13 hästböcker ditt barn kommer att älska
Foto: Shutterstock Hoppla! 13 tips på hästböcker för barn
Böcker

Hoppla! 13 tips på hästböcker för barn

Låt ditt barns hästintresse blomstra även utanför stallet med varma, spännande och roliga hästböcker. Vi listar 13 stycken för olika åldrar.

Av: Elsa Sjögren
Fotograf: Shutterstock

Låt ditt barns hästintresse blomstra även utanför stallet med varma, spännande och roliga hästböcker. Vi listar 13 stycken för olika åldrar.

1. Tävla med Sigge av Lin Hallberg och Margareta Nordqvist

Tävla med Sigge
Den senaste boken i serien om Sigge. Elina är skötare på sin favorithäst Sigge, en supersöt shettis. När Ingela blir sjuk får Elina, hennes mamma och de andra ponnytjejerna sköta stallet själva i en hel vecka. Elina är glad över att få mer tid med Sigge, men det är mycket som måste ordnas inför hopptävlingen på Lunda. Passar barn mellan 6-9 år.

Boken finns här.

Missa inget

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

2. Märta rider ut av Erika Eklund Wilson

Märta rider ut
En lättläst och humoristisk bok i serien om Märta, en tjej som älskar hästar och nyligen börjat på ridskola men samtidigt är rädd för hästar. I den här boken drömmer Märta och hennes bästis Maja om att rida islandshäst igen. Gärna i skogen med favorithästarna Freja och Saga. När det är dags att ge sig ut följer Märtas mamma också med. Passar barn mellan 6-9 år.

Boken finns här.

3. Billy badar av Margareta Nordqvist

Billy badar
Lätt läsning i versaler som passar nybörjarläsaren. Hästen Billy är en riktig rymningsexpert och ger sig gärna ut på egna utflykter utanför hagen. När han är på besök på Pelles gård rymmer Billy ner till sjön för ett svalkande dopp i värmen. Men när stora, mörka moln tornar upp sig på himlen inser han att äventyret kanske blivit lite väl spännande. Passar barn mellan 6-9 år.

Boken finns här.

4. Vad som än händer av Katja Timgren

Amanda och Ila Vad som än händer är en berättelse om vänskap och hästar. Om att vara den som ser någon mobbas. Om att inte veta vad man ska göra. Om en vänskap som övergår i kärlek. Om en sommar när barndomen tar slut. Passar 9-12- åringar.

Boken finns här.

Missa inte! 10 böcker om att inte ta någon skit

5. Indra Larssons inte helt perfekta hästliv av Lin Hallberg

Indra Larssons inte helt perfekta hästliv
Den första delen i serien ”Hästviskaren”. Indra Larsson älskar djur. Hon har två smarta råttor, en trött men gosig kanin, ett akvarium fullt med fiskar och två zebrafinkar. Dessutom sparar hon till att köpa en kakaduan. Men det hon önskar sig mest av allt är en häst, och en dag står det plötsligt tre stycken i grannens hage. Hon bestämmer sig för att det måste vara meningen att just hon ska ta hand om och sköta dem. Passar barn mellan 9-12 år.

Boken finns här.

6. Cirkusponnyn av Lin Hallberg och Karin Åström Bengtsson

Cirkusponnyn
Tiger, Lo och Levi går på en cirkus som har kommit till Vik. Plötsligt blir en olycklig ponny folkilsk och när cirkusen sedan åker vidare från ponnyn inte följa med. Istället får ponnyn stanna hos Tiger, i alla fall över sommaren. Passar barn mellan 6-9 år.

Boken finns här.

7. Vänd rätt upp av Emelie Novotny

Vänd rätt upp
Sommaren efter studenten åker Ylvas kompisar till London och Lund, själv stannar hon kvar hemma och jobbar i stallet. Hon älskar hästar och att få vara nära, rida och sköta om dem är allt hon kan önska sig. Men det händer mycket i stallet. Ylva får ansvar för att träna ett föl och sköta stallet när ägaren åker iväg på en tävlingarna i Falsterbo. Dessutom rusar känslorna i hela kroppen när hon är nära Nicole. Passar tonåringar.

Boken finns här.

8. Full galopp på Flinga av Inger Frimansson

Full galopp på Flinga
Frossan, Bojan och Fiona ska få åka till Island och hälsa på hos en islandshästuppfödare, där väntar den vita islandshästen Flinga. Medan Frossan är pirrig av resfeber oroar sig Fiona över hur mycket resan kostar. Men kompisarna i Kona-klubben kommer med en smart idé. Passar barn mellan 9-12 år.

Boken finns här.

9. Stallet på kullen av Reeta Niemelä och Salla Savolainen

Stallet på kullen
Stallet på kullen har blivit en ponnyklubb där medlemmarna får lära sig allt om att ta hand om hästar och ordna i stallet. Iris blir bästa vän med den gulliga ponnyn Stolt och lär sig att rida. En varmhjärtad berättelse och handbok i ett. Passar barn mellan 6-9 år.

Boken finns här.

10. Jag är Nellie av Nellie Berntsson

Jag är Nellie av Nellie Berntsson
Blogg- och Youtubefenomenet Nellie Berntsson skriver ärligt om att vara tonåring, bloggstjärna och livet med hästarna i stallet. Hon berättar om anledningen till att hon bytt skola tre gånger, att jobba stenhårt för sina drömmar och känslan att inte riktigt ha några nära vänner. Passar tonåringar.

Boken finns här.

11. Hästdetektiverna: Mysteriet med den hemliga ryttaren av Catharina Hansson och Lena Furberg

Hästdetektiverna
Den senaste boken i serien som kombinerar hästar med mysterium. De bästa vännerna Alex och Noa upptäcker att någon smyger sig in i stallet när ingen är där. Saker har flyttats och en okänd ryttare rider hästarna i hemlighet. Tjejerna bestämmer sig för att lösa mysteriet och ta personen på bar gärning. Passar barn mellan 6-9 år.

Boken finns här.

12. Star Stable. Ödesryttarna: Legenden vaknar av Helena Dahlgren

star stable. ödesryttarna
Sägnen säger att när de fyra ödesryttarna och deras hästar är samlade på ön Jorvik kommer det goda att segra. Men Lisa och hennes vänner har svårt att ta det på allvar. Sedan Lisas häst blev stulen och hennes pappa spårlöst försvunnit har ödesryttarna än mindre tid att ägna åt gamla legender. De ger sig ut i Jorviks magiska landskap för att söka svar på vad som händer på ön. Samtidigt måste Anne hitta sin häst som tycks ha förflyttats till en parallell verklighet. Passar barn mellan 9-12 år.

Boken finns här.

Läs mer: Hon gjorde hästbok av onlinespelet Star Stable: ”Drömmen för en feminist och mamma till döttrar”

13. Som stjärnor faller av Lin Hallberg


När Tess mormor dör lämnar familjen stan för ett liv på landet i det gamla huset vid Bäckafallet. Tess känner sig halv utan den bästa vännen Liv vid sin sida, och sorgen efter mormor är stor. Hon söker tröst i de stora skogarna där hon en dag möter Tom och hans häst. Tom vill lära Tess att rida och han får en stor plats i hennes liv. En bok om den första kärleken där klassisk hästbok möter magisk realism. Passar tonåringar.

Boken finns här.