Alexander Jansson:
Inspiration

Alexander Jansson: "Folk säger att mina bilder inspirerar och ger hopp"

Av: Johanna Stenius
Fotograf: Hillevi Nagel

Hej Alexander! Vad vill du ha att dricka?
– Gärna lite julmust – denna ytterst märkliga dryck som inte påminner om något annat. Annars fungerar även varm choklad eller en Coopers best extra stout.

Dina illustrationer är otroligt populära, och du har till exempel 564 894 följare på Facebook. Galet många! Vad är det människor ser och tycker om i dina illustrationer, tror du?
– Väldigt ofta får jag höra från de som gillar mina bilder att de påminner dem om hur de tänkte och såg på världen som barn. Att bilderna inspirerar och ger hopp. Stora ord men eftersom jag nästan dagligen får höra detta från människor från hela världen kan det ligga nåt i det. Får man hoppas.

Hur skulle du själv beskriva din stil?
– Grön, turkos och obehagligt mysig.

Vad har du för bakgrund?
– Jag har studerat och försökt utöva traditionellt oljemåleri, jag har även studerat och försökt utöva traditionell och digital animation.  Jag fastnade någonstans däremellan.

Har du några egna favoriter eller inspirationskällor?
– Dave Mckean är en stor inspirationskälla när det kommer till att hämningslöst blanda olika typer av tekniker som fotografi, måleri och teckning. Tidiga inspiratörer som fortfarande finns i det undermedvetna är Jan Lööf och Tove Jansson. Och Star Wars. Numera tittar jag ofta på sådant som är långt ifrån min egen stil. Just nu följer jag diverse extremt duktiga samtida oljemålare. De har för det mesta helt enfaldigt tråkiga motiv men däremot är de fantastiskt duktiga på färg, ljus och stämning. Det inspireras jag av och kanske flyter inslag av detta in i mina egna bilder.

Nu kommer din första egna bilderbok. Hur känns det? Och har du något mer på gång?
– Det är en märklig känsla att se något som jag arbetat med så länge i tryckt form. Först vågade jag knappt öppna boken. Allt verkade ha blivit fel i tryckprocessen. Men nu är vi kompisar igen.
– Bilderbok nummer två har precis påbörjats, denna har som syfte att bli något helt annorlunda mot den första boken. Vi får se hur det går.

Köp boken här

Köp boken här

Fakta

 • Vem:

  Alexander Jansson

 • Född:

  1977 i Uppsala.

 • Bor:

  I Göteborg med sambo, son och dotter.

 • Gör:

  Illustratör, bilderboksförfattare, ibland animatör, ibland musiker…

 • Aktuell:

  Med första egna bilderboken Monster, spöken och kanelbullar.

En sida till? Fortsätt läs!