6 barnböcker om att gå på förskolan — Bokino
6 barnböcker om att gå på förskolan
Boktips

6 barnböcker om att gå på förskolan

Vi lämnar barnen på morgonen, hämtar dem på eftermiddagen. Men vad händer däremellan? Här finns läsning för alla stora och små som vill bekanta sig med förskolan.

Av: Linnéa Ivares

Vi lämnar barnen på morgonen, hämtar dem på eftermiddagen. Men vad händer däremellan? Här finns läsning för alla stora och små som vill bekanta sig med förskolan.

1. Alla tre inne på förskolan Ärtan av Maria Nilsson Thore

”Alla tre”-böckerna är en serie bilderböcker som utspelar sig i en vardagsmiljö som alla förskolebarn kan känna igen sig i. I Alla tre inne på förskolan Ärtan får läsaren utforska den mysiga förskolemiljön tillsammans med Ester, Idde och Valle. Titta, hitta och peka bland kuddar, leksaker och pyssel.De andra böckerna i serien heter: Alla tre gräver en grop Alla tre vilar, Alla tre klär på sigAlla tre har fruktstund, Alla tre vill leka två, Alla tre slutar med napp och Alla tre ute på förskolan Ärtan.

Boken finns här.

2. Boken om att gå på förskolan av Josefine Sundström och Mervi Lindman

Dam-Dam går till förskolan. Förskolan har en grind och innanför den finns många att säga hej till: ”Hej, hej, hej, hej, hej, hej!” Josefine Sundström fångar med korta enkla meningar och i en lätt poetisk realism en helt vanlig dag på förskolan. Vi följer Dam-Dam från morgonens promenad med mamma till pappas hämtning på eftermiddagen. Men vad händer däremellan?

Boken fins här.

Läs också: Josefin Sundströms fiffiga inskolningstips.

3. Det är en gris på dagis av Johanna Thydell och Charlotte Ramel

Det är en gris på dagis är Johanna Thydells kritikerrosade och storsäljande förskoledrama. En humoristisk, poetisk och lagom verklighetstrogen berättelse med knorr. Grisen står i sin hage och tittar på barnen som leker långt därborta på dagis. Grisen är ensam, han vill också vara med. Han gräver och gräver och rätt var det är står han vid dagisets staket. Alla barnen blir överlyckliga. Men hur gömmer man en gris på dagis?

Boken finns här.

4. Pelle Svanslös på Kattis av Gösta Knutsson, Åsa Rönn och Michael Rönn

Hälsa på i katternas egen förskola! När Majas mamma Gunsan blir sjuk hoppar Pelle och Maja in i hennes ställe som lärare på förskolan kattis. Det blir en spännande dag för alla kattungarna. Men när de leker kurragömma försvinner plötsligt den minsta kattungen Frallan och Pelle får skulden. Alla katter börjar leta. Alla utom Måns …

Boken finns här.

5. Emmas första dag på dagis av Gunilla Wolde

70-talsklassiker som håller än (om föräldern vill kan man kanske ersätta ”dagis” med ”förskola”…) . Emma och lillebror ska börja på dagis. Men Emma tycker dagis är onödigt, för hon kan ju passa lillebror. Böckerna om Totte och Emma är riktiga barnboksklassiker. Vardagsnära berättelser i kombination med tidlösa illustrationer gör böckerna ständigt aktuella. Totte- och Emmaböckerna har översatts till ett flertal språk och fortsätter att locka nya generationer läsare världen över.

Boken finns här.

6. Mallan, pappa och förskolan av Jonas Lindén och Mia Nilsson Evidon

I dag ska pappa vara på förskolan hela dagen, ända till efter mellis. Mallan tycker att det ska bli jättekul, hennes mage är alldeles full med pirr. Men pappa är inte så himla bra på att vara på förskolan. Han klantar till det hela tiden. Det blir faktiskt jätterörigt. Lyhört barnperspektiv som humoristiskt och på pricken fångar ett förskolebarns vardag och tankar i både text och bild.

Boken finns här.

En sida till? Fortsätt läs!