här.

26. Det var en gång en pojke av Oliver Jeffers

Det var en gång en pojke
En samlingsbox med tre prisbelönta bilderböcker. Följ med en nyfiken liten pojke på tre spännande äventyr när han reser till Sydpolen och vidare till månen. Tre vackra böcker om vänskap och ensamhet.

Boken finns här.

27. Gropen av Emma Adbåge

Gropen
Bakom gymnastiksalen ligger Gropen. Någon tog bort en massa grus där förr i tiden och istället finns nu en grop med stubbar och sly där man kan leka. Barnen leker länge och har hur roligt som helst — men de vuxna hatar Gropen. En bilderbok om fantasi, lek och fega vuxna som aldrig ger sig.

Boken finns här.

28. Dino deluxe av Sarah Shepard

Dino Deluxe
Det bästa, roligaste och mest fascinerande ur Massa dinosaurier och Varning för köttgänget. På ett smart och roligt sätt får ni lära er det mest spännande hur dinosaurier levde, vad de åt och hur de olika tidsperioderna såg ut. Den här boken är även uppdaterad med alla häpnadsväckande uppgifter som dykt upp de senaste åren.

Boken finns här.

29. Sandvargen av Åsa Lind och Kristina Digman

Strandvargen
En dag när Zackaria gräver i sanden hittar hon den sällsynta Sandvargen. Han är glittrig, sandgul och har funnits hur länge som helst. Ingen fråga är för liten eller för stor för Sandvargen som är en fena på att förklara, till exempel vart färger tar vägen på natten och hur man bäst begraver en fågel.

Boken finns här.

En sida till? Fortsätt läs!