Skilda, ensamstående och hbtq — 13 barnböcker med olika familjetyper
Böcker

Skilda, ensamstående och hbtq — 13 barnböcker med olika familjetyper

En del barn har skilda föräldrar, en del har två mammor eller lever med bara en förälder. Familjer ser ut på många olika sätt och långt ifrån alla lever i den stereotypa kärnfamiljen. Vi listar 13 barnböcker som visar upp olika former av familjer.

Av: Elsa Sjögren

En del barn har skilda föräldrar, en del har två mammor eller lever med bara en förälder. Familjer ser ut på många olika sätt och långt ifrån alla lever i den stereotypa kärnfamiljen. Vi listar 13 barnböcker som visar upp olika former av familjer.

1. Kapten Kalsong av Dav Pilkey

kapten kalsong
George och Harold är drygt tio år gamla och ritar en tecknad serie om den coola superhjälten Kapten Kalsong, utrustad med ”kalsongkraft” för att besegra skurkarna. Alla älskar serien förutom den elaka rektorn Mr Krupp. George och Harold hypnotiserar rektorn som förvandlas till deras egen superhjälte. Iförd endast vita kalsonger rusar han ut för att kämpa för sanning och rättvisa — utan några som helst krafter. Passar barn mellan 6-9 år.

Boken finns här.

Missa inget

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

2. Tionde våningen av Christina Herrström

Tionde våningen av Christina Herrström
Jorindas föräldrar har skilt sig och hon bor ensam kvar i lägenheten på tionde våningen. Vännerna tycker att friheten låter som ett drömupplägg, men att få pengarna att räcka till maten och finnas där för en pappa som isolerat sig i sommarstugan känns ibland övermäktigt. En kväll träffar hon Emanuel på en fest och förälskelsen fyller Jorinda med motstridiga känslor. Över jullovet tar hon båten till pappa för att försöka förstå vad hon vill i livet och vilka hon vill dela det med. Passar tonåringar.

Boken finns här.

Läs också: 28 normbrytande barn- och ungdomsböcker med HBTQ-personer

3. Här vill inte hundar bo av Anna Ehring

Här vill inte hundar bo av Anna Ehring
Maria är sex år gammal och allt hon vill ha är en hund. Men mamma säger att hundar inte trivs bland asfalt och höghus. Trots det fortsätter Maria att drömma om en hund, drömma om en kompis och drömma om att mamma och pappa inte ska skilja sig. Passar barn mellan 6-9 år.

Boken finns här.

4. Lisbet och Sambakungen av Emma Karinsdotter och Hanna Gustavsson

Lisbet och Sambakungen av Emma Karinsdotter
Lisbet bor med sin farmor Sambakungen och katten Sixten. Farmor älskar geléhallon, att cykla, hemliga agentuppdrag och att tantsnuska med sin gamla flickvän. När hösten och skolan närmar sig bestämmer sig Lisbet och Sambakungen för att göra så mycket det bara går av sommaren. Passar barn mellan 6-9 år.

Boken finns här.

5. Vems bebis? av Stina Wirsén

Vems bebis av Stina Wirsén
Kattens mamma och pappa längtade så mycket efter ett barn och adopterade katten. Nu är katten stor och mammas mage är rund, precis som en boll. Hon har en bebis i magen, men vem ska ha den? Passar små barn mellan 0-3 år.

Boken finns här.

6. Else-Marie och småpapporna av Pija Lindenbaum

Else-Marie och småpapporna
En dag säger Else-Maries mamma att småpapporna ska hämta henne på fritids. Småpapporna har aldrig varit på fritids innan och Else-Marie är rädd för att saker kommer gå fel. Tänk om de andra barnen tror att småpapporna är dockor? Tänk om någon sätter sig på småpapporna? Men när papporna kommer är det precis som vanligt. Passar barn mellan 3-6 år.

Boken finns här.

