Fina barnböcker med vackra illustrationer och omslag
15 fina barnböcker som passar på tavellisten
Böcker

15 fina barnböcker som passar på tavellisten

En del böcker verkar dubbelt som både bok och vacker inredning. Vi listar 15 barnböcker med extra fina illustrationer och omslag att visa upp.

Av: Elsa Sjögren

En del böcker verkar dubbelt som både bok och vacker inredning. Vi listar 15 barnböcker med extra fina illustrationer och omslag att visa upp.

1. Du av Stina Wirsén

Du. Dikter för nyfödingar
Stina Wirsén har skapat en vacker och poetisk bok om det lilla och stora i livet. Finstämda dikter möter bilder som även går att sätta upp som affischer på väggen. En storslagen bok som går rakt in i hjärtat. Passar barn mellan 0-3 år.

Boken finns här.

Missa inget

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

2. Här är vi av Oliver Jeffers

Här är vi
En poetisk faktabok om allt du behöver veta om att bo på jorden. Fakta blandas med funderingar i den här magiska kärleksförklaringen till vår planet och livet på den. Passar barn mellan 3-6 år.

Boken finns här.

3. Snart sover du av Happy Njie och Lisa Aisato

Snart sover du
En god natt-bok om årstiderna som sover och vaknar till liv. Texterna på vers kopplar barnens sömn till årstiderna som tillsammans med vackra illustrationer skapar poesi i både ord och bild. Passar barn mellan 3-6 år.

Boken finns här.

Läs mer: 12 fina bok-presenter för dop och namngivning som håller livet ut

4. Bokbarnet av Sam Winston och Oliver Jeffers


En magisk bilderbok som inspirerar läsaren att utforska, ifrågasätta, skapa och använda sin fantasi. En flicka seglar på sin flotte över ett hav av ord. Hon träffar en ung pojke och de dras in i ett äventyr i berättelsernas värld. De färdas genom skogar av sagor och över höga låtsasberg som lockas fram pojkens fantasi. Passar barn mellan 3-6 år.

Boken finns här.

5. Allt fantastiskt du kan bli av Emily Winfield Martin

En magisk bilderboksupplevelse i retrostil att dela med små barn, på rimmad vers med lite gammaldags mjukt pastelliga toner i bilderna som målar upp scener av hur barnets framtid skulle kunna bli. Det är en inkluderande värld där allt är möjligt för barnet att drömma sig till: doktor, superhjälte, musiker… Här finns något för alla!Lena Sjöberg står för den svenska tolkningen och har på pricken fångat originaltexten. Hon är en av Sveriges mest älskade barnbokspoeter. Passar barn mellan 3-6 år.

Boken finns här.

6. Tavelbok av Elsa Beskow

Tavelbok Elsa Beskow
En vacker tavelbok med 20 av Elsa Beskows mest älskade illustrationer och några mindre kända pärlor. Boken innehåller 20 konstblad att rama in eller läsa som en vanlig bilderbok. På baksidan av bilderna finns rim, ramsor och texter ur de klassiska bilderböckerna.

Boken finns här.

Läs också: 17 klassiska barnböcker ALLA har läst

7. Den långa vandringen av Martin Widmark och Emilia Dziubak

Den långa vandringen
En flicka och en pojke befinner sig på varsin sida av havet med sina respektive bästa vänner, katten Missan och hunden Rufus. Rufus är en gammal och trött hund och när han dör försvinner pojken in i sig själv. Flickan och Missan ger sig ut på en lång och mödosam vandring för att hitta pojken. Passar barn mellan 3-6 år.

Boken finns här.

8. Olles skidfärd av Elsa Beskow

Olles bokfärd
När Olle fyller sex år får han av sin far ett par skidor i present. När vintern och snön äntligen kommer skyndar han sig ut i skogen och ger sig ut på äventyr. I skogen träffar han på Farbror Rimfrost som erbjuder sig att ta med honom till Kung Vinters slott. Passar barn mellan 3-6 år.

Boken finns här.

