7 bilderböcker som vuxna kommer att älska
7 bilderböcker som vuxna kommer att älska
Böcker

7 bilderböcker som vuxna kommer att älska

En riktigt bra bilderbok passar lika bra för vuxna. Mångbottnade texter, underbara illustrationer och stora budskap… Njut av en barnbok ikväll, ensam eller med ett barn.

Av: Johanna Stenius

En riktigt bra bilderbok passar lika bra för vuxna. Mångbottnade texter, underbara illustrationer och stora budskap… Njut av en barnbok ikväll, ensam eller med ett barn.

1. På pricken om sorg

Adjö, herr Muffin av Ulf Nilsson och Anna-Clara Tidholm
Herr Muffin tänker tillbaka på sitt liv. En gång var han ett ungt och starkt marsvin som kunde kånka och bära på gurkor men nu är han gammal, trött och grå.
Han minns och gör en liten lista:
Jag har haft det bra, bättre än de flesta. 1 mycket klok och vänlig fru. 1 blått litet hus med egen brevlåda. 6 små lurviga barn. 3 gånger om dagen kelad med. 728 hela gurkor under livet. 2555 fång gräs, hö och maskrosor. Och post då och då i brevlådan.
Sedan får han ont i magen och den här prisbelönta boken blir fruktansvärt sorglig… Magisk läsning för precis alla. (Mer om sorg och död finns här) 

 

Missa inget

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

2. Filosofiskt om livets vackra

Livet på en pinne av Maria Nilsson Thore
Livet är en fantastisk resa fylld av utmaningar, funderingar och äventyr. Här drömmer det ägget om livet som väntar. Dess högsta önskan är att bli en fågel, att finna trygghet i flocken och samtidigt kasta sig ut och flyga fritt för vinden. Men livet är också fullt av utmaningar och farhågor: att tvingas lämna boet och stå på egna ben, att vara sig själv bland tusen andra, och inte minst att få leva fri bortom burar och galler.
Ett poetiskt mästerverk att läsa om och om igen.

3. Om att våga

Ensam mullvad på en scen av Ulf Nilsson och Eva Eriksson
Aldrig någonsin är världen hemskare än när man är rädd för att göra bort sig inför en massa människor! Men ibland måste man våga, om inte annat för någon annans skull …
En innerlig bilderbok med varm humor, om den kanske största rädslan av alla. Finstämda, mjuka illustrationer i dova, mörka färger speglar, understryker och kompletterar stämningarna och tonen i texten på ett fulländat sätt.

4. Gripande om krig och syskonskap

Systern från havet av Ulf Stark och Stina Wirsén
Sirkka måste resa ensam över havet till några hon inte känner. I det nya landet bor Margareta. Mellan flickorna växer sakta en okuvlig vänskap fram. Ulf Starks berättelse är gripande och symbolladdad. Stina Wirséns akvareller flödar av stämningar och färg.  I skuggan av kriget och de vuxna utvecklas sakta flickornas vänskap, som inte alls är självklar, och därför blir den dyrbaraste.

5. Finstämt om ålderdom och saknad

Huset som vaknade av Martin Widmark och Emilia Dziubak
På kvällen när gubben Larson som vanligt har gått igenom huset och släckt ner rum för rum och dröjt sig kvar för att minnas sin fru och barn och deras liv i det gamla huset, knackar det plötsligt på dörren. En liten pojke med en mystisk kruka står utanför. Inte kan väl han, gubben Larson, ta hand om ett alldeles nysått frö? Jo, det kan han och det kommer att förändra hans liv. En stark bok om att våga ge sig ut ur sitt skal.

6. Fundamentala frågor om livet

Den lille prinsen av Antonie De Saint-Exupéry
Den här filosofiska fantasysagan är en av världens mest älskade böcker. Mitt ute i Saharaöknen, där en pilot tvingats nödlanda sitt flygplan, dyker en liten prins från en annan planet upp från ingenstans. Människan förbryllar honom. Varför värderar hon så gärna sin tillvaro med hjälp av siffror? Eller dömer efter utseende, när den sanna skönheten ju inte går att se med ögonen?

 

 

7 bilderböcker som vuxna kommer att älska

7. Magiskt bokäventyr

Flickan som ville rädda böckerna av Klaus Hagerup och Lisa Aisato

Ett magiskt äventyr för alla som älskar böcker — även vuxna. Anna älskar böcker och vännerna som lever för evigt inuti dem. Men hon ska snart fylla 10 och är rädd för att bli gammal och dö. En av Annas bästa vänner är bibliotekarien fru Monsen som en dag berättar vad som händer med de böcker som ingen lånar. Böckerna försvinner och förstörs av den mystiske Milton Berg. Anna måste rädda böckerna och alla de som bor i dem.