12 böcker om normer och jämställdhet som alla borde läsa i skolan
12 böcker om normer och jämställdhet som alla borde läsa i skolan
Böcker

12 böcker om normer och jämställdhet som alla borde läsa i skolan

Jämställdhet borde alltid vara på allas läppar. Klart barnen också bryr sig. Här är våra bästa tips på böcker om jämställdhet, normer och kön - ålder för ålder.

Av: Johanna Stenius

Jämställdhet borde alltid vara på allas läppar. Klart barnen också bryr sig. Här är våra bästa tips på böcker om jämställdhet, normer och kön - ålder för ålder.

För barn i åldern 9-12 år

Godnattsagor för rebelltjejer av Elena Favalli och Fransesca Cavallo

Godnattsagor för rebelltjejer

En unik historiebok full med verkliga sagor som uppmuntrar alla världens flickor att drömma större och sikta högre. Perfekt för högläsning och som utgångspunkt för vidare arbete på olika teman.

Feminism pågår av Sassa Buregren och Elin Lindell

Feminism pågår Sassa Buregren Elin Lindell

Vad är feminism egentligen och var kommer de feministiska idéerna ifrån? Och varför är inte jämställdhet en självklarhet, utan något man måste bråka om? En utmärkt grundkurs i feminism för barn, som dessutom är rolig att läsa! Det finns en bra lärarhandledning till boken också, som hittas här.

För barn från 12 år  och uppåt

Alla borde vara feminister av Chimamanda Ngozi Adichie

Alla borde vara feminister Chimamanda Nogzi Adichie

Alla elever i gymnasiets årskurs två fick Alla borde vara feminister för att läsa och diskutera. Ett extremt bra initiativ, tycker vi!  Chimamanda Ngozi Adichies personliga och inspirerande upprop för en feminism som angår oss alla och som lyfter blicken ut mot världen. Texten är från början ett bejublat TED-talk som setts av över två miljoner människor på Youtube, och som samplats av Beyoncé i låten ***Flawless.

Lärarhandledning till boken finns här, för dig som behöver.

 

Ta det som en man av Hampus Nessvold

Ta det som en man Hampus nessvold

Vi killar får fortfarande lära oss att vi ska kunna ta en smäll, och inte får gråta eller snacka om känslor. Men jag tror att vi och alla omkring oss skulle må bättre av en förändring. En förändring som börjar med oss själva – med att vi män och killar vågar ifrågasätta mansrollen och visa vilka vi är under den hårda ytan. 

Hampus Nessvolds djupdykning i mansrollen borde vara obligatorisk i alla skolor!

En annan historia av Lina Thomsgård

En annan historia Lina Thomsgård

I den här viktiga boken berättar 51 skribenter om kvinnoöden vi bör känna till. Här får du lära känna mattesnillen, låtskrivare, politiker, rösträttskämpar, tennisstjärnor, husmödrar, författare, jägare, börshajar och barnmorskor. Personer som du, genom att läsa denna bok, är med och för in i evigheten.

Bad feminist av Roxane Gay

Bad feminist Roxane Gay

För alla oss som kanske inte är perfekta, men som ändå vill kalla oss feminister. Bad Feminist är en bok som hittills saknats på svenska: utan ängslighet, utan att snegla på andra eller dissa någon som inte är feminist på ”rätt” sätt. Roxane Gay är en av dagens mest spännande skribenter, och hon skriver precis vad hon vill.

Att vara jag av Anna Höglund

Att vara jag Anna höglund

Att vara jag får vi möta Rosa 13 år. Rosa vill inte se sig själv utifrån, genom någon annans ögon. Hon vill se själv och söker förklaringar. Hur ser det ut egentligen? Vad är det för känsla av skam som har kletat sig fast på hennes kropp? Och varför får killar göra fel – utan att vara fel? Det här är en djupt personlig bok om jämställdhet i vardagen, ur en 13-årig flickas perspektiv, gestaltad med hjälp av text, måleri, collage och tecknade serier.

