Foto: Shutterstock Hoppla! 13 tips på hästböcker för barn
Böcker

Hoppla! 13 tips på hästböcker för barn

Låt ditt barns hästintresse blomstra även utanför stallet med varma, spännande och roliga hästböcker. Vi listar 13 stycken för olika åldrar.

Av: Johanna Stenius

Låt ditt barns hästintresse blomstra även utanför stallet med varma, spännande och roliga hästböcker. Vi listar 13 stycken för olika åldrar.

Bok 1

Star Stable – Ödesryttarna: Mörkret faller av Helena Dahlgren

Den tredje och avslutande delen i berättelsen om de fyra Ödesryttarna, baserat på det ofantligt populära datorspelet Star Stable. I Ödesryttarna: Mörkret Faller står Lisa, Anne, Linda och Alex inför sin största prövning hittills. Dark Cores mörka planer riskerar att förinta hela den magiska ön Jorvik, och i förlängningen hela världen. Men ödesryttarnas magi, och det speciella band de alla har till sina hästar, är mäktigare än all ondska. Men de måste lära sig att behärska magin. Något som tar tid, och tid är det enda som ödesryttarna inte har. Passar barn 9-12 år.

Bok 2

Börja rida med Sigge: Rida lätt av Lin Hallberg och Margareta Nordqvist

Den senaste boken i serien om hästen Sigge. Saga och Harry har precis börjat rida på Brobygården och har massor av frågor: Varför är det bokstäver på ridbanans sidor? Hur får man hästen att gå dit man vill? Och vad betyder det egentligen att rida lätt? Med tips och tricks från de lite äldre stallskötarna Elina och Mattis (och från Sigge och Sam såklart) får de två nybörjarna veta hur det går till i stallet och när man rider. Passar barn mellan 6-9 år.

Bok 3

Märta rider ut av Erika Eklund Wilson

En lättläst och humoristisk bok i serien om Märta, en tjej som älskar hästar och nyligen börjat på ridskola men samtidigt är rädd för hästar. I den här boken drömmer Märta och hennes bästis Maja om att rida islandshäst igen. Gärna i skogen med favorithästarna Freja och Saga. När det är dags att ge sig ut följer Märtas mamma också med. Passar barn mellan 6-9 år.

Bok 4

Billy badar av Margareta Nordqvist

Lätt läsning i versaler som passar nybörjarläsaren. Hästen Billy är en riktig rymningsexpert och ger sig gärna ut på egna utflykter utanför hagen. När han är på besök på Pelles gård rymmer Billy ner till sjön för ett svalkande dopp i värmen. Men när stora, mörka moln tornar upp sig på himlen inser han att äventyret kanske blivit lite väl spännande. Passar barn mellan 6-9 år.

Bok 5

Vad som än händer av Katja Timgren

Amanda och Ila Vad som än händer är en berättelse om vänskap och hästar. Om att vara den som ser någon mobbas. Om att inte veta vad man ska göra. Om en vänskap som övergår i kärlek. Om en sommar när barndomen tar slut. Passar 9-12- åringar.

Bok 6

Indra Larssons inte särskilt lyckade ridlektioner av Lin Hallberg

Andra delen i serien” Hästviskaren”, om den dagdrömmande och totalt djurtokiga Indra. Halvlyckade ridlektioner, före detta bästisar och trångt i zebrafinksburen – Indra Larsson har mycket att tänka på. Och när Sander, westernryttare och djurkommunikatör, berättar att han ska leda en clinic för problemhästar på jullovet och lovar att Indra ska få komma dit och hjälpa till, blir det inte direkt mindre grejer. Passar barn mellan 9-12 år.

Bok 7

Cirkusponnyn av Lin Hallberg och Karin Åström Bengtsson

Tiger, Lo och Levi går på en cirkus som har kommit till Vik. Plötsligt blir en olycklig ponny folkilsk och när cirkusen sedan åker vidare från ponnyn inte följa med. Istället får ponnyn stanna hos Tiger, i alla fall över sommaren. Passar barn mellan 6-9 år.

Bok 8

Vänd rätt upp av Emelie Novotny

Sommaren efter studenten åker Ylvas kompisar till London och Lund, själv stannar hon kvar hemma och jobbar i stallet. Hon älskar hästar och att få vara nära, rida och sköta om dem är allt hon kan önska sig. Men det händer mycket i stallet. Ylva får ansvar för att träna ett föl och sköta stallet när ägaren åker iväg på en tävlingarna i Falsterbo. Dessutom rusar känslorna i hela kroppen när hon är nära Nicole. Passar tonåringar.

Bok 9

Full galopp på Flinga av Inger Frimansson

Frossan, Bojan och Fiona ska få åka till Island och hälsa på hos en islandshästuppfödare, där väntar den vita islandshästen Flinga. Medan Frossan är pirrig av resfeber oroar sig Fiona över hur mycket resan kostar. Men kompisarna i Kona-klubben kommer med en smart idé. Passar barn mellan 9-12 år.

Bok 10

Stallet på kullen av Reeta Niemelä och Salla Savolainen

Stallet på kullen har blivit en ponnyklubb där medlemmarna får lära sig allt om att ta hand om hästar och ordna i stallet. Iris blir bästa vän med den gulliga ponnyn Stolt och lär sig att rida. En varmhjärtad berättelse och handbok i ett. Passar barn mellan 6-9 år.

Bok 11

Jag är Nellie av Nellie Berntsson

Blogg- och Youtubefenomenet Nellie Berntsson skriver ärligt om att vara tonåring, bloggstjärna och livet med hästarna i stallet. Hon berättar om anledningen till att hon bytt skola tre gånger, att jobba stenhårt för sina drömmar och känslan att inte riktigt ha några nära vänner. Passar tonåringar.

Bok 12

Hästdetektiverna: Mysteriet med den hemliga ryttaren av Catharina Hansson och Lena Furberg

Den senaste boken i serien som kombinerar hästar med mysterium. De bästa vännerna Alex och Noa upptäcker att någon smyger sig in i stallet när ingen är där. Saker har flyttats och en okänd ryttare rider hästarna i hemlighet. Tjejerna bestämmer sig för att lösa mysteriet och ta personen på bar gärning. Passar barn mellan 6-9 år.

Bok 13

Som stjärnor faller av Lin Hallberg

När Tess mormor dör lämnar familjen stan för ett liv på landet i det gamla huset vid Bäckafallet. Tess känner sig halv utan den bästa vännen Liv vid sin sida, och sorgen efter mormor är stor. Hon söker tröst i de stora skogarna där hon en dag möter Tom och hans häst. Tom vill lära Tess att rida och han får en stor plats i hennes liv. En bok om den första kärleken där klassisk hästbok möter magisk realism. Passar tonåringar.

En sida till? Fortsätt läs!