9. En saga alla dagar av Ulf Nilsson och Stina Wirsén

En saga alla dagar
En vacker och sprudlande sagosamling signerad Ulf Nilsson och Stina Wirsén. Här berättar en familj sju sagor för varandra, en för varje dag. Läsaren finner berättelser om glada motorcyklar, gulliga kattungar, en cirkushund och toalettmonster i en blandning av knasigt, sockersött och lagom läskigt. Passar barn mellan 3-6 år.

Boken finns här.

10. Lilla Sticka i landet Lycka av Martin Widmark och Emilia Dziubak

Lilla Sticka i landet Lycka
En kväll berättar tant Julia en fantastisk berättelse för Daniel. När hon var en liten och ledsen flicka som saknade sin bror styrde hon av misstag in kälken under en gran. Hon for genom is och snö och hamnade i landet Lycka. Här träffar hon fantastiska figurer som Herr Jacobi och den girige Krabban. Passar barn mellan 3-6 år.

Boken finns här.

11. Under ett rabarberblad av Lena Sjöberg

Verser om fåglar och fjärilar, höghus och hönor, pappor och paddor. Verser på rim om naturen och djuren. Om en borttappad vante och en frusen trädgårdsrabatt. Lena Sjöbergs stämningsfulla dikter och fantastiska bilder tar oss med till olika årstider, skiftande miljöer och annorlunda möten. Passar barn mellan 6-9 år.

Boken finns här.

11. Flickan som ville rädda böckerna av Klaus Hagerup och Lisa Aisato

Flickan som ville rädda böckerna
Anna älskar böcker. Hon ska snart fylla tio, något hon bävar inför eftersom hon är rädd för att bli gammal och dö. En dag berättar bibliotekarien fru Monsen om vad som händer med de böcker som ingen lånar på biblioteket, de försvinner och förstörs av den mystiske Milton Berg. Anna står inte ut med tanken och måste rädda böckerna. Passar barn mellan 6-9 år.

Boken finns här.

12. Liten svart hund i natten av Rose och Rebecka Lagercrantz

Liten svart hund i natten
Samson är en liten svart hund som är glad och hälsar på alla andra hundar. När Samsons matte en dag ramlar ihop i tunnelbanan och bärs bort av ambulanspersonalen kommer hunden bort i brådskan. Ensam springer Samson till en park de brukar gå till. Hungrig, törstig och utan sin matte är han bara en liten svart hund i natten. En hjärtvärmande miniroman om att tappa bort sig och komma till rätta igen. Passar barn mellan 6-9 år.

Boken finns här.

13. Boken om Mademoiselle Oiseau av Andrea de La Barre de Nanteuil och Lovisa Burfitt

En fantastisk, härlig saga om vänskapen mellan en liten flicka och en tidlös dam, om livet och kärleken och drömmarna. Om det som är sant och det som är nästan-sant, och om allt det som nästan är för bra för att vara sant men likväl är sant ändå. Eller? Lovisa Burfitts skira illustrationer fångar på pricken den magiska charm och förtrollande dekadens som råder i en överdådig Parisvåning där tiden verkar stå stilla. Passar barn mellan 6-9 år.

Boken finns här.

14. Till vildingarnas land av Maurice Sendak

till vildingarnas land
Den busiga Max skapar en fantasivärld full av vildingar. Max lyckas tämja vildingarna med sin magiska blick och upplever många spännande äventyr. Men efter ett tag längtar han hem till tryggheten och någon som tycker om honom. Passar barn mellan 3-6 år.

Boken finns här.

15. Godnattsagor för rebelltjejer av Elena Favalli och Fransesca Cavallo

Godnattsagor för rebelltjejer

En unik historiebok full med verkliga sagor som uppmuntrar alla världens flickor att drömma större och sikta högre. Perfekt för högläsning och som utgångspunkt för vidare arbete på olika teman. Läs en längre artikel om den här världsomspännande succéboken här. Passar barn mellan 9-12 år.

Boken finns här.

En sida till? Fortsätt läs!