Kort kjol av Christina Wahldén

Kort kjol christina wahlden

När Christina Wahldéns Kort kjol kom 1999, väckte den stor uppståndelse – och den är fortfarande flitigt läst och diskuterad i skolor över hela landet.  Myran utsätts för en gruppvåldtäkt efter skolavslutningen av två av sina klasskompisar. Iskallt, grymt. För Myran blir året som följer värre än hon någonsin kunde tänka sig. Rädslan, polisförhören, rättegången. Hur ska hon kunna leva vidare som vanligt? Och hur ska hon kunna komma tillbaka till skolan där alla vet vad som har hänt?

Allt vi inte pratar om: en bok för killar och män av Ida Östensson och Thor Rutgersson

allt vi inte pratar om ida östensson thor rutgersson

Vad skulle du som man vilja prata om, om ingen dömde dig? Allt vi inte pratar om är en bok som är tänkt att inspirera killar och män till att börja prata om sådant som män annars inte pratar om. Grunden är intervjuer med bland andra Kodjo Akolor, Sanny Dahlbeck, Philip Botström, Ali Boulala, Daniel Hallberg och Farzad Farzaneh på teman som kärlek, skörhet, flyktvägar, ego, sex och vänskap. Och här hittar du också samtalsguider och tips från män till män.
Handledning är på gång och kommer finnas här.

Ordet är fritt: men behöver du säga allt du tänker?

Ordet är fritt men dehäver du säga allt du tänker?

På nätet har så mycket blivit accepterat som annars inte är det. När kvinnor är måltavla blir hoten av sexuell natur, oavsett ämne. Det är dags att fundera över hur vi talar till varann på nätet och vilka konsekvenserna blir. Här samsas berättelser ur verkliga livet med strategier och fakta kring vad lagen säger. Allt i serieform varvat med korta texter. Ett sätt att förändra attityder, med en käftsmäll och med humor. Utgiven i samarbete med Statens medieråd, och en lärarhandledning finns här .

Tusen gånger starkare av Christina Herrström

tusen gånger starkare christina herrström

Signe tycker att världen krympte när hon började sexan. Tidigare kände hon sig glad och fri och vågade ta för sig. Nu är hon femton år och det är Mimi och hennes kompisar som har makten i klassen. Men en dag kommer Saga ny till klassen. Saga har ett stort självförtroende och vågar stå upp mot Mimi, lärarna och killarna.
Det finns en handledning från Rädda Barnen som gjordes till filmen som baseras på boken, och den fungerar precis lika bra till läsningen. Här är den.

Moxie av Jennifer Mathieu

Moxie jennifer mathieu

Vivian har fått nog. Nog av stan hon bor i, där killar som spelar amerikansk fotboll får göra vad de vill. Nog av skolans sexistiska klädregler, och de eviga trakasserierna i korridorerna. Inspirerad av sin mammas tid som Riot Grrrl på nittiotalet, och fanzinet som Vivian hittar från den tiden, gör hon det första numret av MOXIE – ett fanzine som uppmanar till feministisk aktion. Och snart visar det sig att Vivian är långt ifrån ensam om att ha fått nog. I skolan börjar tjejer – som Vivian inte ens känner – kalla sig för Moxie girls, och snart kan ingen längre blunda för sanningen. Det är dags för revolution…

12 böcker om normer och jämställdhet som alla borde läsa i skolan

Äntligen kom den! En helsvensk variant av världs-succén Godnattsagor för rebelltjejer, utgiven på samma svenska förlag. Svenska hjältinnor innehåller hundra berättelser om hjältemodiga kvinnor som har åstadkommit något speciellt eller som stått upp för sina ideal. Här finns svenska rösträttskämpar, musiker, miljöaktivister, läkare, uppfinnare och banbrytande författare och många många fler. Boken är illustrerad av mer än 30 av Sveriges främsta kvinnliga illustratörer och varje berättelse åtföljs av ett nyskapat porträtt.

Beställ boken här.

Svenska hjältinnor av Colette van Luik och Anna Nordlund

Missa inget

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

En sida till? Fortsätt läs!