7. En hemlig vän av Katarina Genar

En hemlig vän av Katarina Genar
Henrietta är missnöjd. Ända sedan hon och mamma flyttade till stan jobbar mamma hela tiden. Det är pappas fel, han ville bo med någon annan istället. Nu ringer han varje dag men Henrietta svarar aldrig. Istället riktar hon uppmärksamheten mot den snälla men mystiske herr Wahlgren som bor i hennes hus. Vem är han? Och vem är den lilla flickan som gungar på gården, trots att man inte får? Passar barn mellan 9-12 år.

Boken finns här.

8. Vem är var? av Stina Wirsén

Vem är var? av Stina Wirsén
Nalle vill leka med sina kompisar, men var är de någonstans? Nallen går och knackar på hos de olika familjerna och letar efter katten och fågel, som i sin tur är hemma hos nalle. En spring-i-dörrar-bok för de minsta där vi får hälsa på hos de olika djuren och möta olika familjekonstellationer. Passar barn mellan 0-3 år.

Boken finns här.

Missa inte! 12 böcker om normer och jämställdhet som alla borde läsa i skolan

9. Miras Martin av Anna Ehring

Miras Martin av anna ehring
Mira och Martin har varit kompisar i många år, men bara i hemlighet. I skolan låtsas de att de knappt känner varandra, de vill inte att någon ska tro att de är ihop. I själva verket är Mira kär i Martin. Samtidigt måste Mira hantera det här med att ha skilda föräldrar, att träffa pappas nya tjej och bo med en mamma som alltid har dåligt med pengar. Passar barn mellan 9-12 år.

Boken finns här.

10. Ni kommer sakna mig av Moa Herngren

Ni kommer sakna mig av Moa Herngren
På sommarlovet åker mamma till Dalarna med sin nya kärlek och pappa åker till Mallorca med sin nya familj. Båda föräldrarna tror att My är med den andra, men i själva verket är hon ensam kvar i stan. Istället för att berätta för sina föräldrar om misstaget bestämmer hon sig för att klara sig själv. Under några månader lär sig My om att överleva utan jobb och pengar, bosätter sig i ett läger i skogen och hamnar i händerna på knartlangare. Passar tonåringar.

Boken finns här.

11. Mysterium för utomjordingar av Rose och Rebecka Lagercrantz

Mysterium för utomjordingar
Humlan går i fjärde klass. Tillsammans med sin pappa och lillasyster har hon precis flyttat från landet till Stockholm, mamma har stuckit iväg till England. När ett äkta pärlhalsband dyker upp i Humlans bänk och sedan försvinner måste hon lösa fallet. Samtidigt behöver hon handskas med andra problem såsom utomjordingarnas lömska invasionsplan och svårigheter att förstå vad som egentligen hände mellan Humlans föräldrar. Passar barn mellan 6-9 år.

Boken finns här.

12. Lill-Zlatan och morbror raring av Pija Lindenbaum

Lill-Zlatan och morbror raring Pija LIndenbaum

Lill-Zlatan älskar att vara med sin morbror raring. De fikar, går och simmar och gör roliga saker. Men en dag sitter någon i morbrors kök. Han heter Steve och kommer från nåt Trelleborg. Lill-Zlatan tycker att han kan åka tillbaka till det där Trelleborg. Men Steve vill inte flytta på sig i första taget. Lill-Zlatan är svartsjuk! Passar barn mellan 3-6 år.

Boken finns här.

13. Familjeboken av Edward Summanen

Familjeboken av Edward Summanen

Familjer kan se ut nästan hur som helst och barn kan bli till på många olika sätt. Familjeboken handlar om många olika former av familjebildningar och vidgar begreppet familj. Boken tar upp hur ett barn blir till, insemination, sex, adoption, provrörsbefruktning samt såväl samkönade som olikkönade föräldrakonstellationer. Passar barn mellan 3-6 år.

Boken finns här.

En sida till? Fortsätt läs!